Ge nytt liv åt gammal MacBook Pro
Sitter du med en MacBook Pro som är två-tre år gammal och drömmer om nya Retina-modellen men saknar de 25-30 tusen som krävs? För en tiondel av den summan kan du ge din gamla dator nytt liv tack vare billigt minne och ny lagringsteknik.
Apple släppte nyligen en ordentlig uppdatering av alla sina bärbara datorer. Den lysande skärman var MacBook Pro Retina, men även vanliga MacBook Pro fick sig ett fint lyft. En ny Mac kostar en hel del pengar och om budget är tajt finns det goda chanser att ge en äldre modell nytt liv till en rimlig summa.
Som exempel i den här artikeln använder vi en MacBook Pro 13 tum från mitten av 2009 som har modell-ID MacBookPro5,5. Den såldes med 2 GB RAM-minne och en 160 GB stor hårddisk på 5400 rpm (varv per minut). Det är en unibody-modell med en Intel Core 2 Duo-processor på 2,26 GHz.
Utseendemässigt är det väldigt lite som skiljer sig från dagens MacBook Pro 13 tum och processorn är fullt kapabel fortfarande. Men den börjar kanske kännas lite seg vid daglig användning. Den främsta orsaken till denna seghet beror på minne måste skrivas ut till och sedan läsas in från hårddisken.
För lite RAM leder till swap
Med några olika program igång och ett antal flikar öppna i webbläsaren kommer det en punkt där RAM-minnet på 2 GB inte räcker till. Minneshanteringen i OS X använder sig då av hårddisken som extra, virtuellt minne. Det innehåll i RAM-minnet som varit inaktivt längst tid skrivs ut till hårddisken. När innehållet ska användas läses det in från hårddisken till RAM-minnet igen. Denna process brukar kallas att datorn "swappar".
Eftersom en hårddisk är mycket långsammare än RAM-minne innebär det att det kommer att ta betydligt längre till att komma åt innehållet när det ska läsas in från hårddisken. Det går att höra tydligt hur det rasslar till från hårddisken när swappat minne ska läsas in.
För att reducera användningen av virtuellt minne behövs mer fysiskt RAM-minne. Vår MacBook Pro klarar av hela 8 GB RAM-minne genom att ta ut de två 1 GB-minnesstickor som sitter och byta ut dom mot två 4 GB-minnesstickor.
RAM-minne nästan gratis
En gång i tiden var RAM-minne mycket dyrt, men så är inte fallet längre. Faktum är att RAM-minne av den typen som används på senare år är förvånansvärt billigt. 8 GB RAM av den typen som passar till vår MacBook Pro (DDR3 SO-DIMM PC3-8500 1066 MHz) går att få tag på för under 400 kr. Det är praktiskt taget gratis!
Med 8 GB RAM-minne uppstår inte längre behovet att swappa lika ofta. I en lång tråd här på forumet vittnar många medlemmar om vilket lyft det är att byta upp sig till 8 GB RAM-minne.
Hårddisken den stora flaskhalsen, SSD är räddningen
Med 8 GB RAM är en flaskhals eliminerad för en billig penning. Men den stora flaskhalsen för den upplevda prestandan i vår MacBook Pro är hårddisken. Med en traditionell hårddisk - och en rätt långsam sådan dessutom - tar det tid att läsa in data. Att starta datorn tar lång tid och att starta program och läsa in stora filer tar också tid. Även att läsa in många små filer, som när en webbläsare läser in en cachad webbsida, tar tid.
[Bild från [url="http://www.youtube.com/watch?v=UpYOlPyo0b0"]Intel[/url]]
Det är här SSD kommer in i leken. SSD står för solid state drive och innehåller inga rörliga delar, till skillnad från traditionell hårddisk som består av tunna plattor som snurrar runt i hög hastighet och läses av med en mekanisk arm. Inte helt olikt hur gamla hederliga skivspelare fungerar, för er som minns dem. Skillnaden mot skivspelaren är dock att data kan ligga utspritt över hårddisken och nålen som ska läsa data kan behöva leta fram och tillbaka över ytan.
Ingen annan teknikövergång på senare år har givit ett sådant märkbart prestandalyft som övergången från mekanisk hårddisk till SSD, speciellt i bärbara datorer med långsamma hårddiskar. Det går inte att nog understryka hur stor skillnad det gör i upplevd prestanda. SSD var nyckeln till att Apples MacBook Air kunde kännas som en hyfsat snabb dator när den lanserades, trots en mycket klenare processor. Som en bonus är en SSD även helt tyst och mindre känslig för stötar då det inte finns några rörliga delar inuti.
Smakar det så kostar det
Nackdelen med SSD har varit och är fortfarande priset. En mekanisk hårddisk på 500 GB för en bärbar dator går idag att köpa för 700 kronor. En SSD på ungefär samma storlek kostar närmare 4000 kr som allra billigast. Därför får man räkna med att köpa en mindre hårddisk som kompromiss för den bättre prestandan, för att hålla priset nere.
I vår MacBook Pro sitter det en hårddisk på endast 160 GB, därför bli bytet till en liten SSD inte lika märkbart när det gäller lagringsutrymme.
I den här artikeln koncentrerar vi oss på Intels SSD-diskar från deras konsumentserie 320 och 330. Intel har ett gott rykte om att göra hållbara SSD-diskar, vilket är en extra trygghet då SSD-diskar faktiskt har begränsad pålitlighet. Även om prestandan inte alltid är på topp spelar det mindre roll då vår MacBook Pro ändå inte kan utnyttja de snabbaste SSD-diskarna fullt ut.
För en tusenlapp får man Intels 330 SSD på 120 GB. Intel 320 på 160 GB ligger på ungefär 1600 kr och Intel 330 på 180 GB ligger på cirka 1700 kr. 330 är den nya serien som är snabbare och billigare, men har sämre garanti än den äldre 320-serien, 3 år istället för 5 år. Generellt är det dock bra att köpa SSD av senaste generation då utvecklingen av SSD-diskar går framåt med stora kliv, både vad gäller prestanda och pålitlighet.
Vi väljer att lyxa till det med mer diskutrymme och köper en Intel 330 på 180 GB för 1700 kr. Tillsammans med 8 GB RAM för 400 kr har vi nu spenderat endast 2100 kr på något som kommer att ge mycket tillbaka. Nu återstår det bara att sätta in dessa nya komponenter i vår MacBook Pro.
Klona hårddisken först
Innan vi öppnar upp vår MacBook Pro och stoppar in den nya hårddisken är det klokt att först klona den existerande hårddisken till den nya och testa att starta från den.
Det går förstås bra att stoppa in SSD:n helt tom och installera OS X från grunden. Som en del av installationsprocessen kommer frågan om data ska kopieras från en annan dator eller hårddisk och då kan den gamla hårddisken användas för detta ändamål. I detta fall kommer vi att titta närmare på kloning innan byte.
För att klona hårddisken behöver vi något att ansluta SSD:n med och för det ändamålet kan ett externt chassi användas eller någon form av adapter. En smidig sådan produkt att ha hemma är en dockningsenhet för SATA-diskar som kan ta diskar på både 2,5 tum och 3,5 tum.
En sådan som denna från Deltaco kostar under 300 kr (exempel: Dustin, Webhallen). För en hundralapp till finns en dockningsenhet med USB 3 (exempel: Dustin, Webhallen). Det är dock overkill i vårt fall eftersom den här datorn bara stödjer USB 2.
Klona med särskild mjukvara
Det finns flera bra program för att klona en hårddisk, ett av de populäraste och mest pålitliga är SuperDuper som funnits med länge. SuperDuper kan göra "bootbara" kloner, dvs de går att starta ifrån efter processen är färdig. Programmet kostar en slant för att få tillgång till samtliga funktioner, men den kloningsfunktion vi vill åt finns med i den kostnadsfria versionen av programmet.
Kloningen av hårddisken kommer att ta en stund, speciellt som USB 2 inte är blixtrande snabbt. Ta en långpromenad eller låt kloningen ske över natten. Ett tips är att logga in i OS X med shift-tangenten nere så att inga extraprogram drar igång som till exempel Dropbox som kan påverka innehållet på hårddisken medan kloningen sker.
När kloningen är klar, öppna Systeminställningar, välj Startskiva och markera SSD:n som innehåller den klonade kopian. Klicka sedan på Starta om-knappen för att testa att det går bra att starta från SSD:n.
Ha rätt verktyg redo
Nu är vi redo att börja skruva i datorn. För det behöver vi först och främst skruvmejslar av rätt typ. Förutom små stjärnskruvmejslar behövs också skruvmejslar av typen torx. Som exempel säljer Clas Ohlson en lämplig verktygssats för 150 kr som innehåller både vanliga mejslar och torx av den storlek vi behöver.
Ingen av följande operationer är svåra att utföra, även om du aldrig tagit isär en dator förut. Det viktiga är att hela tiden vara väldigt försiktig och följa stegen i guiderna noga. Det finns mycket ömtåligt inuti en dator, många tunna kablar och liknande som inte får skadas. Rätt gjort behövs det inte mycket kraft för att lossa på komponenter och delar.
99mac tar förstås inte ansvar för om något går snett, ger du dig in under skalet på datorn är det på eget ansvar.
Byte av minne enkelt
Att byta minne själv är en av de få åtgärderna på denna maskin som Apple tillät utan att det upphävde garantin. Med tre år på nacken är det dock troligt att det inte finns garanti kvar på datorn, även med Apple Care där just tre år är gränsen. Är du osäker, kolla upp din garanti först.
Till vår hjälp tar vi iFixits utmärkta guid för just vår datormodell. iFixit har förutom en utomordentligt fin uppsättning guider för att byta ut komponenter i Macar även en praktisk app för iPhone och iPad i App Store. För den som ska ge sig in i en Mac är det perfekt att köra appen på en iPad vid sidan om operationen. Helt kostnadsfri dessutom. Faktum är att appen är smidigare än iFixits webbsidor, trots att webbsidorna är bra.
[Bild från iFixit]
Läs noga genom hela guiden först. Som med all elektronik är det viktigt att inte vara laddad med statisk elektricitet. Ta åtminstone på chassit innan du börjar skruva, har du tillgång till något annat som jordar bra som t.ex. ett vattenburet element fungerar det också. Se även till att organisera skruvarna på ett bra sätt så de små rackarna inte rullar iväg. I verktygssatsen från Clas Ohlson ovan finns det en smart liten plastlåda med flera små fack som är till för att just placera skruvar i.
Skruva inte ihop datorn när minnet är utbytt för nästa steg är att byta hårddisken.
Byte av hårddisk nästan lika enkelt
I denna MacBook Pro sitter hårddisken föredömligt enkelt till. Inte lika enkel som de MacBook-modeller vars hårddisk gick att komma åt via batterifacket, men för att vara en produkt från Apple får det ändå sägas vara enkelt. Än en gång tar vi iFixit till hjälp genom deras guide för hårddiskbyte.
[Bild från iFixit]
När hårddisken är utbytt är det bara att följa guiden baklänges (du har väl god ordning på skruvarna?) tills datorn är hel igen. Sedan återstår det mest spännande av allt; att se om datorn startar igen efter ingreppen. Om inget mot förmodan gått snett är det nu en betydligt rappare dator än tidigare och som kan kännas snabb i flera år till.
Summering av utgifter
För ungefär 2500 kr har vi förvandlat vår trötta tre år gamla MacBook Pro till en alert och tyst dator som inte skäms för sig. Det är ingen MacBook Pro Retina, men den räcker långt ändå.
Dessa är samtliga utgifter, räknade på i överkant:
Minne: 400 kr
SSD: 1700 kr
USB-dockning: 300 kr
Verktygsset: 150 kr
Totalkostnad: 2550 kr
Överkurs - kasta ut DVD-brännaren och sätt i extra hårddisk
Hur många gånger har du använt DVD-brännaren i din dator det senaste året? Det är inte för inte som Apple själva håller på att fasa ut de optiska skivorna en gång för alla. Redan med MacBook Air i början på 2008 satte Apple ner foten i denna fråga och nya MacBook Pro Retina följer i samma fotspår.
DVD-brännaren är inte bara onödig, den tar också upp stor plats i en bärbar dator. En bättre användning av detta utrymme vore att stoppa in en till hårddisk. Som tur är går detta utmärkt att göra med en HD-adapter i flertalet olika MacBook Pro-modeller. Kontakten till DVD-brännaren är nämligen också SATA precis som till hårddisken.
En av de stora nackdelarna med SSD är som sagt priset, speciellt om behovet finns av mycket lagringsutrymme. Genom att plocka ut DVD-brännaren och stoppa in en extra hårddisk går det att få det bästa av två världar. En blixtrande snabb SSD med system, program, hemkatalog etc. och en traditionell hårddisk för de stora filerna, för bildbibliotek, musiksamlingar och videofilmer med mera.
Den mest kända HD-adaptern är OptiBay men det finns billigare alternativ som är minst lika bra. Tyska Hardwrk säljer ett kit med HD-adapter, verktyg och ett extern chassi att stoppa DVD-brännaren i, så den kan användas via USB när det kniper. Kitet kostar 79 euro plus 15,47 euro för frakt, totalt 94,47 euro eller ungefär 850 kronor, inklusive tysk moms.
Kitet från Hardwrk med verktyg och allt
Egen erfarenhet från användning av Hardwrks adapter i en MacBook Pro 17 är god. Jag installerade HD-adaptern i oktober förra året och det har fungerat utan anmärkning. Som mekanisk hårddisk sattes en ny Western Digital Scorpio Black på 750 GB 7200 rpm. Nedan en bild av uppackningen och en av hur det såg ut under arbetet:
Inför operation på en MacBook Pro 17 tum
Detta ingrepp är mera komplicerat än de ovanstående, men för den har lite vana är det inget större problem att genomföra. För mer info, se även tidigare tråd om dessa HD-adaptrar.
Två nackdelar med en extra hårddisk är strömförbrukning och ljudnivå. Med två diskar igång samtidigt dras mer ström och med en mekanisk hårddisk kan man inte njuta av tystnaden från en SSD. Men det är ett rimligt pris att betala för att kunna bara med sig stora mängder data och ändå njuta av snabbheten av SSD.
Sammanfattning
Med en uppgradering från 2 till 8 GB RAM-minne och en SSD istället för mekanisk hårddisk har vår tre år gamla MacBook Pro blivit som ny. Kostnaden var överkomliga två och ett halvt tusen kronor och det går att komma undan ännu billigare med mindre SSD.
Om SSD:s lagringsutrymme är för litet går det dessutom att plocka ur DVD-brännaren och med hjälp av en HD-adapter sätta in en andra hårddisk i datorn.
Lycka till med uppgraderingarna!