Google köper Sparrow, Facebook köper Acrylic
UPPDATERAD. Två olika fristående företag som utvecklar populära program för Mac och iOS blev idag uppköpta av varsin gigant. Sparrow som utvecklar det populära e-postprogrammet med samma namn köptes upp av Google och Acrylic Software som gör rss-läsaren Pulp och den personliga databasen Wallet köptes upp av Facebook.
Sparrow och Pulp har fått mycket uppmärksamhet och beröm för genomtänkta och väldesignade gränssnitt och varit framgångsrika både för Mac och iOS. Men nu ser det mörkt ut för framtiden för dessa program.
Google kommer inte att utveckla Sparrow vidare och Facebook har inte ens köpt själva produkterna Pulp eller Wallet. Programmen kommer att finnas tillgängliga i sina nuvarande versioner och det kan möjligen komma mindre buggfixar men det är allt.
Båda dessa företagsuppköp är nämligen förvärv av talang i första hand. Google och Facebook vill åt personalen på företagen. Det är förstås glädjande att dessa utvecklare anses så talangfulla att stora företag vill värva dem, men för användarna av programmen är det en tråkig nyhet. Även för Mac och iOS-världen som helhet är det tråkigt när duktiga fristående utvecklare som flyttat fram gränserna för hur bra program ska se ut och fungera försvinner.
Marco Arment, utvecklaren bakom Instapaper, skriver i en kommentar att han fått flera erbjudanden om jobb hos stora företag men konsekvent tackat nej eftersom han är mån om att hans produkt ska leva vidare, och för att han inte flytta hela sin familj tvärs över landet.
Uppdatering 22 juli: Det har varit mycket reaktioner på detta, framförallt Sparrow.
Matt Gemmell klagade på de som klagade men iMores Rene Ritchie gav bra svar på tal, dvs att det är en rimlig rättighet att få beklaga sig som användare, även om man inte har någon direkt rätt att kräva något. Han gör en bra jämförelse med rätten att få klaga på nedläggningen av Firefly (en sci-fi-tv-serie).
Marco Arment följde upp med fler kommentarer också. Bland annat om att Sparrow förmodligen inte hade en speciellt bra affärsmodell eftersom marknaden för epostklienter inte är så lysande i sig. Sett ur den synvinkeln är det ganska förståeligt att de duktiga teamet bakom programmet tog den väg ut som de nu gjort när de fick chansen.
Nilay Patel tycker att Apple är de som borde vara mån om att duktiga fristående utvecklare inte blir uppköpta för att bli anställda (eller "acquihired” som det så fyndigt döpts till), eftersom det ligger i Apples intresse att ha bra utvecklare för sina plattformar (dvs Mac och iOS). Rent konkret tycker han att utvecklare borde kunna få ta betalt genom prenumerationer i App Store och att Apple skulle ge utvecklarna inblick i lite mera om hur kunderna reagerar för annonskampanjer, i dagsläget får skaparna av program i App Store och Mac App Store inte veta någonting alls om sina kunder.