Mountain Lion släpps idag
UPPDATERAD. Idag onsdag den 25 juli släpper Apple nästa version av operativsystemet OS X för Mac. Det kommer att finnas tillgängligt för köp och nedladdning från Mac App Store. Läs vidare för en översikt av nyheterna i Mountain Lion.
Mountain Lion är Apples nionde version av operativsystemet OS X och har utvecklas med rekordfart jämfört med tidigare versioner. I februari i år presenterade Apple överraskande Mountain Lion och gav utvecklare en betaversion av operativsystemet för att de skulle kunna testa nyheterna och anpassa sina program. Mindre än ett halvår senare släpps det i färdig version.
Precis som väntat berättade Apple under sin presentation av kvartalsrapporten under tisdagen att OS X 10.8 Mountain Lion skulle släppas den 25 juli.
Priset på Mountain Lion är låga 19 dollar i USA och väntas bli ungefär 150 kr i Sverige. Alla som köpt eller köper en nya Mac från och med den 11 juni i år är berättigade till gratis uppdatering till Mountain Lion genom Apples Up To Date-program.
Totalt innehåller Mountain Lion över 200 nya funktioner. Nedan en lista på de största nyheterna i Mountain Lion.
iCloud
iCloud finns redan idag men får fler och kraftfullare funktioner i Mountain Lion. Bland annat förenklade inställningar av program. Genom att logga in med sitt Apple-ID hämtas inställningar och ibland även data för program som Mail, Kontakter, Kalender, Meddelanden, FaceTime, Game Center, Safari, Påminnelser, iTunes, Mac App Store och Anteckningar. Inställningar som delas med iOS också så samma information finns tillgänglig i iPhone och iPad.
För program som Pages som stödjer funktionen dokument i molnet kan iCloud se till att senaste versionen av dokument finns tillgängliga på alla enheter. En ändring som görs i ett dokument i Pages på iPad dyker direkt upp i Pages i Mountain Lion också.
Påminnelser
Apple har brutit ut hanteringen av påminnelser från iCal till en ett eget program som påminner mycket om appen Påminnelser i iOS 5. En påminnelse kan triggas av tid och datum men även av plats, om användaren ger tillåtelse till detta. Då det inte finns GPS i Macar används wifi för att lokalisera var datorn befinner sig.
Anteckningar
Anteckningar är ett annat program som också påminner om det ökade släktskapet med iOS, som sedan länge haft en app för anteckningar. Givetvis synkroniseras allt i Anteckningar via iCloud.
Meddelanden
Meddelanden är ersättaren till iChat som även stödjer iMessage från iOS. Meddelanden släpptes i en publik betaversion i februari i samband med presentationen av Mountain Lion, men togs bort för en tid sedan från Apples webbplats. Med Meddelanden får användaren tillgång till samma meddelanden som kommer till iPhone och kan skicka meddelanden från Mac till iPhone och iPad. Det är inte bara textmeddelanden likt SMS utan även bilder och video samt kontakter och bifogade filer.
Det går till exempel utmärkt att påbörja en konversation på iPhone och sedan fortsätta den på Macen, med samma meddelandehistorik. En del störande saker i betaversionen av Meddelanden har rättats till i den slutliga versionen, som att bara meddelanden skickade till Apple-ID och inte telefonnummer dök upp i datorn.
Notiscenter
Notiscenter är ytterligare en funktion med koppling till iOS. Men det är också en funktion som påminner mycket om vad Growl gjort för Mac sedan många år tillbaka. Fördelarna med Notiscenter är att allting finns samlat på ett smidigt och lättåtkomligt sätt. Enskilda program kan visa notiser på skärmen. Genom att dra med fingrarna åt vänster över den högra kanten av styrplattan kommer Notiscentret fram där gamla och nya notiser finns samlade.
Power Nap
Power Nap är en funktion som gör det möjligt att hålla information i datorn uppdaterad medan den är i viloläge. Mail, Kontakter, Kalender, Påminnelser, Anteckningar, Bildström, Hitta min Mac och Dokumentmolnet uppdateras automatiskt, utan att dra igång fläktar eller belasta batteritiden alltför mycket. När datorn är strömansluten laddas även programuppdateringar ner och säkerhetskopiering via Time Machine sker.
Power Nap är dock bara en funktion för några få Macar än så länge. Det är andra och tredje generationens MacBook Air samt den helt nya MacBook Pro med Retina-skärm som kommer att stödjas av Power Nap. I takt med att nya Macar släpps från Apple kommer denna funktion så småningom att få ett bredare stöd.
Delning
Apple har integrerat funktionen att dela med sig av olika saker som länkar från Safari eller bilder från iPhoto via e-post, Twitter, Facebook, Meddelanden eller AirDrop.
Mountain Lion kommer att få integrerat stöd för Facebook på olika sätt, men det kommer inte att finnas med nu från början. Funktionen kommer först i höst som en fristående uppdatering till operativsystemet. Förmodligen i samband med att iOS 6 släpps. Stödet för Facebook innebär bland annat att det bara behövs en gemensam inloggning hos Facebook, ungefär som stödet för Twitter i iOS idag och att notiser från Facebook dyker upp i Notiscenter. En annan integration är med Kontakter där vänner från Facebook visas bland kontakter.
Även Twitter får integrerat stöd med gemensam inloggning. Från program som Safari, Photo Booth och iPhoto kan länkar och bilder twittras direkt. Det går även att twittra direkt från Notiscenter.
AirPlay
AirPlay direkt från Macen är en efterlängtad funktion för alla med en Apple TV. Bilder, video, webbsidor, ljud - det är bara att visa upp det direkt på tv:n precis lika enkelt som det redan idag går via AirPlay från iPhone och iPad.
Uppdatering: AirPlay fungerar desvärre bara på Macar från början/mitten av 2011 och framåt: iMac ("mid 2011" eller nyare), Mac mini ("mid 2011" eller nyare), MacBook Air ("mid 2011" eller nyare) och MacBook Pro ("early 2011" eller nyare). AirPlay kräver dessutom andra generationens Apple TV eller nyare.
Game Center
Game Center är ännu en funktion från iOS som tar steget in i Macvärlden. Samma inloggning som för Game Center i iOS går att använda i Game Center för Mac. Det går att utmana och tävla med vänner oavsett om de använder Mac, iPad, iPod touch eller iPhone.
Gatekeeper
Som en del i ökad säkerhet i Mountain Lion har Apple lagt till Gatekeeper som förhindrar okända program att startas hursomhelst. Det finns tre nivåer av säkerhet: Antingen tillåts bara program från Mac App Store, bara signerade program eller vilka program som helst. Gatekeeper är inställt som förval att tillåta alla signerade program. Ett signerat program betyder att utvecklaren av programmet är identifierad av Apple och programmet är i samma skick som utvecklaren skapade det. Mer om detta i vår artikel om sandboxing.
http://www.99mac.se/artiklar/2839-sandboxing-trader-i-kraft-i-mac-app-store.html
Safari
Safari får sig ett antal förbättringar i Mountain Lion. För alla som testat webbläsaren Chrome från Google kommer en nyhet att vara bekant: adressfältet och sökfältet är sammanslaget till ett och samma fält. Safari innehåller även en översikt av alla öppna flikar. Genom rörelser som att nypa visas alla flikar och det går att bläddra genom att dra med fingrarna. Information om vilka flikar man har öppna delas även via iCloud till iPad och iPhone så att det enkelt går att fortsätta surfa när man byter mellan enheter. Läslistan sparar nu hela webbsidor istället för endast webbadresser, så att det går att fortsätta läsa även om internetaccess saknas. Javascript är också snabbare än tidigare.
Stöd för Kina
Apple har valt att lyfta fram det ökade stödet för Kina i Mountain Lion, något som är en fingervisning om hur viktig den marknaden är för Apple.
Diktering
Diktering är en ny funktion som gör att överallt där det går att skriva text i Mountain Lion går det också att säga vad som ska skrivas istället. Det gäller inte bara Apples program, utan alla program. Funktionen använder samma teknik som Siri gör, det vill säga att ljudet skickas till Apples servrar för att tolkas och sedan kommer tillbaka i form av text till datorn. Detta innebär att diktering kräver en internetanslutning.
Precis som med Siri finns det bara stöd för ett fåtal språk än så länge, varav svenska inte är ett (språken är amerikansk, brittisk och australiensisk engelska, franska, tyska och japanska).
Försämringar i Lion korrigerade
En del av förändringarna i Lion sågs inte med blida ögon av användarna. TIll exempel var iCal och Adressboken ordentligt omgjorda och på vissa punkter var det klara försämringar enligt många användare. Förutom ett omdiskuterat utseende på programmen var de svårare att jobba med än tidigare.
I iCal hade listan på kalendrar flyttats till ett popupfönster som försvann så fort användaren klickade utanför fönstret. Det gjorde det svårare att överblicka flera kalendrar och enkelt se vilken kalender en händelse tillhörde. Glädjande för dessa användare är att i Mountain Lion är listan på kalendrar tillbaka som en fast del av huvudfönstret.
I Adressboken, som i Mountain Lion är döpt om till Kontakter, fanns det en liknande försämring för den som använde sig av funktionen för olika grupper av kontakter. Istället för att ha tre fält som i Snow Leopard och tidigare versioner - grupper, kontakter och enskilt kontaktkort - fick användaren bläddra fram och tillbaka mellan att antingen visa grupper och kontakter eller kontakter och enskilt kontaktkort. Detta blev snabbt frustrerande. I Kontakter i Mountain Lion kan numera alla tre fält visas samtidigt.
I övrigt är dock utseendet på båda programmen är dock likartade med utseendet i Lion.
Installera direkt eller vänta lite?
Då Mountain Lion testats av utvecklare i nästan ett halvår borde de flesta grava buggarna vara fixade, men precis som med all ny mjukvara finns det risk för problem. Den försiktige gör gott i att vänta åtminstone några dagar för att låta andra stöta på eventuella problem först.
Nyhetens behag väger dock tungt för många och för den som är beredd på att det kan uppstå lite trubbel i början torde det vara relativt lugnt att kasta sig över köp-knappen i Mac App Store så fort uppdateringen görs tillgänglig, någon gång under dagen.
Kommer du att uppdatera så fort Mountain Lion finns tillgängligt? Vilka nyheter ser du fram emot mest av allt?
UPPDATERING:
Mountain Lion finns nu att köpa för 149 kr i Mac App Store. Trycket är dock väldigt stort just nu och många användare får ett felmeddelande:
I väntan på att få ladda hem Mountain Lion har det släppts ett antal omfattande recensioner av Mountain Lion. Den utan motsvarighet mest detaljerade är alltid den som John Siracusa på Ars Technica skriver, 24 välfyllda sidor med mer information än man kan ta in.
För en lite mindre omfattande men ändå ingående recension finns Jason Snells för amerikanska Macworld. Svenska Macpro har också publicerat en längre recension.