Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Så uppgraderar du till Mountain Lion

Funderar du över bästa tillvägagångssätt för att uppgradera till Mountain Lion? Vi har en guide för detta ändamål.

Mountain Lion är släppt och finns att köpa i Mac App Store för 149 kr. Genom att installationen sker genom Mac App Store är det smidigare än någonsin att uppgradera operativsystemet. Här finns några råd och tips inför uppdateringen.

Uppgradera nu eller vänta?

Före eventuell uppgradering bör man ställa sig frågan om det är värt att kasta sig över den nya versionen eller om man ska ha is i magen och vänta ut eventuella buggar och problem.

Utifrån hur betaperioden gått och de första rapporterna från användare verkar Mountain Lion i stort vara en stabil uppdatering utan några större komplikationer. Men för den försiktige kan det vara värt att vänta några dagar tills dammet lagt sig. Är det en kritisk miljö som fungerar bra och inte tål störningar är det förstås bättre att skynda långsamt, kanske rent av vänta ut första x.x.1-uppdateringen.

Men nu antar vi att du valt att kasta sig över Mountain Lion.

Steg 1. Kontrollera om Mountain Lion stödjer din Mac

Om din Mac inte har alltför många år på nacken kommer du att kunna köra Mountain Lion. Här är listan på modeller som stöds:

  • iMac ("Mid 2007" eller nyare)

  • MacBook ("Late 2008 Aluminum", "Early 2009" eller nyare)

  • MacBook Pro ("Mid/Late 2007" eller nyare)

  • MacBook Air ("Late 2008" eller nyare)

  • Mac mini ("Early 2009" eller nyare)

  • Mac Pro ("Early 2008" eller nyare)

  • Xserve ("Early 2009")

Om du är osäker på vilken modell du har och använder Lion idag kan du klicka på "Om den här datorn" i Apple-menyn och sedan på knappen "Mer info..." för att starta Systeminformation. Där står vilken modell som används:

Ett alternativ är att helt enkelt försöka köpa Mountain Lion. Innan köpet kan genomföras kommer en dialogruta upp i stil med:

Steg 2. Installera eventuella programuppdateringar först.

Detta är ett krav för OS X 10.6 Snow Leopard som ska vara uppdaterat till senaste version innan uppgraderingen. Om du kör Lion är det inget krav, men det kan vara en god idé ändå. I samband med att Mountain Lion släpptes uppdaterade Apple även ett antal andra program som iPhoto, iMovie med flera, så det behövs ändå förr eller senare.

Öppna Programuppdatering och kontrollera att din installation av OS X är uppdaterad till senaste versionen. Om inte, utför alla uppdateringar som finns tillgängliga.

Det kanske är på gränsen till vidskepelse, men det kan vara en god rutin att först stänga alla program och starta om datorn en gång före större uppdateringar. För att minska risken för problem är det också bra att se till att datorn är ansluten till ström om den är bärbar.

Om man vill kan man använda programmet Skivkontroll innan installationen för att kontrollera att det inte är några problem med hårddisken. Vanligtvis behövs det inte, men om man upplevt problem och strul tidigare kan det vara en bra åtgärd för extra trygghet.

Steg 3. Köp och ladda ner Mountain Lion i Mac App Store.

Öppna Mac App Store och starta nedladdningen genom att köpa Mountain Lion. För att kunna handla i Mac App Store krävs ett Apple-ID som används som konto, med ett kreditkort kopplat. Det är samma konto som används i App Store i iPhone och i iTunes Store.

Med en storlek på över 4 GB kommer det att ta en stund beroende på uppkoppling och belastningen på Apples servrar.

Så fort nedladdningen är klar startas installationen. Följ instruktionerna på skärmen. Efter en stund kommer datorn att startas om och själva installationen påbörjas. Den tar ungefär en halvtimme.

Detta är allt som behövs, när installationen är klar startas datorn om igen och du har nu Mountain Lion installerat. Efter installationen kan det dyka upp en dialogruta som säger att det finns programvara på datorn som är inkompatibel med Mountain Lion:

Faktum är att det kan dyka upp massor av dialogrutor:

När det gäller den inkompatibla programvaran kan informationen se ut såhär:

Spara installationsprogrammet

Uppdateringen till Mountain Lion är på över 4 GB så direkt installationen är över kastas installeraren bort automatiskt. Det är bra för de flesta, men för den som vill spara installeraren för att använda den på flera datorer är det därför viktigt att göra en kopia av installeraren innan uppgraderingen sker.

Installeraren heter "Installera OS X Mountain Lion" och ligger i den vanliga programmappen. Gör en kopia av denna fil innan du går vidare med installationen om du vill bevara den. Den går att kopiera till en annan Mac och köras där för att installera Mountain Lion utan att behöva ladda ner 4 GB igen för varje dator.

Mountain Lion-installerare på USB-minne

Ett annat alternativ för att enkelt installera Mountain Lion på flera datorer är att göra ett bootbart USB-minne med hela installationen på. Det går även att använda ett SD-kort för detta ändamål.

För att göra detta behövs ett USB-minne (eller ett SD-kort) på minst 8 GB och programmet "Installera OS X Mountain Lion" som nämndes ovan samt programmet Lion Diskmaker som kan laddas ner här.

Diskmaker söker på hårddisken efter installaren av Mountain Lion. När den är hittad väljer du ditt USB-minne (eller SD-kort) som mål och startar skapandet av bootbar installerare.

Diskmaker raderar USB-minnet, lägger in installeraren av Mountain Lion samt gör det bootbart, det vill säga så att det går att starta från. Processen tar ganska lång tid däremot, så ha tålamod och passa på att gå ut och andas frisk luft.

Kolla in 9to5Macs guide för utförligare instruktioner.

När allting är klart går det att sätta in USB-minnet i en annan Mac och starta installationen av Mountain Lion. Vill man göra en helt ren installation genom att radera hårddisken före installation startar man om datorn med alt-tangenten inne och väljer USB-minnet som startskiva. Därefter kan man via Skivverktyg radera hårddisken och sedan starta installationen av Mountain Lion.

Kommentarer
40 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.