Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Detta är nästa version av iTunes

Itunes - programmet vi alla älskar att tycka ganska illa om kommer i en ny version i oktober. Vi tittar på nyheterna som Apple kommunicerat och säger tack och adjö till Ping.

Nytt gränssnitt, igen. Det är den stora nyheten som Apple pratar om när det gäller iTunes 11. Apple vill inte längre att vi ska ha en lista över låtar och filmer som det såg ut förr utan tar istället en av vyerna från iTunes 10 där man kunnat lista sitt innehåll i iTunes per album och gör den till standard. Samma sak gäller också filmer, TV-program och allt annat som iTunes hanterar.

Varje album kan expanderas till att visa mer information om det, och givetvis kan du från den vyn också komplettera ett album genom att köpa låtar från iTunes. Du kan också få upp en lista över vilka låtar som kommer härnäst och per automatik kan du låta iTunes tipsa dig om annan musik du kan köpa från iTunes baserat på vad du lyssnar på.

iTunes-butiken har fått ett mer enhetligt utseende som nu påminner mer om varandra på OS X och i iOS för iPad respektive iPhone. Via iCloud synkroniserar iTunes information om musik du provlyssnat och köpt vilket innebär att du när du köpt material antingen kan lyssna eller se på materialet direkt från iCloud över Internet eller ladda ner det om du hellre vill det.

iCloud används numera också för att synkronisera var du befinner dig i en film, i en låt eller i en podcast för att ta tre exempel. Du kan alltså se på en film, stoppa den och sedan se vidare på din iPad och via iCloud överförs information om var du befann dig i filmen.

En nyhet i iTunes 11 som är välkommen är däremot den nya minimerade vyn där man numera ser bild på albumet man spelar. Trevligt.

Hejdå, Ping

Oktober är inte långt borta, så om du vill registrera dig på Ping så är det försent då funktionen försvinner ur iTunes 11 och tjänsten stängs. Ping har aldrig riktigt tagit fart, mycket beroende på att Apple nog inte vetat vad de ska göra av sin sociala plattform. Försök att integrera Ping med Facebook försvann när tjänsten väl lanserades - företagen hade inte kommit överrens om villkoren för samarbetet och kort därefter blockerade också Facebook alla former av anrop från Ping i sina API:er. Ping drabbades av flera spamattacker via falska iTunes-konton, och det visade sig att Apple inte byggt in några funktioner för att blockera spam eller andra former av försök till bedrägerier. Kända artister som exempelvis Ben Folds fick se sitt namn registreras som ett konto på Ping av en bedragare.

Kort sagt - det har varit uppförsbacke för Ping sedan tjänsten lanserades, och bristen integration med andra sociala nätverk gjorde snabbt Ping till en öde ö. Man kan utan större tvivel hävda att misslyckandet med Ping är Apples eget fel - de byggde inte en tjänst som fungerade utanför iTunes, och gjorde samtidigt misstaget att underskatta kundernas behov av att få dela med sig av vad de postade på Ping utanför iTunes.

Ping stängs av den 30:e september så om du postat något där du vill behålla så är det läge att göra det nu.

Skriven av Joacim Melin
Kommentarer
12 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.