Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Redigera och strukturera text med FoldingText

SNABBTEST. Den minimalistiska textredigeraren FoldingText har släppts i version 1.0. Programmet fokuserar på innehållet och har vissa funktioner som sticker ut.

FoldingText har precis nått version 1.0 efter en tid i publik betaversion och för fans av denna typ av avskalade program är det en efterlängtad nyhet. I grunden är programmet både en textredigerare och en "outliner". Det senare syftar på en genre program som hjälper till att organisera och strukturera innehåll. FoldingText kan användas för längre skrivande, korta anteckningar, planering, att göra-listor och liknande aktiviteter.

FoldingText kom till när utvecklaren Jesse Grosjean skulle skriva om textmotorn för TaskPaper, en ytterst minimalistisk att göra-lista för Mac, iPhone och iPad. När listan på funktioner och idéer växte sig alltför lång utan att produkten blev klar bestämdes det att FoldingText bara skulle ha de mest grundläggande funktionerna från början, resten skalades bort. Målet var att få ut en användbar version i händerna på användare och därefter lägga till funktioner och utforma programmet i samråd med användarna. I planeringen för FoldingText finns en del av de kommande förbättringarna.

Snabbtest

Precis som i TaskPaper är gränssnittet minimalistisk med fokus på själva texten. Det förekommer knappt något gränssnitt alls, utöver ett vitt fönster med svart text och det är behagligt att jobba så. Likt flera andra textredigerare finns dessutom ett fullskärmsläge för minimal distraktion.

Markdown för formatering

FoldingText använder sig av ett Markdown-baserat märkspråk för att formatera text. I klartext innebär det att kod används för att märka hur delar av texten ska visas. För att skriva kursiv text används enkla asterisker (*) på var sida och för fet text används dubbla (**).

Här är exempel på Markdown, HTML och BB Code som vi använder här på 99mac.

*Kursiv* och **fet** stil i Markdown.
<em>Kursiv</em> och <strong>fet</strong> stil i HTML.
[i]Kursiv[/i] och [b]fet[/b] stil i BB Code.

FoldingText är dock inte en ren Mardown-redigerare, utan bara baserad på samma syntax. Stödet för Markdown är inte komplett. Huvudsyftet är att skriva och strukturera text.

En av de utmärkande funktionerna i FoldingText är att formateringskoden till stor del göms och bara visas när insättningspunkten befinner sig i den delen av texten. Jämför de meningarna i bilden ovan. I den andra meningen befinner sig insättningspunkten i själva länken och då visas hela Markdown-koden, annars visas bara den formaterade länken.

Detta gör att texten blir mer läsbar samtidigt som koden är lätt att redigera. Det går att slå av detta läge för den som alltid vill se all kod.

Fokusera och överblicka genom att fälla ihop

En annan funktion, som också givit programmet dess namn, är möjligheten att dölja innehåll genom att "fälla ihop" rubriker för att få en bra överblick över innehållet. Då döljs alla underliggande rubriker och text. Detta är typiskt för outliners. FoldingText gör det genom att ett klick på tecknet "brädgård" (#) som är Markdown-koden för rubrik. Då visas en liten ikon efter rubriken som anger att den är infälld.

Det går att fokusera på en rubrik samt dess underliggande rubriker och text genom att bara visa den delen och gömma allt annat, som bilden ovan visar.

För organisering av innehåll går det att placera textblock i en hierarkisk trädstruktur med hjälp av indrag. Programmet tillhandahåller en mängd snabbkommandon så att det flyter på bra utan att händerna behöver lämna tangentbordet.

Det är inte bara designen som är minimalistisk. Programmet saknar helt inställningar, än så länge. Detta är en medveten filosofi från utvecklaren för att göra programmet så enkelt som det bara är möjligt. Eftersom det till stor del är baserat på webbtekniker som HTML och CSS kommer det i framtiden vara möjligt att påverka utseende, typsnitt och storlek på text med mera på ett utförligt sätt.

Omdöme

För sitt ändamål är FoldingText ett mycket intressant tillskott till en växande skara textredigerare för Mac. Programmet sticker ut på flera punkter, både genom sitt avskalade gränssnitt och genom att vara en outliner. Lägg därtill det snygga sättet att redigera Markdown-kod som automatiskt göms när den inte behövs. De som tycker att detta låter intressant borde definitivt ladda ner testversionen (se länk nedan) och själva bilda sig en uppfattning om programmet.

FoldingText 1.0 kräver OS X 10.7 eller senare och kommer snart att finnas till försäljning i Mac App Store (den är precis inskickad för godkännande). Redan nu finns däremot en testversion tillgänglig på hemsidan som fungerar i tolv dagar, för den som vill testa programmet.

Priset är inte tillkännagivet ännu, men i en kommentar skriver utvecklaren att de siktar på 109 kronor första veckan som introduktionspris och för att locka kunder från program som WriteRoom och TaskPaper. Därefter 189 kronor som normalpris. När programmet senare får fler funktioner kan det stiga till 299 kronor som är deras slutmål, men det är i en avlägsen framtid än så länge.

Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.