Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

OS X Server: Kom igång med Time Machine-server

En av de funktioner i OS X Server som man kan ha nytta av både hemma och på kontoret är Time Machine-servern. Att kunna lagra backuper för flera Mac:ar på en server enkelt kan uppgraderas med mer lagring vid behov är inte dumt.

Time Capsule i all ära, men det finns två stora nackdelar med Apples lilla backupenhet - den första är att när lagringen är full, så är den full. Den andra nackdelen är att det endast sitter en hårddisk i en Time Capsule - går den sönder är dina backuper borta.

In på scenen kliver istället Time Machine-servern i OS X Server. Namnet på funktionen (som vi i den här artikeln kallar Time Machine server för enkelhetens skull) säger egentligen allt - du kan med din OS X Server dela ut hårddiskar anslutna till servern och på dessa lagra backuper som skapats med Time Machine.

Det finns dock vissa förbehåll - du kan, officiellt, inte använda USB-anslutna hårddiskar för att lagra backuper på via Time Machine server. Den inofficiella versionen är att du kan använda en disk ansluten via USB 2.0 om du formaterar den med journaliserad HFS+, men får du problem med backuperna i framtiden så är det troligen på grund av att du använder USB 2.0 som är på tok för långsamt. Det bästa är om du antingen har tillräckligt med intern lagring, i exempelvis en XServe eller Mac Pro, eller om du ansluter hårddiskar via Fibre Channel eller Thunderbolt. De två senare alternativen är inte helt billiga, men om du har behov av att lagra flera terabyte backuper på ett snabbt och bra sätt så är det en god ide att inte snåla på diskarna och hur de ansluts till din server.

Prestandamässigt är Time Machine server inte särskilt tungt att driva runt - om du ansluter en större mängd diskar via Thunderbolt så kommer exempelvis en Mac Mini-server att klara detta utan att svettas det minsta.

Ett gott tips är att döpa hårddisken du vill lägga klienternas backuper på till något trevligt, exempelvis "backuper" eller något liknande.

Konfigurera Time Machine Server i OS X Server

Börja med att välja Time Machine i Server-applikationen. Klicka på "Edit" och välj vilken hårddisk du vill att klientdatorerna ska lagra sina backuper på. Endast de anslutna hårddiskar som stödjer Time Machine-servern kommer att godkännas som val.

Därefter är det bara att aktivera tjänsten och därefter ansluta klienterna. Innan du ansluter klienterna så måste du skapa användarkonton i din server. Klicka på Users i menyn i Server-applikationen och skapa en eller flera användare.

Att ansluta en Time Machine-klient till Time Machine server

Öppna inställningen för Time Machine i din Mac och välj hårddisk - här kommer din server nu att synas med den hårddisk du delat ut. Klicka på den hårddisken och ange sedan ditt användarnamn och lösenord och vips så kan du börja ta backuper över nätverket.

Saker som kan gå fel

Time Machine-servern kan ha lite hyss för sig. Helt plötsligt kan den utdelade hårddisken försvinna från klienterna och backuperna kan inte tas. Att lösa det är ganska enkelt - gå in i Server-applikationen i OS X Server, ta bort disken du delat ut och stäng av Time Machine-servern. Välj sedan samma hårddisk igen och slå till sist på Time Machine-servern.

Ett annat fel är betydligt jobbigare att felsöka - användarkonton kan helt plötsligt tappa åtkomst till tjänsten även om den fungerar för andra användare. Detta tycks drabba användare som är inlagda i Open Directory (vilket vi återkommer till i en senare guide) och i och med OS X Server 10.8.1 har det hänt undertecknad två gånger. Den enkla lösningen har varit att starta om servern så har det börjat fungera igen.

Skriven av Joacim Melin
Kommentarer
66 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.