Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

iOS 6: Övriga nyheter

UPPDATERAD. IOS 6 innehåller många intressanta nyheter, både stora och små. Här tittar vi på de lite mindre nyheterna som ändå förtjänar ett omnämnande.

I denna avslutande artikel i vår iOS 6-serie summerar vi en rad mindre nyheter som inte riktigt räcker till för en egen stor artikel. Vi kommer också att följa upp vissa funktioner vi inte kunnat testa ännu, exempelvis panoramafotografering, när vi testar iPhone 5.

Större kontroll över din information

Efter att det kom fram information om att applikationer kunde hämta ut information ur adressboken i en iOS-enhet (och i förekommande fall också gjorde just det) och exempelvis skicka upp dem till en central server, så bestämde sig Apple för att ta i med hårdhandskarna.

I iOS 6 har Apple stramat åt kontrollen över vilka applikationer som får tillgång till vad och du kan själv styra detta inte bara per applikation utan också per funktion. Bilderna ovan visar två exempel på detta.

Safari

Läslistan och öppna flikar i Safari på din Mac synkroniseras numera via iCloud till alla iOS-enheter som är anslutna till samma iCloud-konto. Detta förutsätter givetvis också att din Mac kör Mountaion Lion. Safari i iOS 6 stödjer också fullskärmssurfande.

Nytt utseende på butiker för applikationer, musik, med mera

Butikerna för applikationer, musik och böcker har alla fått nytt utseende. Detta gäller också musikspelaren. App Store och Musikspelaren ser du här ovan till vänster respektive höger.

Här ovan visas iTunes för musikköp och iBooks för köp av böcker och tidningar till vänster respektive höger.

Beroende på vad man har för smak tycker man det är snyggare eller mindre dito. En stor fördel i den nya versionen av iOS och App Store är att man numera inte behöver mata in lösenordet när man uppdaterar applikationer eller laddar ned nya som är gratis.

Övriga nyheter

Facetime fungerar numera också över 3G-nätet.

Om du arbetar mycket med delade kalendrar via exempelvis kalenderservern i OS X Server eller annat kompatibelt system så kan du numera få notifieringar om händelser i de delade kalendrarna ändras.

Om du har ett iCloud-konto i din iOS-enhet så synkroniserar den numera också Passbook-information, vilket kan komma att bli intressant även för oss här i Sverige om tjänsteleverantörer här börjar nyttja tjänsten.

Kameraapplikationen i iOS 6 har blivit lite trevligare. Äntligen har Apple aktiverat panoramafunktionen i iPhone 4S och givetvis finns den också iPhone 5.

Som vi tidigare skrivit så stöds inte alla funktioner på alla modeller av iPhone, iPad och iPod Touch.

iOS 6 finns att ladda ned från Apple via antingen iTunes eller den inbyggda mjukvaruuppdateringen om du redan kör iOS 5. Glöm inte att ta en säkerhetskopia via iCloud eller iTunes innan du uppdaterar.

Skriven av Joacim Melin
Kommentarer
4 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.