Skärmen i iPhone 5 av mycket hög kvalité enligt tester
Två utförliga tester av skärmen i iPhone 5 drar båda slutsatsen att den håller mycket hög kvalité, så pass att den utnämns till den bästa på marknaden i det ena testet. Bättre kontrast utomhus och korrekt färgåtergivning utmärker skärmen.
Det första testet är genomfört av bildskärmsspecialisterna bakom teststandarden DisplayMate. De utvecklar mjukvaran med samma namn för att testa bildskärmar och används av alla stora tillverkare och av de som testar skärmar för till exempel magasin. De har funnits sedan 1991 och har testat skärmar på smartphones sedan tiden före iPhone.
I sitt test av skärmen i iPhone 5 har Dr. Raymond M. Soneira för DisplayMate jämfört med Samsung Galaxy S III, men även med iPhone 4 för att ta reda på om Apple förbättrat skärmen. Deras tester visar att skärmen i iPhone 5 är så pass mycket bättre än föregångaren att de är lite förvånade över att Apple inte lyft fram detta mer i marknadsföringen, enligt Soneira.
På tre punkter skiljer sig iPhone 5 markant från iPhone 4:
- Risken för störande reflektioner är mindre eftersom iPhone 5 reflekterar 52 procent mindre ljus än iPhone 4.
- I starkt omgivande ljus är kontrasten avsevärt förbättrad, 57 procent bättre än iPhone 4 och bättre än någon annan smartphone de testat. Det betyder i praktiken ökad läsbarhet och mindre urvattnade färger utomhus.
- Färgåtergivningen och kalibreringen gjord i fabriken är mycket bra, nästan i klass med nya iPad och, som DisplayMate beskriver det, "förmodligen bättre än någon skärm i en konsumentprodukt du äger".
Även om skärmen i iPhone 5 fortfarande har utrymme för förbättringar på många punkter är det den bästa skärm de hittills sett i en smartphone. Vitpunkten är fortfarande för blå i färgen, likt de flesta andra smartphones, och batteritiden i deras test av maximal ljusstyrka är lägre än för iPhone 4, främst för att skärmen är större.
iPhone 5 jämfört med Galaxy S III
Skärmen i Samsungs Galaxy S III är en OLED-skärm vilket är en helt annan typ än LCD som används i iPhone. Båda teknikerna har sina för- och nackdelar. OLED är en nyare teknik som har framtiden för sig, men är inte lika välutvecklad som LCD hunnit bli, och det märks i testerna enligt DisplayMate.
En av dessa punkter där OLED brister är ljusstyrkan, Galaxy S III är bara hälften så ljusstark som iPhone 5. En av orsakerna är att en lägre ljusstyrka minskar åldrandet av skärmen, OLED har nämligen inte samma livslängd som LCD. Ett annat problem är att OLED har ett större färgomfång som leder till överdrivna färger (se mer om detta nedan).
Galaxy S III har dessutom för mycket grön toning i skärmen och DisplayMate kritiserar Samsung för att inte kalibrera den mot standard-sRGB i fabriken. Trots större batterikapacitet och lägre ljusstyrka räcker inte heller batteriet lika länge, på grund av lägre energieffektivitet i OLED-skärmen.
Tekniken som används i Galaxy S III för att placera färgerna i pixlarna bredvid varandra kallas PenTile och innebär att den har hälften så många röda och blå subpixlar som vanliga RGB-skärmar. PenTile fungerar bra för färgbilder, men sämre för att få skarpa texter och där berättar skärmens upplösning inte hela sanningen om hur skarp den är.
Färgåtergivningen och färgomfånget är en av bristerna i Galaxy S III som DisplayMate återkommer till. De anser att rätt färgomfång och korrekt kalibrering är viktigare än upplösningen på skärmen för att få optimal bildkvalité.
Optimalt färgomfång gör att bilder och färger ser rätt ut överallt
Det finns en standard för färgomfång och ju närmare en skärm ligger standarden desto mera korrekt kommer en bild att visas. Ett större färgomfång än standarden är faktiskt är värre än ett mindre. De flesta smartphones med LCD ligger på ungefär 60 procent av standardens omfång, iPhone 4 är något bättre än snittet med 64 procent medan nya iPad och iPhone 5 ligger på hela 99 procent, det vill säga i det närmaste perfekt färgomfång.
Den vita markeringen är det mänskliga ögats hela färgomfång. Den svarta markeringen är standarden för sRGB men den syns nästan inte eftersom nya iPad (i gult) och iPhone 5 (i rött) överlappar så väl. Galaxy S III med sin OLED-skärm har ett större omfång än standarden, vilket är en nackdel. Bild från DisplayMate.
Soneira skräder inte orden när det kommer till inställning hos Apple respektive Samsung gällandes korrekta färger:
While Apple has clearly made a big effort in getting the Color Gamut very accurate for the new iPad and iPhone 5, Samsung has not bothered to calibrate the Color Gamut on any of its OLED displays, so they are wildly inaccurate and produce inaccurate and over saturated colors.
I slutänden handlar det om att bilder ska se likadana ut överallt. Soneira skriver att vad som imponerade mest på honom var hur bilder och färger är identiska mellan nya iPad och iPhone 5 och att det är något man inte annars ser i konsumentprodukter, om de inte är professionellt kalibrerade.
Problemet med det stora färgomfånget i Galaxy S III är att bilderna blir övermättade med färg och ser serietidningsaktiga ut. För bleka och färgfattiga bilder gör det inget, men för bilder som redan innehåller levande starka färger blir det "visuellt smärtsamt" att se på, enligt Soneira.
Slutresultatet av skärmtesterna är att skärmen i iPhone 5 både är bättre än sin föregångare och betydligt bättre än närmaste konkurrenten, Samsungs Galaxy S III.
Testresultatet hos DisplayMate. Klicka för större bild.
Bara en del av helheten, men en trevlig sådan
Även om iPhone 5 tar hem en klar seger över Galaxy S III när det gäller skärmen är det förmodligen andra faktorer som är viktigare för en konsument, i valet mellan dessa två modeller. Det är däremot trevligt för blivande ägare av iPhone 5 att veta att de får en skärm som blänker mindre, fungerar bättre utomhus och visar bilder och färger så som de ska se ut.
[Via [url="http://www.macrumors.com/2012/09/24/displayma..."/]MacRumors[/url]]
Samma fina färger i test hos AnandTech
DisplayMate är inte ensamma om att studera skärmen i iPhone 5. Chris Heinonen har för AnandTech gjort en liknande djupgående analys och jämfört med iPhone 4. Heinonens testresultat speglar de vi sett ovan från DisplayMate. Både kontrast och ljusstyrka är bättre men framförallt är det färgomfång och färghållning som imponerar.
Heinonen testade bland annat hur väl skärmarna klarade av att leverera en korrekt gråskala. Medan iPhone 4 presterade rätt mediokert med alldeles för mycket blått och för lite rött var iPhone 5 en helt annan... femma. Bilderna nedan visar testresultatet för gråskalan.
Gråskala i iPhone 4. Notera hur den blåa färgen sticker iväg medan rött och grönt minskar.
Gråskala i iPhone 5. Fortfarande lite brist av rött men på det hela taget mycket bra resultat och stor skillnad mot iPhone 4 ovan.
När det gäller färg är iPhone 5 en lika stor förbättring. Heinonen imponerades över det nästan fullständiga färgomfånget och korrekta kalibreringen och skrev att han skulle vara glad om tv-apparater och fristående bildskärmar levererades så väl kalibrerade från fabrik. Slutsatsen blir att den nya skärmen är ett stort steg framåt och kan mäta sig med en fristående skärm i högsta klassen.
- Wrapping up, the iPhone 5 display is a whole quantum leap better than the display on the iPhone 4. Contrast levels and light output have both been increased, and color performance is astonishing. The full sRGB gamut is present here, and color errors are remarkably low for a even a high end desktop display.
Heinonen har inte testat någon OLED-skärm av den typen som finns i Galaxy S3 och andra Android-mobiler och kan inte uttala sig om dessa skärmar alls. Han har däremot testat 30-40 olika bildskärmar, tv-apparater och projektorer och i princip ingen av dessa har haft så god färgåtergivning direkt ur kartongen som iPhone 5.
Skärmen i iPhone 5 på mikroskopisk nivå
Bryan Jones är neurolog specialiserad på ögon till vardags men även fotograf och ägnar sig gärna åt att granska detaljer på mycket nära håll. Han blev känd i tekniksfären samband med att han granskade Apples Retina-skärm i iPhone 4 och senare även i senaste iPaden på en mikroskopisk nivå. Jonas har nu även granskat den alldeles nysläppta iPhone 5 på samma detaljnivå och jämfört den med iPhone 4.
Båda skärmarna har samma höga Retina-upplösning men iPhone 5 har märkbart mer mättade färger och även tydligare skarpare subpixlar för varje färg. Apple påstår att färgmättnaden ökat med 44 procent och efter att ha granskat skärmarna är Jones böjd att hålla med.