Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

iCloud firar ett år idag

Från iTools till .Mac till MobileMe och för ett år sedan idag: iCloud. Apples molnsatsningar har bytt namn och skepnad många gånger. Vi tittar bakåt i tiden på vad som var och vad som blev.

Det började redan år 2000. Apple lanserade då iTools, ett gratis tjänstepaket för alla Mac-användare som erbjöd e-post (utan webbmail), iCards för att skapa elektroniska vykort med Apple-känsla, iReview som erbjöd recensioner av ett antal webbsajter, en gratis tjänst för en egen hemsida vid namn HomePage, den första versionen av iDisk och KidSafe som samlade olika webbsajter som ansågs vara säkra för hela familjen.

På den här tiden fungerade iTools endast med Mac - du behövde en Mac för att kunna registrera dig och även om exempelvis iDisk, som byggde på WebDav (den allra första versionen av iDisk byggde dock på AppleShare över TCP/IP och krävde MacOS 9), kunde användas från andra operativsystem så var det inte direkt Apples avsikt att stödja något annat än Mac OS X-användare.

2002 re-lanserade Apple tjänsten som .Mac. E-posttjänsten hade visat sig bli riktigt populär och supportkostnaderna hade gått upp. Steve Jobs presenterade den ny-gamla tjänsten på Macworld Expo i New York den 17:e juli 2002, och bland nyheterna fanns en backupprogramvara och ett antivirusprogram från McAfee. Den stora nyheten var dock att .Mac fick en prislapp vilket irriterade många då Apple lovat att iTools skulle vara gratis. Gamla iTools-kunder flyttades över till .Mac med ett gratisabonnemang som tog slut den sista september samma år.

Apple byggde sedan ut .Mac med webbgallerier och webbmail allt eftersom, och kopplingar mellan tjänsten och applikation som exempelvis iPhoto, iWeb och iMovie skapades också.

MobileMe blev nästa namn för Apples onlinesatsning. TJänsten släpptes i början på Juli 2008, samtidigt som iPhone 3G, iPhoneOS 2.0 och App Store, och lanseringen blev inget mindre än ett stort fiasko för Apple, vilket ledde till att Steve Jobs samlade hela teamet bakom tjänsten i en hörsal och sparkade dess chef på stående fot. En och annan utskällning utöver det lär också ha förekommit.

Jobs skickade senare ut ett internt brev till Apples anställda där han konstaterade att MobileMe inte levt upp till de standarder som Apple normalt sett vill leverera, och att tjänsten sjösattes alldeles för tidigt.

MobileMe blev aldrig riktigt den succé som Apple hoppas på varför företaget tre år senare lanserade iCloud. Åter igen flyttades kunderna till den nya plattformen och fick en gratisperiod för att vänja sig vid tanken. iCloud var dock något helt annat än de tre tidigare molntjänsterna - många synkroniseringsfunktioner mellan iOS- och OS X-enheter går via iCloud och även om tjänster som att exempelvis iDisk och att kunna ha sin webbsida och ett fotogalleri på Apples servrar försvann så har vissa funktioner senare återkommit i form av exempelvis fotoströmmar i iOS, iPhoto och Aperture. Apple har också byggt in synkronisering av ett antal filtyper i iCloud mellan OS X och iOS. Apples försök med webbsajten iwork.com, en molnbaserade förlängning av applikationspaketet iWork, skrotades också och funktionerna flyttade in i iCloud.

Den stora frågan man kanske ställer sig nu är hur länge namnet iCloud kommer att leva kvar. Gissningsvis kommer Apple inte att döpa om sin tjänst på ett bra tag, men man vet ju aldrig...

Skriven av Joacim Melin
Kommentarer
6 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.