Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Scott Forstall och John Browett sparkas från Apple

UPPDATERAD. Apple har precis tillkännagivit en stor omorganisering i den översta ledningen. Bland annat får Scott Forstall och John Browett, den relativt nytillsatta chefen över Apples butikskedja, sparken. Jonathan Ive som sedan länge leder hårdvarudesignen kommer nu även att ansvara för design av gränssnitt i mjukvaran.

I ett pressmeddelande från Apple under måndagskvällen beskrivs en omorganisering av toppositionerna för att öka samarbetet mellan företagets avdelningar för hårdvara, mjukvara och tjänster. Jonathan Ive, Bob Mansfield, Eddy Cue och Craig Federighi ska alla få utökade ansvarsområden.

Den mest utmärkande förändringen är att Scott Forstall får sparken och kommer att lämna Apple nästa år och fram tills dess fungera som rådgivare åt Tim Cook. Forstall, som kom till Apple från Next och har varit ansvarig för iOS och högst delaktig i utvecklingen av Mac OS X från dess start, och ska enligt Apples pressmeddelande fungera som rådgivare åt Cook till nästa år.

Under senaste året har mindre smickrande artiklar publicerats om hur Forstall inte gått väl ihop med varken Jonathan Ive eller Bob Mansfield. Apple-bloggaren John Gruber skriver i sin analys att Forstall inte lämnat Apple frivilligt utan utmanövrerats och att det är talande att Tim Cook i Apples pressmeddelande inte ägnar några vänlig ord åt Forstall för sina år hos Apple. Samtidigt lyfter Gruber fram att Forstall varit den som var med och såg till att iOS blev baserat på OS X och att han lett iOS under hela den framgångsrika tiden sedan första iPhone-modellen släpptes.

För Jonathan Ives del innebär förändringarna att han ska leda utvecklingen av Apples gränssnitt, vid sidan av sitt tidigare jobb som ansvarig för design av hårdvara. Detta är en välkommen nyhet för många som upplevt att Apples design och gränssnitt spretat i för många riktningar, speciellt i de gränssnitt som försöker efterlikna verkligheten (till exempel i Game Center och Kontakter), något Ive inte varit förtjust i enligt rapporteringen.

Eddy Cue får ökat ansvar för Siri och Kartor och därmed placerar Apple alla sina onlinetjänster i en och samma grupp. Cue har sedan tidigare ansvar för iTunes Store, App Store med mera.

Craig Federighi kommer att leda utvecklingen av både iOS och OS X. Han fick i augusti ansvaret för Mac-mjukvaran i samband med de ändringar som vi skrev om då.

Vid samma tillfälle i augusti nämnde vi att Bob Mansfield inte länge skulle pensionera sig som tänkt utan vara kvar i en okänd roll hos Apple. Nu är denna roll tydligare, pressmeddelande ikväll beskriver hur Mansfield kommer att leda en ny grupp inom Apple som heter Technologies och som ska samla företagets arbete kring trådlös teknik i en grupp.

Technologies kommer även att inkludera Apples halvledarteam, det vill säga de som jobbar med att ta fram kretsar och processorer. I en intressant kommentar i Apples pressmeddelande står det angånde detta team "who have ambitious plans for the future". Det skulle kunna gå att tolka som att det vi sett med A6-chipet hos Apple är bara början.

Sist av allt meddelar Apple kort att John Browett korta tid som chef över Apples butiker är över. Browett hann på kort tid dra på sig hård kritik för sin fokusering på lönsamhet över kundservice i butikerna där hans planer på att dra ned på mängden personal i butikerna ledde till omedelbar kritik. Apple letar nu efter en ny chef för denna avdelning och tills vidare kommer avdelningen som arbetar med butikerna att rapportera direkt till Tim Cook.

Apples presentation av ledningen har redan uppdaterats med förändringarna, varken Forstall eller Browett är kvar. Enligt en källa till webbsajten AllThingsD ledde nyheten om Forstall till positiva reaktioner internt på Apple.

Uppdatering, 2012-10-30 09:48: Läs Tim Cooks brev till personalen om förändringarna på Apple här.

Kommentarer
45 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.