Toppchefernas liv efter Apple
Även om många av toppcheferna på Apple jobbat på företaget i evigheter så finns det flera i Apples toppskikt som hoppat av eller fått sparken de senaste åren. Hur har de lyckats i sina karriärer efter Apple? Vi har snokat reda på några och tittat på hur livet blev efter Apple.
Så var det dags igen - två personer ur toppskiktet på Apple får packa ihop skrivbordet och gå hem. I fallet Scott Forstall gick det lite mer än ett år efter att hans skyddsängel Steve Jobs avled till att Forstall fick sparken. Anledningarna sägs vara många, men en stor faktor tycks vara Forstalls oförmåga att samarbeta med andra höga chefer på Apple. Hur det går för Forstall efter alla sina år på först Next och senare Apple återstår att se - han står till ledningens förfogande en bit in på nästa år, troligen för att hindra Forstall från att starta något eget eller att gå till en konkurrent där han garanterat lär stå högt upp på listan över folk att försöka rekrytera, kosta vad det kosta vill.
Tony Fadell.
Men hur har det då gått för andra chefer som lämnat Apple? Tony Fadell var konsulten som tog fram konceptet för Ipod och slutade sina dagar på Apple som chef för Ipod, en roll han tog över när John Rubinstein lämnade företaget. Fadell stannade för en tid kvar på Apple som rådgivare till Steve Jobs, i princip samma upplägg som Apple nu ger Scott Forstall. I november 2008 lämnade Fadell slutligen Apple och drygt två år senare startade han #Nest, ett företag som i oktober 2011 presenterade sin första produkt. En wifi-styrd termostat med ett läckert grafiskt gränssnitt. Relationerna till sin före-detta arbetsgivare tycks ha varit goda då Apple snart började sälja Nest via Apple Store.
Ron Johnson tillsammans med Steve Jobs.
Ron Johnson var mannen som hämtades från butikskedjan Target för att bygga upp Apples egna butikskedja. Han började på Apple i januari 2000 och stannade där till november 2011 då han istället blev vd för modekedjan J.C Penney. Apples framgångar med sina egna butiker är odiskutabla, och Johnsons del i det kan inte på något sätt underskattas, men huruvida han ska lyckas igen på J.C Penney är en annan fråga - än så länge har framgångarna uteblivit och istället har Ron Johnson anklagats för att förstöra J.C Penney, och företagets ekonomi är så usel så de under sommaren tvingats ställa in annonsering och distribution av sin egna katalog. Johnson anses ha en stor del i det katastrofala läget då han i januari 2012 drog igång en omgörning av bolaget vilket enligt Business Insider förvirrade kunderna och drev dem från J.C Penneys butiker.
Avie Tevanian tillsammans med Steve Jobs.
En av Steve Jobs äldsta skyddslingar och kollegor är Avadis “Avie” Tevanian. Med tanke på att både Nextstep, Openstep och senare Mac OS X bygger på Mach-kärnan, och att Avie Tevanian var en av de drivande utvecklarna av just Mach-kärnan, var det inte konstigt att han var en av de viktigare kollegorna till Steve Jobs. Han följde med till Apple där han först var chef över all mjukvaruutveckling mellan 1997 och 2003, och senare mjukvaruchef på Apple mellan 2003 och 2006. Efter att Tevanian lämnade Apple dröjde det en månad till det meddelades att han satt sig i styrelsen för Tellme networks, ett bolag som specialiserade sig på olika telefonilösningar. Bolaget köptes upp av Microsoft 2007. I januari 2010 blev Tevanian chef på riskkapitalisten Elevation Partners där han fick den tidigare ekonomichefen på Apple, Fred Anderson, som chef.
Fred Anderson är värd en egen del i den här artikeln, då han var unik på Apple under Jobs senare period på företaget. Han var nämligen den ende i styrelsen som överlevde Steve Jobs utrensning efter att han tagit över bolaget 1996-97. Totalt var han ekonomichef på bolaget mellan 1996 och 2004 och hans karriär på Apple fick ett abrupt slut efter att Anderson fick ta skulden för den optionsskandal som flera chefer på Apple, Anderson själv och också Steve Jobs, drogs in i då de bakdaterat aktieoptioner mot en kurs som var lägre än den kurs som gällde när optionerna egentligen tecknades. Anderson gjorde upp med den amerikanska finansinspektionen och betalade 3,5 miljoner dollar i böter. Anderson menade via sin advokat i ett pressmeddelande att han litat på information från Steve Jobs och andra medlemmar i Apples styrelse i frågan om aktieoptionerna hanterats korrekt. Fred Anderson lämnade Apple den femte februari 2004 och ersattes av den nuvarande ekonomichefen Peter Oppenheimer. Anderson var senare med och grundade riskkapitalbolaget Elevation Partners där han också arbetar som vd för bland andra Avie Tevanian (se ovan).
Jon Rubinstein presenterar Palms floppande smarta telefon Pre.
Jon Rubinstein började arbeta med Steve Jobs redan 1990 då han blev chef för hårdvarutvecklingen på Next. När företaget lade ned sin hårdvarutillverkning drog Rubinstein vidare och startade ett eget bolag vid namn Power House Systems, senare Firepower Systems, med pengar från bland annat Canon (som även varit med och investerat i Next). Firepower Systems byggde delvis på teknik från Next och byggde precis som Next arbetsstationer baserade på PowerPC-processorer. Motorola köpte bolaget 1996, vilket gav Rubinstein chansen att ta en liten semester, men ödet ville annorlunda då hans gamle chef Steve Jobs ringde och behövde hjälp med Apples hårdvaruutveckling. I februari 1997 blev Jon Rubinstein anställd på Apple och började omedelbart arbetet med att hjälpa Jobs rensa ut bland produkterna och samordna utvecklingsarbetet vilket ledde till att Apples interna utvecklingsarbete fungerade bättre och dessutom kostade mindre.
Rubinstein var också ansvarig för att den första iMac-modellen var utrustad med usb och saknade diskettstation, och utvecklingen av datorn, som gjorts på närmast omöjliga elva månader, ledde till att Apple fick sin första bästsäljare på många år.
Jon Rubinstein gick från att arbeta med Apples datormodeller till att bli chef över utveckling och tillverkning av iPod, ett projekt han från början var skeptisk till. Rubinstein, som fick smeknamnet Podfather, lämnade Apple i slutet på mars 2006. Hans plan var då att dra sig tillbaka och endast lägga 20 procent av sin arbetstid på olika konsultuppdrag. Men ödet ville annorlunda - året efteråt blev Rubinstein medlem i Palms styrelse och snart blev han också chef över företagets hårdvarutillverkning. Han tog också kommandot över utvecklingen av Palms operativsystem WebOS och senare Palms smarta mobiltelefon Palm Pre. Efter lanseringen av Palm Pre blev Rubenstein vd för Palm och därmed en direkt konkurrent till Steve Jobs och Apple.
Framgångarna för Palm uteblev dock, och bolaget såldes senare till HP där Rubenstein blev anställd 2010 och lovade stanna i ett till två år. Redan året efteråt hoppade Rubinstein av jobbet som chef för WebOS och tog ett halvt odefinierat jobb inom produktutveckling inom HP. Turbulensen hos den gamle datorjätten hade varit närmast konstant i ett flertal år och Mark Hurd fick sparken som vd och ersattes med Leo Apotheker som efter endast sju veckor efter lansering meddelade att resultatet av Palm och HP:s gemensamma ansträngningar, Touchpad, skulle läggas ned. Ironiskt nog sålde produkten som glass i Saharaöknen när HP dumpade priset för att bli av med sina lager av osålda Touchpad-enheter. En månad senare var det Leo Apotheker som var borta och ersattes av eBays tidigare vd, Meg Whitman som senare meddelade att WebOS skulle släppas som öppen källkod. Jon Rubinstein slutade i slutet av januari 2012 efter att hans kontrakt med HP löpt ut. I en intervju sade Rubinstein att han inte skulle gå i pension utan istället ta semester och fundera på vad han ville göra härnäst.
Steve Jobs presenterar Bertrand Serlet.
Bertrand Serlet var en annan av Steve Jobs gamla kollegor från Next som följde med till Apple. Han arbetade där som chef för mjukvaruutveckling mellan 2003, då han tog över efter Avie Tevanian, och 2011. Totalt arbetade Bertrand Serlet för Steve Jobs i 22 år.
Sedan han lämnat Apple har Serlet startat ett bolag vid namn Upthere som sägs bestå av en grupp tidigare Apple-anställda. Enligt ryktet arbetar Upthere med någon form av molntjänster, men bolagets hemsida är minst sagt knapphändigt när det gäller information och när Business Insider försökt få kommentarer från bolaget har svaren uteblivit.
Andy Miller.
Ett projekt inom Apple som aldrig tycks ha tagit fart är iAd. Och det är därför inte konstigt att flera chefer därifrån hoppat av projektet. I början av 2010 köpte Apple annonsbolaget Quattro Wireless för 275 miljoner dollar och i köpet ingick då Andy Miller som var grundare och vd på bolaget. Tekniken utvecklad av Quattro Wireless låg till grund för tekniken bakom iAd och det tog inte ens ett år innan Miller lämnade jobbet som chef för iAd för att istället bli riskkapitalist på Highland Capital.
Todd Teresi hämtades från Adobe för att ta över efter Miller och började på Apple i mitten på januari 2012.
Mike Owen var chef för iAd-kontoret i New York, men hoppade av Apple i juni 2012 för att gå till AdColony, ett företag som arbetar med annonser i videomaterial för mobila enheter.
Långt ifrån alla tidigare chefer på Apple landar mjukt när de slutar, eller tvingas sluta. De med stora aktieposter i bolaget kan sälja sitt innehav och dra sig tillbaka, eller göra som Tony Fadell - satsa framåt och visa att man kan stå på egna ben även efter Apple. Vad framtiden innehåller för Scott Forstall lär vi få anledning att återkomma till.