Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Därför är nya iMac så tunn

När Apple lanserade nya iMac förra veckan var det många som drog efter andan. Här på 99mac-redaktionen smiddes omedelbart planer på hur vår gamla redaktionsmaskin skulle råka ut för en olycka. Men hur har Apple lyckats få nya iMac så tunn?

Nya modellen av iMac är hela 40 procent tunnare än sin föregångare, vilket gör den till kanske världens tunnaste allt-i-ett-dator med en tjocklek på endast fem millimeter i ytterkanterna. Datorn givetvis "tjockare" där stativet går in i baksidan. Den hypertunna baksidan kan tillskrivas den nya lcd-skärm som Apple byggt nya iMac på. Den är 45 procent tunnare än skärmen i tidigare modeller.

Hemligheten ligger i att Apple byggt skärmen i nya iMac på samma sätt som i iPhone 5, där skärmpanelen sitter ihop med glaset framför skärmen vilket i sin tur eliminerar det lilla mellanrum som tidigare funnits mellan skärmpanel och glaset framför. Vidare minskas reflektionerna i glaset framför skärmen vilket också potentiellt skapar en bättre bildkvalitet.

Chassit på nya iMac sätts också ihop på ett nytt sätt. Det kallas friktionsomrörningssvetsning (friction stir welding) och har tidigare använts på bland annat flygplansvingar och bränsletankar till rymdfärjor. Enkelt uttryckt så svetsas framstycket och bakstycket i nya iMac samman genom att metallen med friktion görs mjuk och därmed gör att molekylerna i metallen smälter samman utan att metallen i sig smälter. Detta ger en svetsfog som liknar grundmaterialet och skapar en enhetlig yta. Tekniken för detta har Apple licensierat från det engelska företaget TWI Ltd och enligt BGR är Apple det första företaget inom området för konsumentprodukter att använda sig av denna teknik.

Här en demonstrationsfilm som visar hur friktionsomrörningssvetsning fungerar:

Skriven av Joacim Melin
Kommentarer
15 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.