Apple förlorar rättslig tvist om e‑bokspriser
UPPDATERAD. Den här gången gäller det en tvist med EU-kommissionen om priser på e-böcker. Apple och fyra andra förlag har lämnat in ett förslag till en uppgörelse där de går med på att släppa priserna fria på e-böcker.
Apple tillsammans med förlagen Harpercollins, Simon & Schuster, Macmillan och Hachette har granskats av EU-kommissionen. EU konstaterar att de brutit mot konkurrensreglerna och gjort sig skyldiga till “en samordnad aktion för att höja priserna på e-böcker, eller förhindra låga priser i Europa”.
Apple och förlagen har lämnat in ett förslag på en uppgörelse med EU-kommissionen, rapporterar Reuters. Den går ut på att Apple och de andra backar från den så kallade agentmodellen som innebär att förlagen bestämmer vilket pris på #e-böcker som återförsäljarna ska ta.
– Istället för att dra det här genom domstolar under flera år framåt kan jag förstå varför en del av de här företagen valde att lägga sig och ta straffet, säger Mark Coker, grundaren av Smashwords, en e-boksförläggare och distributör som jobbar med Apple till nyhetsbyrån Reuters.
Han fortsätter att det här definitivt är en vinst för Amazon.
– Jag har inte sett villkoren för uppgörelsen, men som jag förstår det innebär det här restriktioner för vad förlag kan göra och gör dem långsammare på en marknad där de behöver vara snabba.
Även i amerikansk domstol har Apple och tre av förlagen tvingats att ändra sina villkor. Under två år får återförsäljarna sätta sina egna priser och rabatter och under fem år tas mest-gynnad-nation-klausulen bort. Den sista delen var tänkt att hindra Amazon från att vara billigare.
Analytiker uppskattar att e-böcker står för omkring 30 procent av den amerikanska bokmarknaden och 20 procent i Storbritannien, men är en väldigt liten del på andra marknader.