Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Ny webbsajt köper din begagnade Mac

Med ett koncept som vagt påminner om internetbaserade guldhandlare, där du skickar in ditt guld och får pengar utbetalda inom ett visst antal dagar, lanseras i dag webbsajten Mtorget, som köper din begagnade Mac och sedan säljer den vidare. 99mac har fått en exklusiv förhandstitt.

I dag lanseras webbsajten Mtorget, där du kan sälja din begagnade Mac eller Iphone till Mtorget, och samma sajt säljer sedan din produkt vidare till hugade spekulanter. Uppsidan för kunden menar Mtorget är att det är enkelt att sälja sin Mac eller Iphone i en process som involverar ett par enkla steg där du som kund anger produktens serienummer, svarar på några frågor om produktens skick och sedan skickas en fraktsedel ut till dig som du använder som kombinerat porto och adresslapp när du skickar produkten till Mtorget.

Mtorget har en egen prismotor som utifrån serienumret på din produkt och det svar du lämnat på frågorna om produkten direkt visar vad du får betalt för din produkt. Produkten bör vara maximalt tre år gammal och även om du också kan sälja exempelvis en Cinema Display-skärm från Apple så ligger fokus enligt företaget bakom tjänsten på Mac, Ipad och Iphone.

Skärmbild från Mtorget med exempelprodukter.

Väl på plats städas produkten på information och fräschas upp innan Mtorget lägger ut den till försäljning. Om allt stämmer med din butik får du dina pengar utbetalda inom sju arbetsdagar och Mtorget säger också att din produkt är försäkrad i transporten från dig till Mtorget. Skulle produkten visa sig inte vara som säljaren beskrivit den får säljaren ett nytt prisförslag, och accepteras inte det får säljaren tillbaka produkten mot att betala en fraktkostnad på 500 kronor.

Bakom tjänsten står Piotr Fernandez, grundare och tidigare vd på Mac-återförsäljaren Digital Inn, som han fortfarande också sitter i styrelsen för. Mtorgets ägarbolag anlitar dessutom Digital Inn:s serviceavdelning för att ta hand om de begagnade maskinerna som skickas in via Mtorgets webbsajt.

När vi testade att mata in serienumret för vår tre månader gamla 13 tum stora Macbook Air med åtta gigabyte internminne och 128 gigabyte ssd-lagring så erbjöds vi drygt 7 198 kronor för datorn, som ny kostade 12 775 kronor. Om datorn varit ny i kartong hade vi fått 8 590 kronor i betalning för datorn. Piotr Fernandez förklarar att fokus för Mtorget inte är på nya produkter utan på de som är 1,5 till 2 år gamla, vilket han menar ger en större möjlighet för att både säljare och köpare ska bli nöjda. Nya produkter går givetvis också att sälja men den optimala prisbilden för en säljare verkar ligga i lite äldre produkter.

Prismotorn på Mtorget driver per automatik också ned priset en säljare får ut om en viss produkt, exempelvis en Iphone 4, finns i många exemplar. Äldre produkter som exempelvis den sex år gamla Mac Mini vi också testade med lämnar prismotorn inget förslag på alls utan meddelar istället att produkten inte köps in av Mtorget.

Mtorget har precis öppnat och kampanjer av olika slag har utlovats via företagets Twitterflöde.

Skriven av Joacim Melin
Kommentarer
114 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.