Apple vill etablera Bonjour som industristandard
Efter allt högre klagomål från universitet och högskolor i USA har Apple nu tagit initiativet till att utöka Bonjour och göra det till en industristandard. Utökningen ska göra det enklare för en rad Apple-produkter att fungera bättre i stora nätverk.
Bonjour är namnet Apple gett på sin implementation av multicast dns där en enhet på det lokala nätverket kan kommunicera med en annan enhet på samma lokala nätverk, exempelvis en Ipad med en Apple TV, eller en Mac med en skrivare. Men i större nätverk på exempelvis högskolor och universitet är nätverken större och uppdelade i flera nätverk som binds samman via nätverksroutrar. Problemet med Bonjour är att det endast fungerar i samma subnät, exempelvis mellan enheter med adresserna 10.0.1.1 och 10.0.1.254. Om dirigering sker till ett annat subnät med adresserna 192.168.1.1 till 192.168.1.254, så kan inte Bonjour-trafiken färdas mellan de två nätverken.
I ett hemnätverk är detta inte ett problem eftersom man väldigt sällan segmenterat upp sitt nätverk i flera olika subnät, men i större miljöer är det närmast praxis att göra så av den enkla anledningen att ip-adresserna dels inte räcker till annars, och dels för att man av säkerhetsskäl exempelvis vill ha ett subnät för servrar och ett subnät för klientdatorer. I större miljöer kan det behövas många subnät för att kunna hantera de tusendals datorer, mobiltelefoner och andra enheter som finns där.
I takt med att inte bara Mac-datorer utan också Ipad och Apple TV blir allt vanligare i dessa större miljöer skapar detta problem för användarna och i förlängningen därmed för it-avdelningen. Airplay, funktionen som gör det möjligt för en Ipad att kommunicera med en Apple TV utan att någon konfiguration mellan de två krävs, använder Bonjour för att de två enheterna ska hitta varandra. Ett annat exempel är hur en Mac-klient kan hitta en skrivare på nätverket och automatiskt installera rätt drivrutin för den och sedan låta användaren skriva ut på den utan att någon ytterligare manuell konfiguration krävs. Bonjour fungerar vidare inte över IPv6-baserade nätverk, och problemet med att Bonjour skapar en hel del trafik på nätverket, vilket it-avdelningar som handskas med väldigt stora nätverk tenderar att tycka mindre bra om, gör inte direkt saken bättre. Lösningar från exempelvis Cisco gör det möjligt att skicka den här typen av nätverkstrafik mellan olika subnät, vilket samtidigt gör problemet med mängden trafik ännu större.
Över 750 signaturer från it-personal från en rad lärosäten har satts på en protestlista och överlämnats till Apple.
Stuart Cheshire är en av utvecklarna på Apple som skapade multicast dns och Bonjour. Han medger att Apple har börjat lyssna på de missnöjda kunderna och företaget har nu börjat arbeta med en rad andra leverantörer som exempelvis IBM och Check Point i en arbetsgrupp för att i den fila på en ny standard som har fått arbetsnamnet mdns extensions, skriver Network World.