Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Robotdammsugaren utsedd till årets hårda julklapp

Årets hårda julklapp 2012 är en robotdammsugare. För tolfte året i rad utser Elektronikbranschen en produkt som de tycker påverkar, förändrar eller hjälper oss i vardagen.

Elektronikbranschen bjöd in journalister för att visa upp Årets hårda julklapp 2012. Förutom vdn Klas Elm var teknikjournalisten och standupkomikern Karin Adelsköld på plats.

– Förra året blev surfplattan Årets hårda julklapp. Den ligger högt upp på listan i år också. Surfplattan får en dubbelt så hög siffra som fred på jorden, berättar Klas Elm. Han fortsätter att 16 procent vill ha en surfplatta, 10 procent en smart tv och 8 procent en smart mobil.

Elektoniska hushållsprodukter blir en allt viktigare del av vardagen menar Elektronikbranschen. Det är inte behov som driver konsumenterna utan begär. Klas Elm berättar att konsumenter köper en ny tv inte för att den gamla har något fel, utan för att vi vill ha en tunnare, snyggare och framför allt smartare.

Karin Adelsköld är med och driver tekniksajten Lilla Gumman. Hon berättar att Mastercard gjorde en undersökning förra året där de undrade vad svenskarna vill ha under julgranen. 13 procent av killarna ville ha teknik och elektronik, men bara 6 procent av tjejerna.

– Det där stämmer ju inte, vi tjejer vill också ha hårda julklappar. Mjuka paket är inte kul, ni killar är sådana optimister och köper för små trosor och stora behåar. Vi bestämde oss i alla fall för att göra en egen undersökning, berättar hon.

Det visade sig när Lilla Gumman skribenterna började fråga runt att tjejer ofta svarade: Njae, teknik och elektronik vill jag inte ha, men gärna en ny surfplatta. Karin Adelsköld berättade att många inte kopplar ihop teknik och elektronik med sådant de använder i vardagen.

– Kommer ni ihåg när den trådlösa vågen kom för något år sedan? Mer och mer saker börjar få internet. Nu kommer det kylskåp som håller koll på vad vi har hemma. Tänk när vi kommer hem en dag och inte kan öppna kylskåpet för att det har pratat med vågen.

Kriterierna bakom Årets hårda julklapp
Klas Elm berättar att Årets hårda julklapp syftar till att sätta fokus på förändringar och konsumtionsmönster. Utnämningen ska ge en inblick i det som kommer.

– Utnämningen Årets hårda julklapp handlar om att identifiera en elektronisk produkt som påverkar, förändrar eller hjälper oss i vår vardag, säger han. Robotdammsugaren är ett bra sådant exempel eftersom den frigör tid och hjälper människor med deras vardagspussel.

Så här såg det ut när dammsugarna for runt på golvet kring de samlade journalisternas fötter.

Journalistkåren blev visade in i ett annat rum där robotdammsugare från Samsung och Philips gled runt på golvet och krockade med allas fötter.

Olika typer av städrobotar har funnits en längre tid, men det är först nu som robotdammsugaren börjar bli så avancerad och behändig att marknaden är mogen för det stora genombrottet. Elektronikbranschen menar att dagens modeller är så smidiga att de lätt kommer åt under möbler, sängar, i hörn och kanter som tidigare modeller inte klarade av. Det finns sensorer på undersidan för att upptäcka när underlaget tar slut, vart trappor är och liknande.

Tidigare år har Elektronikbranschen utsett följande elektronikprodukter till Årets hårda julklapp:

2011 – Surfplatta
2010 – Espressomaskin
2009 – Hörlurar
2008 – Mini-pc
2007 – gps-navigator
2006 – platt tv
2005 – digital-tv
2004 – mp3-spelare
2003 – digitalkamera
2002 – dvd-film
2001 – dvd-spelare

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
8 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.