Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Plex släpper ny mediaserver och betaltjänst för synkning

Plex har släppt den nya webbaserade mediaservern Plex/Web för alla och samtidigt lanserat en ny premiumtjänst för att automatiskt synkronisera video till Ipad och Iphone.

Plex är en mjukvarulösning för att göra en mac (eller pc) till ett mediacenter. Plex består av två delar, en klient för att spela upp material och en serverdel som organiserar, konverterar och levererar bilder och video. Plex har sedan tidigare en klient för mac och en för Iphone och Ipad samt en server för mac.

I slutet av augusti berättade vi om Plex lansering av betaltjänst och premiumfunktioner, bland annat en helt ny webbaserad mediaserver.

Detaljerad information om enskild film.

Möjlighet att se video direkt i webbläsaren.

Nyheten i augusti handlade om att mediaservern skrivits om helt från grunden som en webbapplikation och som också kunde fungera som en uppspelare genom att visa video och bilder direkt i webbläsaren. Vid den tiden var det bara de som betalade för Plexpass som fick tillgång till nyheterna men nu finns de kostnadsfritt för alla i och med att Plex Media Server 0.9.7.3 släppts.

Plexsync för Plexpass-medlemmar

Fram till nu har Plex varit en lösning för att strömma video (och bilder) från en server till en klient. Det är en utmärkt lösning inte minst för Ipad och Iphone då användaren får tillgång till ett stor bibliotek av video utan att behöva fylla upp utrymmet på enheten, utan att behöva konvertera om till rätt format och utan att behöva vänta på kopiering.

Strömningen av video har inte bara fungera lokalt i hemmet utan även över internet, så en användare kan ha sin mediaserver hemma och se på filmer över nätet till sommarstugan.

Det finns dock en del tillfällen då internetaccess saknas eller är otillräcklig, eller då det är för dyrt att strömma över mobilnätet. För att till exempel se på video under en lång flygresa behöver videofilmen ligga på enheten. Det är här som den andra nyheten från Plex kommer väl till pass: Plexsync.

Plexsync konverterar video utifrån användarens inställningar och kopierar över den till enheten samt tar även med metadata som till exempel text som beskriver en film. Det finns en del smarta funktioner för att begränsa hur mycket som ska synkroniseras och Plexsync kan automatiskt fylla på med nytt material vartefter användaren sett klart det gamla. Det går även att synkronisera material från "kanaler" i Plex, det vill säga externa källor som Youtube eller Vimeo.

Plexsync har redan idag stöd i den nya versionen av Plex-appen för IOS som släpptes härom dagen och kommer snart till Android-appen också. Än så länge är det bra betalande medlemmar med Plexpass som får testa funktionen.

När funktionen är helt klar kommer den att släppas som en premiumfunktion, det vill säga den kommer att kosta pengar men inte kräva Plexpass. Betallösningen kommer att vara av prenumerationsmodellen, det vill säga en fast månadskostnad för att få tillgång till Plexsync.

I kommentarerna till nyheten hos Plex har många användare uttryckt önskemål om att få betala en engångssumma för funktionen men Plex utvecklare har svarat att Plexsync använder sig av Plex molntjänster för att synkronisera information och metadata och därmed är det prenumerationsmodellen som gäller.

Än så länge finns inga uppgifter om vad Plexsync kommer att kosta. Medlemsskap i Plexpass kostar i dagsläget 3,99 dollar i månaden (ungefär 30 kronor) eller 29,99 dollar för ett helt år (ungefär 210 kronor).

Kommentarer
8 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.