Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Svart som synden: PowerBook G3

ÅTERBLICK. Mellan november 1997 och januari 2001 var Apples värsting i det bärbara segmentet en svart, tung och ganska läcker maskin som fick mogna och växa upp snabbt för att hänga med utvecklingen i resten av bolaget. Detta är historien om PowerBook G3.

Apples ambitioner inom de bärbara datorerna var som vi tidigare nämnt en aning problemfyllda. Företagets PowerBook-serie var under 90-talet fylld av olika modeller som bland hade så kort livslängd som ett halvår innan en ny modell eller två kom drällande. Allt detta tog slut när Steve Jobs återtog kommandot och slaktade produktsortimentet

Huruvida den första modellen av PowerBook G3 är ett direkt eller indirekt resultat av Jobs återkomst låter vi vara osagt, men den första modellen gick i graven knappt ett år efter att Jobs återvände till Apple.

<span style="letter-spacing: 0.0px">

Apple presenterar PowerBook G3.

PowerBook G3 var en läckert svart skapelse som formmässigt tog sig ju länge produktserien levde. Den syntes i en rad filmer och tv-serier som Sex and the City, The West Wing, Mission Impossible 2, Friends, You Got Mail, pilotavsnittet av den underbara serien How I Met Your Mother, Stargate SG-1, Austin Powers: The Spy Who Shagged Me och i den första Saw-filmen.

Samtliga modeller i PowerBook G3-serien var utrustaded med 10 megabit per sekund trådbundet ethernetanslutning och kunde också utrustas med ett tredjepartskort av modell pc-card för att få trådlös nätverksanslutning a’la Airport. Mer om det senare.

Kanga

PowerBook G3 tillsammans med PowerBook 3400. På utsidan är de närmast identiska.

Den första generationens PowerBook G3, kodnamn Kanga, baserades i princip rakt av på en PowerBook 3400, med samma skal. Skillnaderna fanns snarare på insidan med ett uppstressat moderkort, mer intenrminne och ett snabbare integrerat grafikkort. Med G3-processorn blev den första generationens PowerBook G3 nästan dubbelt så snabb som maskinen den baserades på - den levererades till en början med en 250 megahertz G3-processor, 32 megabyte internminne som standard och en 12,1 tums lcd-skärm med svga-upplösning. Kanga-modellen är unik på många sätt men framförallt då det är den enda PowerBook G3-modell som inte är officiellt kompatibel med någon version av Mac OS X. Denna första generation såldes i endast fem månader, helt efter sedvanlig Applemodell a’la John Sculleys vildvuxna produktflora, men den var till sina yttermått mindre än efterföljande PowerBook G3-modeller och den minsta G3-baserade bärbara Mac tills att Ibook lanserades. Prislappen låg från 2 299 dollar till 7 000 dollar i dåvarande penningkurs, vilket var minst sagt dyrt utan att överdriva.

Wallstreet 1 och 2

Efter Kanga följde två helt nya PowerBook G3-modeller vid namn Wallstreet 1 och 2. Den första introducerades på marknaden 1998 och hade ett nytt lättare skal med en helt ny design. Maskinen såldes med tre olika skärmstorlekar, 12 tum, 13,3 tum och 14,1 tum, och även om Wallstreet i sin första generation var ett enormt framsteg så var den fortfarande baserad på gamla Macintosh Toolbox-rom:en som hängde med fram till att den fjärde generationens PowerBook G3 lanserades. Mer om det senare. Denna modell såldes med tre olika processorhastigheter (233, 250 och 292 megahertz) där den långsammaste av de tre saknade nivå 2-cache vilket gjorde den ordentligt långsam och därför fick det aningen hånfulla smeknamnet “Mainstreet” kontra det mer lyxbetonade “Wallstreet”.

Den första generationens Wallstreet-modeller led av värmeproblem som åtgärdades i den andra generationens Wallstreet som erbjöd en rad intressanta nya funktioner som exempelvis en dvd-spelare (eller cd-rom-spelare för de som hellre ville ha det) men det gick också att ersätta den optiska enheten med ett extra batteri.

Den andra generationens Wallstreet erbjöds endast med en 14,1-tums skärm men var också den första bärbara dator från Apple som kunde skräddarsys vid beställning, och den sista bärbara dator från Apple som hade den klassiska regnbågsfärgade logotypen på skalet. Wallstreet-maskinerna var de första bärbara datorer från Apple som utrustades med ata-hårddiskar framför scsi-diskar som varit Apples förstaval sedan de började stoppa i hårddiskar i sina datorer vilket också innebar att Apple nu kunde bygga sina bärbara datorer med de betydligt billigare ata-anslutna optiska enheter och också diskettstationer. Både Wallstreet 1 och 2 såldes med 32- eller 64 megabyte internminne som standard. Prislappen sträckte sig från 2 299 dollar till 3 999 dollar beroende på konfiguration och utförande. Wallstreet modell 1 levde inte allt för länge, mellan maj 1998 och augusti 1998, då Wallstreet 2 släpptes. Den i sin tur fick endast nio månader på marknaden. Wall Street 1 och 2 kunde köra Mac OS 8.0 och upp till Mac OS X 10.2.8, vilket gör Wallstreet 1 och 2 till de första PowerBook G3-modeller som stödde Mac OS X.

Lombard

När generation tre av PowerBook G3 gick den under kodnamnet Lombard och innehöll en rad tekniska nyheter som skulle hänga med i åratal framöver. I maj 1999 släpptes den till marknaden och var både tunnare och lättare jämfört med de två föregående Wallstreet-modellerna. Den byggde på helt nya interna styrkretsar från Apple, hade förbättrad batteritid och genom att sätta i två batterier i maskinen (och därmed ersätta exempelvis den optiska enheten) så kunde man få ut hela tio timmars batteritid. Denna flexibiltet slutade dock inte med dvd/cd-enheter och batterier utan också en diskettstationer.

Tangentbordet var distinkt kopparfärgat och hade också förbättrats, och maskinen var den andra modellen efter Wallstreet som använde vanliga ata-hårddiskar. En scsi-port fanns dock på baksidan av maskinen för de som ville ansluta exempelvis Syquest-diskar, skanners eller andra scsi-baserade tillbehör. Lombard var också den första bärbara dator från Apple som hade usb-portar, vilka ersatte de gamla adb-portarna som hängt med sedan den första modellen av Macintosh 1984, men både mus och tangentbord var anslutna via adb internt. Skärmen hade en upplösning på 1024 x 768 pixel och drevs av ett ATI Rage LT Pro-grafikkort som var anslutet till den interna pci-bussen i maskinen. Hela 512 megabyte internminne kunde stoppas i maskinen och även om Mac OS 8 och 9 stöddes så så kunde man köra upp till Mac OS X 10.3.9. Ville man gå steget längre till Mac OS X 10.4 Tiger så kunde man med hjälp av det klassiska verktyget Xpostfacto få in även den versionen även om prestandan där lämnade en del att önska. Processorn kunde senare uppdateras till en förkrossande snabb G4 på hela 433 megahertz och hårddisken kunde uppgrades tlll 128 gigabyte. Lombard sålds med 64 megabyte internminne som standard. Prislappen för denna modell låg på 2 499 dollar i ett standardutförande men sträckte sig upp till 3 499 dollar för värstingmodellen. Lombard såldes mellan maj 1999 och februari 2000.

Pismo

Den sista generationens PowerBook G3 döptes efter den lilla staden Pismo Beach i Kalifornien och fick därmed kodnamnet Pismo. Detta var den första modell som hade Firewire-anslutning och enligt rykten var också meningen att locket för skärmen skulle vara utan ett fysiskt lås som på Ibook men när datorn väl släpptes till väntande köpare så var konstruktionen som den på föregående modellen Lombard. Skalet var för övrigt helt identiskt med Lombard, men på insidan fanns det en rad förbättringar. G3-processorn var tillgänglig i 400- eller 500 megahertz med en buss på hela 100 megahertz, vilket var en tredjedel snabbare än i Lombard. Grafikkortet, ett ATI Rage Mobility 128, anslöts numera via agp istället för pci vilket gav bättre grafikprestanda. Dvd-läsare var standard i båda modellerna och detta var också den första PowerBook som erbjöds med inbyggt trådlöst nätverk, 802.11b-baserade Airport, som standard. Pismo kunde officellt utrustas med maximalt 512 megabyte internminne, men fungerade bra med upp till en gigabyte internminne. Som standard såldes denna modell med 64- eller 128 megabyte internminne. En hårddisk på upp till 120 gigabyte kunde också installeras. Modellen med en modulär plats för optisk enhet eller batteri levde vidare och kunde utöver diskettstation också utrustas med zip-drive-enheter i modell 100 eller 250, en LS-120 superdiskstation eller via en adapter en andra hårddisk.

Kaxig reklamaffisch för PowerBook G3.

Mac OS 9 stöddes och den officiellt högsta gränsen för Mac OS X var version 10.4.11. Maskinen kunde också uppgraderas och få mer “kräm” under huven med en 900 megahertz G3-processor eller en 550 megahertz G4-processor. Apple kunde fortfarande konsten att ta bra betalt för sina maskiner och prislappen på Pismo var därefter. Från 2 499 dollar till 3 499 dollar i dåvarande penningkurs.

Pismo var den sista modellen i PowerBook G3-serien. Den gick i graven i januari 2001 efter 11 månader på marknaden och var rockså den sista modell som hade Apples logga vänd åt “fel” håll på skalet. Ersättaren, PowerBook G4, tog världen med storm med sin design, en G4-processor och en rad spännande funktioner som vi tidigare berättat mer omi denna artikel.
<em>

Kaxigare kan ingen vara. Apples reklamfilm för PowerBook G3.

Skriven av Joacim Melin
Kommentarer
8 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.