Så tar du bättre bilder med Iphone
För många är Iphone den kamera som används flitigast. Vi tittar närmare på fotografering med Iphone och diskuterar ljuskänslighet, exponering, fokusering, beskärning och filter, allt för att du ska lyckas med bilderna redan nu på Lucia och under julhelgen.
Apple uppfann inte mobilkameran men det var med Iphone som fotograferingen med mobilen på allvar blir populärt och etablerat. Det berodde inte främst på att kvalitén på kameran i Iphone var bättre än andra mobilkameror utan på den nyvunna enkelheten med vilken den gick att ta ett kort och dela med sig av det till andra.
Med den första modellen av Iphone var det främst via e-post som bilder delades, det kanske är svårt att minnas men det fanns en tid då Iphone saknade appar (annat än via inofficiella kanaler som krävde jailbreak). 2008 släppte Apple in utvecklare i Iphone genom appar som gick att ladda ner via App Store. Samtidigt började de sociala nätverken på internet att slå igenom på bred front. Inte minst Facebook banade väg för att göra det enkelt för alla att kunna ta en bild och dela med sig av den till vänner via nätet.
Populariteten för Iphone som kamera blev extra tydlig när Iphone 4 förra året blev den populäraste kameran på den populära fotosajten Flickr. "Den bästa kameran är den man alltid har med sig" som det brukar heta.
Apple har inte varit sena att lyfta fram Iphone som en kompetent kamera och har för varje år och varje ny modell sett till att förbättra kameran (och mjukvaran) i Iphone. I höst lanserades Iphone 5 med en kameran som kvalitétsmässigt var i stort sett identisk med Iphone 4S vilket i sig en bedrift då Iphone 5 är betydligt tunnare än Iphone 4S och det brukar betyda sämre kamera, men med en viktig förbättring: bättre bilder i dåligt ljus.
I den här guiden tittar vi närmare fotografering med iPhone, lite om vilka funktioner som finns tillgängliga och tips för kreativa bilder. Ämnen som berörs:
- Vad ljuskänsligheten i Iphone 5 innebär.
- Några förbättringar för fotografering i IOS 5 och 6.
- Hur rätt exponering kan göra stor skillnad för en bild.
- Hur närbilder kan ha nytta av ändring av fokus.
- Hur beskärning kan lyfta fram motiv.
- Hur filter kan ge mera känsla i bilder.
Ökad ljuskänslighet i Iphone 5
Ljus betyder allt för fotografering. Ju sämre ljusförhållande desto svårare är det att ta skarpa bilder. Kameran behöver släppa in ljus till sensorn under en längre tid för att skapa en bild. Ju längre tid slutaren är öppen desto mer ökar risken för att rörelser, både av själva kameran och i motivet, gör bilden oskarp.
Fotografering i december innebär ofta mörker och då är möjligheten att ta acceptabla bilder i svagt ljus viktig.
De små bildsensorerna i mobilkameror gör inte saken lättare, för att kunna fånga upp mer ljus behövs mer yta. Då det inte går att göra bildsensorn större och inte går att ha slutaren öppen längre återstår att försöka göra det bästa av det lilla inkommande ljuset som finns genom att öka ljuskänsligheten i bildsensorn. Ljuskänsligheten mäts i ISO och det är ett begrepp som många användare av digitalkameror stött på. En ökning av ljuskänsligheten gör det möjligt att hålla nere slutartiden på bekostnad av skärpa och kornighet i bilden.
En bild taget med Iphone 5 under svåra ljusförhållanden. Den är pressad till ISO 2000 och det ser faktiskt ljusare ut i bilden än det var vid tillfället. Korningheten är tydlig, skärpan är inte den bästa och det syns fläckvisa partier med rött och grönt men det är ändå bättre än ingen bild alls.
Vad Apple gjorde med Iphone 5 var att lägga till ett nytt läge i kameran som automatiskt aktiveras om ljusförhållandena är svåra. Då pressas ISO-värdet, som mest upp till 3200. Det resulterar i dramatiskt bättre bilder. Det är förstås ingen magi inblandat, så baksidan av det är sämre skärpa och mera kornighet, men det är oftast bättre än ingen bild alls. Med en stadig hand och inte alltför rörliga motiv går det att ta förvånansvärt bra bilder på kvällar och inomhus under knepiga ljusförhållanden.
Nu närmar vi oss juletider och vårt avlånga land är mörkt de flesta av dygnets timmar. Vi sätter upp ljusstakar i fönstren och ljusslingor i träden för att kompensera denna den mörkaste tiden på året. Det är också nu som fördelarna med kameran i Iphone 5 blir extra påtagliga.
Genväg till kameran
Genom att dra kamerahandtaget uppåt går det att snabbt ta bilder utan att behöva låsa upp telefonen.
Två förbättringar i IOS på senare år har gjort fotografering med Iphone smidigare. Den första är att det numera finns ett litet handtag på låsskärmen för blixtsnabb åtkomst till kameran utan att behöva låsa upp skärmen. När ett "Kodak moment" uppstår är det helt avgörande att snabbt kunna ta en bild. Genom att dra handtaget uppåt öppnas kamera-appen och telefonen är redo för fotografering.
Genvägen till kameran kom i IOS 5, men var gömd då. Det krävdes dubbeltryck på hem-knappen för att aktivera en knapp för kameran. I IOS 5.1 ändrade Apple funktionen till hur den fungerar idag, det vill säga ett "handtag" med en kameraikon som alltid syns.
För att inte funktionen ska bli en bakväg in för den som vill snoka bland andras bilder går det bara att bläddra bland de nytagna bilderna innan telefonen låsts upp helt.
Panorama enklare än någonsin
Den andra förbättringen är den nya panoramafunktionen i IOS 6 som är riktigt smidig att använda. Precis som med många andra funktioner och idéer har Apple tagit ett etablerat koncept (panoramabilder bestående av flera ihopsatta bilder) och tagit det till en ny nivå användarmässigt. De flesta verktyg för att skapa panoramabilder låter användaren ta ett antal separata bilder och sedan försöker matcha ihop dessa mjukvarumässigt så gott det går.
Panoramafunktionen i IOS 6 fungerar annorlunda. Här väljer användaren ett startmotiv och sedan vrids telefonen i en svepande rörelse åt höger eller vänster och kameran exponerar kontinuerligt. Som hjälp visas en nivålinje och en pil som indikerar ifall justering i höjdled behövs. Resultatet är en mycket högupplöst panoramabild (på upp till 28 megapixlar), oftast helt utan oönskade sömmar där olika bilder sammanfogats.
Panoramafunktionen i IOS 6 fungerar med Iphone 4S och Iphone 5.
Panoramafunktionen fungerar generellt sett mycket bra men kräver en stabil utgångspunkt. Vid ordentliga skakningar, som på ett tåg i full fart, syns begränsningarna tydligt.
Förbättra bilden med rätt exponering
En fotografisk funktion som används under en lång tid i framförallt systemkameror är möjligheten att styra var i bilden som kameran ska mäta exponering. På denna punkt har faktiskt mobilkamerorna med Iphone i spetsen lagt till en ny dimension tack vare touchskärmen. Istället för att flytta runt en liten markör med piltangenter används fingret för omedelbart och exakt välja område för exponering.
Vi normal fotografering mäts allt ljus i bilden. I detta fall innebär det att exponeringen anpassas efter dagsljuset utomhus.
Genom att trycka med fingret på en annan punkt i bilden mäts exponeringen på denna punkt istället. I fönstret blir bilden utfrätt på grund av för mycket ljus, men å andra sidan blir inte inomhusdelen underexponerad.
Experimentera med fokus
Det är inte bara exponeringen som ändras med fingret, samma punkt används även för fokusering. Det är användbart om den automatiska fokuseringen inte lägger fokus där du vill. Speciellt vid macrofotografering öppnar det upp för kreativa bilder.
Utan påverkan väljer kameran i Iphone att ta hänsyn till hela bilden och i detta fall innebär det fokus i mitten.
Med ett tryck på tomten närmast flyttas fokuspunkten (och exponeringspunkten för den delen) dit och det skapar en schyst oskärpa i bakgrunden som framhäver motivet.
Låsa exponering och fokus
Med ett tryck i bilden väljs punkten för fokus och exponering men om inte bilden tas rätt omedelbart efteråt hinner telefonen växla tillbaka till helautomatisk mätning, speciellt om telefonen rörs lite. Vad inte alla känner till är att det även går att låsa punkten. Håll fingret på punkten under två sekunder tills texten "Exponering/fokus låst" dyker upp i botten av skärmen. Då är punkten låst tills skärmen trycks på igen, även om telefonen rörs på.
Texten längst nere i bilden anger att exponering och fokus är låst och kommer inte att mätas igen förrän skärmen berörs.
Beskär för att lyfta fram
Många bilder mår bra av att beskäras för att kapa bort ointressanta delar och lyfta fram motivet bättre. Beskärning kan också användas för att ändra formatet, till exempel för att få en bild att bli mera bred eller mera kvadratisk. Formatet på bilden påverkar hur den upplevs.
Med hela 8 megapixlar i Iphone 4S och Iphone 5 finns det goda möjligheter att beskära utan att resultatet blir för lågupplöst, speciellt om bilden ska visas på skärm.
Här beskärs en bild med Adobe Photoshop Express för att bättre lyfta fram motivet.
Flera appar har idag inbyggda funktioner för att beskära bilder, till exempel appen från Facebook. Det finns även bildredigeringsprogram som till exempel Adobe Photoshop Express som är gratis för basfunktionerna, däribland beskärning.
Ge bilden känsla med filter
Iphone är inte bara en kamera utan även en liten dator och det innebär bland annat möjligheter till bildbehandling direkt i telefonen. Det finns avancerade möjligheter via bildbehandlingsappar men den vanligaste typen av bildbehandling är att applicera filter på bilder. Speciellt populärt blev det när den sociala fototjänsten Instagram, speciellt inriktad på Iphone, slog igenom. Så pass att användningen av filter gav upphov till en motreaktion mot filter av de som tröttnade på alla behandlade bilder. Rätt använt kan dock filter vara en tillgång för att tillföra en känsla i en bild som den annars så kliniskt korrekta digitala bilden från kameran kan sakna.
Det är inte bara Instagram som integrerat filter i sin Iphone-app, i november fick Facebooks app filter och härom dagen lade Twitter till filter i sin app.
(Klicka på bilden för full storlek.) Exempel på original (högst uppe till vänster) och fem olika filter från Facebooks app.
Bilden ovan visar fem olika filter i Facebooks app jämfört med originalet. Det kan tyckas att variationerna är små mellan vissa filtren men det är oftast de små subtila ändringarna som är fungerar bäst i längden. Överdrivna filter blir snabbt tröttsamma. Facebooks filter är rätt smakfulla.
Var inte rädd för att experimentera med filter. Det finns inte ett filter som alltid fungerar, ett filter som kan vara helt rätt på en bild fungerar inte alls på en annan. Testa dig fram. I exemplet ovan räcker kontrastfiltret långt för att ge bilden ett lyft utan större inverkan i övrigt, medan Boost hade givit en mera dramatisk förändring.
Avslutningsvis vill jag understryka att Iphone har en helt okej kamera och den är bättre än ingen kamera, men den står sig fortfarande kort mot en digital systemkamera med ett vettigt objektiv. Så om du har en systemkamera som oftast samlar damm nuförtiden, ta gärna fram den också.
Lycka till med Iphone-fotograferingen i jul och experimentera gärna med de olika tekniker som berörts i den här guiden.