WD My Book Velociraptor Duo
Western Digitals senaste tillskott i utbudet av externa hårddiskar med thunderbolt-anslutning bjuder på raid, hög prestanda och intressanta egenskaper.
Allt fler tillverkare av externa hårddiskar pratar om att deras produkter har raid, och de pratar gärna också om hur mycket diskyta som finns i deras produkter. Western Digital har med sin nya externa hårddisk My Book Velociraptor Duo valt att packa in två diskar på en terabyte vardera och panga ihop dem till en enda enhet via en teknik som kallas för striping eller raid 0. Detta innebär att om en av hårddiskarna går sönder riskerar man att förlora all information som fanns lagrad eftersom en raid 0-enhet inte kan existera och fungera utan att båda hårddiskarna finns där.
Lyckligtvis har Western Digital tänkt till och har gjort det möjligt för kunderna att ändra konfigurationen från en raid 0-enhet till en speglad konfiguration, alltså där samma information skrivs på båda hårddiskarna vilket är en god idé då ingen data går förlorad om en hårddisk går sönder. Det går även att ha de båda hårddiskarna som enskilda enheter och antingen spegla dem via mjukvaruraid i OS X eller att hantera dem som just två enskilda enheter.
Tydligt och enkelt administrationsprogram. Det kunde varit snyggare men får jobbet gjort.
Western Digital skickar med ett verktyg för ändamålet vid namn WD Drive Utilities som är ganska trevligt, även om proceduren för att byta från raid 0 till raid 1 är en aning oklar då man först måste avmontera disken från skrivbordet innan man kan byta raid-läge på den. WD Drive Utilities hade kunnat göra det åt användaren eller åtminstone fråga om disken skulle avmonteras, men nu får man endast ett felmeddelande om att raid-volymen inte kunde skapas. Efter att vi avmonterat volymen från skrivbordet går det utmärkt att byta till raid 1.
Först fel, sen rätt. Administrationsprogrammet gör byte av raid-nivå enkelt, om man hjälper det lite på traven.
Ergonomi, anslutningar och konstruktion
Att ansluta en WD My Book är riktigt enkelt, dels för att den har två anslutningar, och dels för att Western Digital haft den stora vänligheten att skicka med en thunderbolt-kabel i kartongen, vilket vi tidigare inte varit bortskämda med från andra leverantörer. WD My Book kräver en extern strömadapter för att fungera, vilket innebär att den alltså inte klarar sig enbart på strömmatningen från thunderbolt-porten i din mac eller ett annat thunderbolt-anslutet tillbehör.
Två thunderbolt-portar och en anslutning för ström. Det är svårt att inte lyckas koppla in WD My Book vid första försöket.
Den ergonomiska biten är vi lite kluvna inför - disken är överlag tyst, även om ett visst knattrande gör sig hört emellanåt. Däremot har vårt testexemplar en intern fläkt som varvar upp emellanåt med ett ganska irriterande vinande ljud. Överlag är det en ganska tyst enhet som inte vibrerar störande ner i skrivbordet eller på annat sätt gör väsen av sig, men om fläkten fortsätter att vina upp och ned så kan man nog bli en aning irriterad till slut.
Storleken på en WD My Book är inte mycket att bråka om heller. Den ryms bra bakom din Imac eller din Apple Cinema Display, och färgen på enheten är också diskret och varken rör eller upprör. Den är grå, helt enkelt.
Byggkvaliteten som helhet är det svårt att säga något om, utöver att det knarrar misstänkt från enheten varje gång man tar tag i den och ska lyfta den, och det känns att det är innanmätet som väger, inte plastskalet. När man börjar gräva djupare i skalet förstår man varför - det är rejäla doningar på insidan med ordentliga diskvaggor som också fungerar som hållare för 2,5-tumsdiskarna som sitter i enheten. Vi kommer till det lite senare.
Under ett par luckor döljer sig två rejäla diskvaggor med tillhörande hårddiskar.
Prestanda
Det ska inte hymlas med att detta inte är en helt vanlig extern hårddisk. Western Digital har slagit på stort och petat i två Velociraptor-diskar från sin egna fabrik som roterar med 10 000 rotationer per minut. I normala fall brukar hårddiskar med den rotationshastigheten bli väldigt varma, men Western Digital har kommit runt det problemet genom att montera i 2,5-tumsdiskar i hållare som dels fungerar som konverterare till 3,5-tumsplatserna som My Book-chassit är byggt för från början, och dels fungerar hållarna också som passiv kylning av hårddiskarna vilket är smart och faktiskt också för oss tillbaka till Apples gamla G4 Cube som arbetade mycket med just passiv kylning.
Vår prestandamätning vid läsning och skrivning, dels i sekventiellt läge och sedan slumpmässigt.
Vi har i vårt test använt oss av QuickBench version 4.0 på en Macbook Air av senaste modell med en Core i5-processor och åtta gigabyte internminne. I testet har vi låtit programmet arbeta med blockstorlekar från fyra kilobyte till en megabyte och sedan har vi använt det genomsnittliga värdet som vårt underlag för testresultatet då vi funnit att det bäst skildrar hur en användning i verkligheten skulle se ut. Som vanligt är all form av bufferhantering avslagen för att spegla hur pass bra disklösningen faktiskt fungerar.
Givetvis skiljer sig prestandaresultaten åt om man tittar på raid 0 eller raid 1 där det tidigare är ett erkänt snabbt sätt att lagra och läsa information på, vilket också visar sig tydligt med en genomsnittlig lästid vid sekventiell läsning på strax över 184 megabyte per sekund. Sekventiell skrivning landade på strax över 154 megabyte per sekund, medan slumpmässig läsning och skrivning landade på strax över 55,6 respektive strax över 103,5 megabyte per sekund.
När det handlar om raid 1 visade sig prestandan ändå vara hyfsad. Vid sekventiell läsning och skrivning landade restultatet på 132,1 respektive 103,6 megabyte per sekund, alltså inte allt för långt från resultatet när vi testade med raid 0. Vid slumpmässiga läsningar och skrivningar blev resultatet vid läsning överraskande 42,6 megabyte per sekund, vilket inte alls är långt ifrån motsvarande resultat i raid 0-läge. Vid slumpmässiga skrivningar visar det sig dock snabbt att den inbyggda raid-kontrollern i My Book troligen hade mått bra av lite mer buffertminne då den endast mäktade med 62,8 megabyte per sekund.
Diskvaggorna är rejäla historier som håller dessa fartmonster på plats och också kyler diskarna en aning.
Den högre rotationshastigheten ger på pappret förutsättningar för bättre prestanda, men det innebär också att Western Digital helst ser att man stoppar i diskar av samma typ om de befintliga skulle gå sönder. Att blanda en snabbare och en långsammare disk skulle inte vara gynnsamt för prestandan.
Summering
WD My Book är en riktigt trevlig disk, det är inte tu tal om något annat. Den är snabb, ganska tyst, enkel att koppla in och om man ser bortom det lite halvkackiga plastskalet så är det en robust konstruktion på dess insida. Hårddiskarna är snabba som skållade vesslor och finns det något mer att önska egentligen? Ja, det hade väl varit ett lite snyggare administrationsprogram och, om man ska vara petig, en statusdisplay på själva enheten som ger något sorts hum om hur den mår egentligen. Detta är en produkt för över 6 000 kronor och för de pengarna hade man åtminstone kunnat få den funktionen, tycker vi. En annan sak värd att tänka på är att WD endast erbjuder en månads gratis support. Låter lite som Apple kan man tycka men garantin gäller även efter det.
Är detta en prisvärd produkt? De fina hårddiskarna till trots är den lite väl dyr. Det är svårt att försvara en sådan prislapp, i synnerhet om man kör disken i raid 1-läget, men kör man den i annat läge och är beredd att offra lite säkerhet och redundans för riktigt fina prestanda så är detta ett helt okej köp.
Fakta WD My Book Velociraptor Duo
Pris: Cirka 6 200 kronor inklusive moms
Anslutningar: 2 x thunderbolt, 1 x strömmatning
Lagringskapacitet: 2 TB i raid 0 eller JBOD-läge, 1 TB i raid 1-läge.
Hårddiskar: 2 x 1 TB WD Velociraptor 2,5" 10 000 rpm.
Övrigt i kartongen: 1 thunderboltkabel, 1 el-adapter.