Så raderar du dig från nättjänsterna
GUIDE. Att vi alla dagligen lämnar ut en massa information på Facebook, Twitter och en mängd andra nättjänster helt frivilligt vet alla vid det här laget. Att gå med är enkelt, men att gå ur är betydligt krångligare. Här visar vi hur du tar bort ditt konto.
Att skaffa ett konto på Facebook, Google+, Twitter eller en annan webbtjänst är ofta extremt enkelt och tar i regel inte mer än någon minut. Men om man en dag av någon anledning vill radera kontot är det plötsligt inte lika enkelt: instruktionerna kan vara svåråtkomliga, dolda eller bara obefintliga, och det tar bra mycket längre tid än den där minuten det tog att gå med – ibland flera veckor. Sedan finns tjänsterna som inte ens låter dig avsluta ditt medlemsskap.
Vi har tittat närmare på hur de största nättjänsterna behandlar dig den dagen du inte längre vill vara medlem, och hur du bär dig åt för att ta dig loss från dem.
Facebook är lite småfult, och beter sig lite som en påträngande telefonförsäljare. Extremt lätt att gå med, men den dagen man vill hoppa av får man harva igenom det finstilta och leta upp rätt information på egen hand.
För den som vill släcka ned sitt konto finns två alternativ:
Det första är ett slags provnedsläckning, där kontot visserligen går i dvala, men kan återaktiveras när som helst. För att inaktivera går du till ”kugghjulsmenyn” med inställningar uppe till höger på valfri fb-sida, väljer Kontoinställningar, klickar på Säkerhet i vänsterkolumnen, väljer Inaktivera ditt konto och bekräftar valet (efter att Facebook snyftande visat upp bilder på vänner som kommer att sakna dig).
Ditt konto går i vila och all din information, bilder, tidslinje och så vidare blir genast osynligt för andra användare. Däremot ligger du kvar som vän hos dem du är vän med, och deras vänantal minskar inte heller. Och i chatkonversationer du haft kan vännerna fortfarande se ditt namn, om än med en generell profilbild. Däremot går det inte längre att interagera med dig på något sätt, skicka nya meddelanden till dig eller ens söka på ditt namn. Om du ångrar dig finns ingen tidsbegränsning, och du kan när som helst återaktivera ditt konto. Det gör du helt enkelt genom att logga in med mejladress och lösenord – vilket gör det lätt att återaktivera av misstag. Se alltså till att alla surfplattor, mobiler och dylikt är utloggade utan rättighet att auto-inlogga om du inte vill att kontot vaknar oavsiktligt.
Det andra alternativet är att radera kontot permanent. Det här är tydligen så krångligt att du inte får göra det själv, utan görs genom att du lägger in en ansökan hos Facebook om att avsluta kontot. Det gör du genom att fylla i ett speciellt formulär, som du hittar på denna länk.
Efter att du sänt iväg formuläret behöver du inte göra något mer – efter en ospecificerad tidsperiod (vanligen 2-3 veckor) raderar Facebook ditt konto, inklusive bilder och allt (därför är det för övrigt en god idé att ladda ner allt själv innan). Men: om du under den tiden loggar in (eller råkar logga in) tas din begäran om radering bort omedelbart, och du får börja om från början. Ser du mönstret här? Facebook vill väldigt, väldigt gärna ha kvar dig som medlem…
Det finns även ett tredje alternativ som kanske bör tas upp, och det är att göra om kontot till en så kallad minnessida. Det är ett alternativ för personer som avlidit, och innebär att kontot ”konserveras” med utökade säkerhetsfunktioner och blir det omöjligt att lägga till nya vänner. Även här är det manuell handläggning som gäller, efter att du fyllt i ett formulär här.
Tidsåtgång: Omedelbart till ett par veckor.
Svårighetsgrad: Krångligt.
Till skillnad från Facebook är det relativt enkelt att ta bort ett Twitterkonto.
Logga bara in på twitter.com, gå till Account settings och klicka påDeactivate my account längst ned på sidan. Det kommer upp lite information om vad det innebär, och du får bekräfta genom att ange ditt lösenord. Ditt konto blir ”osynligt” direkt och efter ungefär 30 dagar tas det bort helt, men precis som hos Facebook gäller att om du en enda gång under den perioden loggar in så tas ansökan om stängning bort och du är igång som vanligt igen.
Mer information hos Twitter hittar du här.
Tidsåtgång: Upp till en månad.
Svårighetsgrad: Enkelt.
Linked In
Att ta bort en Linked In-profil är simpelt, så länge det där kravet på ”ta bort” inte är stenhårt. När kontot avslutats försvinner det omedelbart från sajten, och alla eventuella vänförfrågningar raderas oåterkalleligt. Man blir dessutom omedelbart utelåst – helt enkelt exakt vad man förväntar sig. Men: I den den mer finstilta tekniska informationen hittar vi att den som ångrar sig kan kontakta Linked Ins kundtjänst, så kan de hjälpa till med att återskapa kontot. Någon tidsram för detta anges inte, och vi vet alltså inte om det sker med hjälp av gamla backuper eller om det helt enkelt är så att kontot arkiveras för all framtid (vi kontaktade Linked In per mejl men har ännu, drygt två veckor senare inte fått svar på frågan).
Själva tillvägagångssättet är dock enkelt: Logga in och klicka på Inställningar i menyn under ditt namn. Gå sedan till fliken Konto och klicka på länken Avsluta ditt konto. Du får bekräfta två gånger om du verkligen är säker, men det tar likväl inte mer än ett par klick förrän kontot är stängt.
Tidsåtgång: Omedelbart – men hur länge arkiveras kontot?
Svårighetsgrad: Enkelt.
Med tanke på hur många tjänster som är kopplade till ett Google-konto skulle man kunna tro att avslutningsproceduren är en olidligt lång och komplicerad historia. Så är inte fallet: Att radera rubbet tar bara någon minut.
Den som däremot endast önskar avsluta enskilda Google-tjänster får det tyvärr genast svårare, eftersom de är integrerade med varandra i olika hög grad. Att till exempel ta bort sitt Gmail-kontot raderar inte alla dokument i Drive, delade textdokument och presentationer är fortfarande åtkomliga för andra som du tidigare delat dem med. Det gäller däremot inte kalkylbladen, som raderas. Har du kopplat Google-kontot till Youtube måste du avsluta Youtubekontot separat. Har du ett Analyticskonto som du vill avsluta, men inte Gmailen? Problem. Kort sagt: Att avsluta hela klabbet är lätt, men den som vill säga upp enstaka tjänster får sätta sig in i varje tjänsts villkor separat.
Så här gör du: Logga in på denna sida och öppna fliken Konto om den inte redan är öppen. Under Kontohantering kan du välja mellan att stänga ner profilen i Google+ eller hela kontot.
Det bör kanske tilläggas att när ett Gmail-konto en gång avslutats, så kan den adressen aldrig mer återanvändas.
Tidsåtgång: Varierar beroende på tjänst.
Svårighetsgrad: Inte svårt, men snårigt.
Myspace
Vid det här laget har väl de flesta redan övergett sina Myspacekonton, och en stor del av dem som inte redan raderats är förmodligen kvar bara för att det är så jobbigt att ingen orkar ta itu med det. Proceduren är följande:
Logga in på Myspace. I det övre navigeringsfönstret, klicka på Mina saker och välj Kontoinställningar. Klicka sedan på Avbryt konto i fältet Namn och språk. Så lång allt väl, men nu börjar det struliga: Myspace kommer nu att skicka ett mejl som du måste bekräfta. Det kan ta ett par dagar innan det skickas (fast sedan raderas å andra sidan kontot omedelbart). Men det bygger ju på att du har kvar den mejladressen. Ett alternativ är att gå in i profilen och själv ändra all info om sig själv till texten ”REMOVE PROFILE”, och därefter kontakta Myspace och be dem ta bort kontot manuellt.
Tidsåtgång: Ett par dagar.
Svårighetsgrad: Halvjobbigt.
Ebay
Ebaykontot stänger man inte själv, utan ansöker om stängning. Proceduren är dock enkel: Se till att alla avgifter är betalda och att kontobalansen är noll. Gå sedan till denna sida och fyll i formuläret. Sedan följer en vänteperiod, olika lång beroende på vilken och hur mycket aktivitet du haft på kontot – enligt Ebay upp till 180 dagar. Slutligen får du ett mejl med en bekräftelselänk och kontot är raderat.
I samband med detta spärras mejladressen som användes för allt framtida bruk, så om du misstänker att du kommer att vilja använda samma adress i framtiden till ett annat Ebaykonto: se till att ändra den innan du ansöker om stängning.
Tänk också på att det inte går att avsluta ett konto som fortfarande har pågående transaktioner, och inte heller ett konto som stängts av eller är under utredning av Ebay.
Tidsåtgång: Upp till 180 dagar (!).
Svårighetsgrad: Hyfsat enkelt.
Tradera
Tradera ägs av Ebay och de vill väldigt gärna att du inte avslutar kontot utan bara låter det stå kvar inaktivt, men om du ändå vill ta bort det är det bara att kontakta Traderas kundtjänst via mejl och be dem fixa det. Bara så där.
Liksom på Ebay är det ett absolut krav att du först avslutar alla pågående affärer, såväl auktioner som lagda bud, och att alla avgifter är betalda.
Tidsåtgång: Varierar.
Svårighetsgrad: Enkelt.
Flickr
Vill du ta bort alla bilder, videos och hela kontot på Flickr? Lätt som en plätt. Logga in, gå till kontoinställningarna och klicka på fliken Personal Information. Klicka därefter på Delete your Flickr account. Du får upp en varningsruta som förklarar att alla bilder och videos kommer att gå förlorade för gott, och sedan är det klart.
Tidsåtgång: Omedelbart.
Svårighetsgrad: Enkelt.
Wordpress
Tröttnat på din blogg på Wordpress.com och vill ta bort den? Inga problem. Vill du ta bort hela kontot när du ändå är i farten? Då blir du besviken, eftersom det inte går. Alls.
Supportavdelningen på Wordpress.com är väldigt hjälpsam och förklarar gärna hur du ändrar användarnamn och blockerar inkommande mejl och allt som kan tänkas störa dig, men den som vill radera hela sitt konto får det enkla rådet att bara överge det.
Mer information hittar du här.
Tidsåtgång: Nej.
Svårighetsgrad: Omöjligt.
Wikipedia
Wikipedia kör en stenhård linje: Konton som en gång skapats ligger kvar för all framtid (eller till år 2027 åtminstone, får man förmoda…). Den som inte vill förknippas med sitt konto längre kan ändra namnet och sin personliga information, men själva kontot går inte att ta bort.
Anledningen, enligt Wikipedia, är att alla ändringar och bidrag måste kunna kopplas till en användare, eftersom deras trovärdighet bygger på öppenhet med vem som redigerat vad.
Tidsåtgång: Nej.
Svårighetsgrad: Omöjligt.
Tumblr
Tumblr har ju alltid haft enkelhet som sin grej, och detsamma gäller den dagen du inte vill vara med längre. Även här finns två alternativ: Det ena är att endast radera sina bloggar men behålla kontot och möjligheterna det ger, det andra är att radera hela kontot (vilket även innebär att samtliga bloggar och köpta premiumteman går förlorade).
Logga in på Tumblr och gå till profilsidan. Klicka på ikonen med kugghjulet, det vill säga inställningarna. Klicka på fliken Account och scrolla ner tills du ser texten Delete Tumblr Account. Klicka på den och bekräfta i dialogrutan som kommer upp. Klart.
Till skillnad från flera andra tjänster ”glömmer” Tumblr både din mejladress och bloggens adress, vilket betyder att de kan återanvändas i framtida konton (av tekniska orsaker oftast först efter någon dag).
Tidsåtgång: Direkt.
Svårighetsgrad: Enkelt.
Saknar du någon tjänst i guiden ovan? Kommentera gärna artikeln så kikar vi på en komplettering!