Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Hur många macar sålde Apple förra kvartalet?

Analytikernas prognoser varierar mellan 4,45 och 6,5 miljoner macar. Vem som var närmast rätt svar får vi veta när Apple presenterar kvartalsrapporten senare i januari.

Det är tidningen Fortune som har gått genom prognoser från både professionella och oberoende analytikers prognoser inför Apples presentation av kvartalsrapporten den 23 januari. Professionella analytiker täcker Apples siffror för stora banker och mäklarfirmor, medan de oberoende är en grupp av bloggare, daghandlare och individuella investerare.

De två sista staplarna är de professionella analytikernas prognos respektive de oberoende. SIffrorna motsvarar miljoner enheter.

Vid en första anblick på diagrammet ser det ut som att analytikerna på Wall Street förväntar sig att Apples omsättning av macar under det första kvartalet 2013 växer mindre jämfört med året innan än på länge och att de utvalda oberoende analytikerna förväntar sig att antalet sålda enheter faktiskt minskar. Fortunes skribent Philip Elmer-Dewitt poängterar dock att siffrorna inte tar hänsyn till att första kvartalet 2012 hade 14 veckor istället för de vanliga 13. Om man justerar prognoserna för det kortare kvartalet kommer båda grupperna av analytiker med positiva siffror. De professionella analytikerna tror på en ökning med tio procent och de oberoende på fem procent. Det är betydligt mindre än förra julens ökning med 26 procent, men det är ändå tillväxt under ett år när pc-försäljningen generellt minskar.

Elmer-Dewitt skriver också att Steve Jobs innan han gick bort ville att Apple skulle försöka att omstörta pc-marknaden (inklusive deras egen försäljning av macar) med smarta mobiler och plattor. Om Ipaden lever upp till de ambitionerna borde alltså macförsäljningen gå ner.

Av alla analytiker som Fortune har med på sin lista har Nick Nansen från Braeburn högst prognos. Han tror på en ökning med 35 procent (om man justerar för det kortare kvartalet). Lägsta prognosen kommer från Navin Arthanareeswaran, ytterligare en oberoende analytiker från Braeburn. Han tror på 4,45 miljoner enheter vilket är en nedgång med åtta procent.

Medianvärdet är 5,2 miljoner och det är samma siffra som Apple rapporterade första kvartalet 2011. Men om man justerar den prognosen för kvartalets extra vecka blir det en ökning med åtta procent.

Se Fortunes lista över alla analytikers prognoser här. Vem som hade bästa prognosen får vi se den 23 januari när kvartalsrapporten för första kvartalet 2013 rapporteras.

Skriven av Ida Blix

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.