Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Spåra mac och Iphone med Prey

OS X-applikationen Prey fick i början på året sällskap av en version för IOS. Vi har tittat närmare på hela lösningen och hur man enkelt kan spåra sin enhet om den blivit stulen.

Icloud och dess funktioner för att spåra, låsa och radera dina datorer och mobiltelefoner är riktigt bra med tanke på att de är gratis. Men det förutsätter att du kan, eller vill, köra Icloud. Det finns gott om lösningar för att göra samma saker, och mer därtill, och en sådan lösning heter Prey som erbjuder i princip samma funktioner för både din mac och Iphone.

Prey kostar olika beroende funktioner och hur många enheter du vill hålla koll på. Från gratis till exempelvis fem dollar i månaden, drygt 30 kronor, för tre enheter och ett antal ytterligare funktioner som exempelvis ssl-krypterad trafik mellan dina enheter och Prey-systemets servrar, tätare kontroller, mer integration i enheterna du övervakar, med mera. Det största kontot klarar exempelvis av att övervaka upp till 500 enheter, men kostar å andra sidan 399 dollar, eller drygt 2 600 kronor i månaden.

I din Iphone

Iphone-versionen är ganska intressant, men funktionen som ska lura tjuven tillräckligt länge för att fånga en bild och platsinformation är också uppenbart anpassad för den amerikanska marknaden, vilket gör den mindre lämplig för oss här i Sverige.

När Prey-applikationen, som är gratis, är installerad på din telefon får du själv aktivera att den istället för att använda gps-mottagaren i din Iphone använder triangulering genom de mobilmaster som finns i din närhet. Detta ska enligt Prey ge bättre träffsäkerhet och mer exakt positioneringsinformation på din enhet. I din Iphone får du sedan ställa in att notifieringar från Prey ska visas som larm och inte som exempelvis en notifiering i skärmens övre kant. Detta på grund av att när man som ägare låser enheten för att man upptäckt att den är borta eller blivit stulen skickas ett meddelande till telefonen som säger att man nu kan nollställa pin-koden för sitt bankkonto.

Första dialogrutan som uppmanar dig att starta ett program, därefter webbsidan för Bank of America. Klickar man på "Download The App"-knappen får man reda på att man är ansluten till fel App Store.

Tanken är att tjuven ska bli lurad av detta och gå in i en fejkad bankapplikation, egentligen en IOS-version av den amerikanska banken Bank of Americas webbsajt. Denna tar extremt lång tid på sig för varje enskilt moment, vilket är tänkt att fördröja tjuven från att stänga av telefonen eller radera den. Men råkar man klicka på knappen för att ladda ned Bank of Americas IOS-applikation får man ett felmeddelande som säger att man inte är ansluten till App Store i rätt land. Om inte en tjuv redan listat ut att detta är en bluff lär vederbörande göra det ganska omgående nu.

Chefredaktörens Iphone har fått fötter!

All information, plus en bild på tjuven genom antingen den framåtvända eller bakåtvända kameran (du ställer själv in vilket) sparas ned i vad Prey kallar för en rapport. Du får rapporten presenterad inom ett par minuter i Prey-portalen och därefter kan du välja att slå på visuella eller ljudliga larm i telefonen, eller bara fortsätta spåra den i tysthet för att samtidigt kunna göra en polisanmälan. På grund av en bugg i IOS (enligt Prey) lyckas vår Iphone 5 inte ta en bild med någon av de inbyggda kamerorna i telefonen.

Vidare så kräver Apple att alla applikationer som tar bilder med kameran måste låta det inbyggda kameraljudet låta när bilden tas, så det går inte längre att ta bilder på en tjuv i smyg.

Ipad stöds tyvärr inte i dagsläget, trots att man kan både installera och köra samma applikation som för Iphone lyckas den inte alltid samla ihop information för att skapa en rapport utan att krascha, och portalen identifierar heller inte vår Ipad Mini som just en sådan utan verkar tycka att det är en pc eller mac då den kallar kamera för "webcam". Det kan alltså vara värt att vänta på en specialanpassad version av Prey om du vill köra detta med en eller flera Ipads.

IOS-implementationen av Prey lämnar en hel del att önska och dessutom saknar den vitala funktioner som att exempelvis kunna låsa och radera enheten över internet vilket Find My Iphone klarar utmärkt i Icloud. Bakläxa där till Prey således.

I din Mac

På din dator kan Prey göra betydligt mer. Har man en bärbar dator är det minst sagt trevligt att kunna hålla koll på den om den skulle råka få fötter. Sätter du datorn som stulen tar Prey en skärmdump, håller koll på alla filer som modifierats i exempelvis din hemkatalog, kollar vilka program som körs, tar en bild med en eventuell webbkamera (eller inbyggd Isight-kamera). Vidare kollar Prey alla wifi-basstationer i närheten, alla aktiva anslutningar och gör en traceroute på nätverksanslutningen. Allt detta sammanställs sedan i en rapport.

Du kan också skicka ljudliga och visuella larm, låsa datorn och även säkra den vilket innebär att Prey gömmer all din e-post och raderar alla cookies och lagrade lösenord i din webbläsare för alla lokala användare. Alla operationer som rör webbläsare i din dator stödjer Chrome, Firefox och Safari och e-postklienten Thunderbird stöds också.

Datorns hårdvara kan också inventeras riktigt grundligt. Du kan ta fram serienummer, UUID, mängden internminne, version på bios, frekvens på processorn, antal minneskretsar, och så vidare, så ur detta avseende fungerar Prey faktiskt också riktigt bra för att inventera dina datorer, om du råkar ha så många så du inte har koll på dem i huvudet.

Implementationen av Prey i OS X är tajt och riktigt bra. Du kan göra allt du behöver för att hitta din dator, alternativt låsa och radera den som sista utväg för att få ha din information i fred. Detta är också det sätt vi rekommenderar att man använder Prey, för implementationen för versionen för Iphone lämnar fortfarande att önska, och att använda Prey tillsammans med Ipad är i dagsläget helt uteslutet.

Fakta
Namn: Prey
Utvecklare: Prey Project
Pris: Från gratis upp till 2 600 kronor per månad beroende på funktionsnivå och antal enheter.
Hårdvarustöd: Iphone, OS X 10.5 eller senare, Android, Linux, Windows.
Språk: engelska

Skriven av Joacim Melin

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.