Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Apple får åter kritik för hemliga avtal med Google och Intel

Det är inte första gången bland annat Apple får på fingrarna för hemliga avtal och överenskommelser med andra it-företag i Silicon Valley som gäller att locka personal från varandra. Nu har Apples vd kallats till domstol för att svara på frågor.

Redan år 2005 avslöjades det att bland annat Apple och Adobe i hemlighet kommit överens om att inte försöka rekrytera personal från varandra. Steve Jobs och Adobes dåvarande vd Bruce Chizen hade då skakat hand på att företagen inte skulle försöka locka personal från varandras företag.

Palm valde dock att stå utanför överenskommelsen trots att Steve Jobs personligen kontaktade företagets dåvarande vd Ed Colligan, något som senare resulterade i att Palms under nye vd och före-detta Apple-chefen Jon Rubinstein började locka över personal från Apple till Palm för att utveckla det som senare blev företagets smarta mobiltelefon Pre.

2006 skakade Apple och Google hand på att inte försöka rekrytera varandras personal, vilket är intressant eftersom det var året innan Iphone släpptes.

Samma överenskommelse fanns också mellan exempelvis filmbolagen Pixar och Lucasfilm och 2007 hade Google och Intel kommit överens om samma sak. Till och med Apple och Pixar hade just en sådan överenskommelse företagen emellan. I september 2007 hade Google och Intel gjort samma sak.

År 2010 avslöjades till slut Apple, Google, Adobe, Intuit, Pixar och Intel. Bolagen fick då smäll på fingrarna av det amerikanska justitiedepartementet som krävde att bolagen omedelbart upphörde med vad som i lagens mening är ett försök att hindra anställda från att byta jobb som de vill, vilket i sin tur kan påverka både löner och förmåner negativt för enskilda personer som vill söka sig vidare men på något sätt förhindras från att göra just detta.

Det amerikanska justitiedepartementet menade vidare att denna typ av överenskommelser kunde vara hindrande för konkurrensen bolagen emellan.
Samtliga bolag kom då överens med justitiedepartementet om att sluta upp med dessa överenskommelser, men nu tycks det som att minnet är kort då Apple, Google och Intel åter igen avslöjats med samma typ av överenskommelser.

Efter att fem personer lämnat in en stämning för att de anser ha förhindrats att byta arbetsplats har domaren Lucy Koh i den federala domstolen i San Jose har beordrat Apples vd Tim Cook att infinna sig i domstolen för att svara på frågor till de kärandes advokater om och varför Apple inte följt avtalet med justitiedepartementet från år 2010. Tim Cook ska förutom att själv infinna sig också redovisa interna e-postmeddelanden från Apple i ärendet.

Domare Koh avser senare besluta om de fem personernas stämning kan förvandlas till en större stämning där alla som anser sig ha varit förhindrade att byta jobb kan ansluta sig till de kärandes sida. Om utfallet från en sådan stämning skulle bli till de kärandes fördel skulle det potentiellt kunna bli en kostsam historia för de vidtalade bolagen.

(Bild: Joe Ravi, Wikipedia)

Skriven av

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.