Vi renoverar en Imac G4
Att Imac är den kanske mest egendomligt utformade Macintosh som Apple någonsin släppt är överflödig information. Men hur ser den egentligen ut på insidan? Vi rev ned vår Imac G4 och visar hur du styr upp din gamla klassiker.
Imac G4 blev en omedelbar klassiker när den lanserades. Det var efterföljaren till datorn som på många sätt räddade Apple, så Steve Jobs och Jonathan Ive kunde kosta på sig att ta ut svängarna ordentligt, vilket ni kan läsa i vår tillbakablick om Imac G4.
Som många stationära Macintosh-maskiner från år 2000 och framåt så är #Imac G4 egentligen ganska skottsäker. Det finns givetvis undantag från det påståendet, men som regel är det de rörliga delarna som går sönder. Men vi kommer till det senare.
Att öppna en Imac G4 är ett äventyr i sig. Apple bestämde sig nämligen för att det skulle vara enkelt att stoppa i och ur ett Airport-kort och en extra minneskrets, medan allt annat skulle vara aningen svårare att komma åt. Så de byggde Imac G4 likt en paj med olika lager, där det understa lagret är en utsökt rund aluminiumplatta med Apples logga insvarvad i botten. Enkelt, elegant och stilrent. Du tar försiktigt bort denna platta med torx-mejslar i korrekt storlek då skruvarna är ganska mjuka i spåren och lätta att förstöra om man går loss på dem med en annan skruvmejsel.
Under locket finner du en minnesplats modell so-dimm och en kortplats för Airport-kortet. Nu är det dags att plocka fram en lite grövre torxmejsel för att verkligen komma åt insidan i denna pandoras ask. Ytterligare fyra skruvar senare så är du där, nästan. Det kräver nämligen lite pillande och försiktigt juckande på basen innan den vill lossna från resten av datorn, och detta är en balansakt då datorn är extremt topptung i och med skärmen och den tunga armen som förbinder skärmen med resten av datorn.
När du väl fått upp maskinen kommer du också att se att det sitter ett antal kablar som går från logikkortet, placerat i botten på Imac G4, till resten av mekaniken som sitter i datorns övre del. Vi talar om skärm, optisk enhet, hårddisk och givetvis också fläkten som sitter högst upp precis under fästet till skärmarmen.
Således går det en strömanslutning, en ide-anslutning till lagringsenheterna, en strömkabel till samma enheter och också till slärm och fläkt. Diverse andra småkablar går också mellan de två delarna men det är de tre stora kablarna på bilden ovan du behöver hålla reda på. den inre av de tre, med svart kontakt, sitter fastskruvad i toppdelen av Imac G4 och sätter sig snällt på plats i underdelen när du sätter ihop datorn. Däremot måste du sätta fast de två övriga kablarna manuellt när du sätter hop datorn igen, precis som du fick ta loss dem när du särade på datorn.
En titt på logikkortet ger vid handen att det är väldigt få saker här du kan byta ut, bortsett från en minnesplats modell dimm för en PC-133-minneskrets av samma typ som i exempelvis #Power Mac G4 Cube som vi skrivit om tidigare här på 99mac.
Enligt Apple kunde man initialt även använda PC-100-kretsar i Imac G4 men Apple drog senare tillbaka det den enda typ som rekommenderas för Imac G4 är just PC-133. Total minnesmängd är en gigabyte internminne, vilket exempelvis kan fördelas på 512 megabyte per minnesplats.
Saker som går sönder
Som ni ser på bilderna från vår Imac G4 så är den dammig, och det beror på att dammet sugs in i öppningarna i basen av datorn och sen blir det mesta av det sittandes där. Apple har konstruerat Imac G4 så den suger in luften med hjälp av en enda fläkt som sitter högst upp i datorn. Denna fläkt trycker sedan ut den varma luften uppåt men det innebär att den har ett enormt ansvar i form av att hålla inte bara datorns logikkort med processor och grafikkort kylt utan också hårddisken som sitter ovanför den optiska cd/dvd-enheten.
Hårddiskarna har en tendens att inte leva så länge i just den här modellen, och detta gäller också de optiska enheterna. Vi har bytt båda i denna modell, och det är lite pilligt att få loss den optiska enheten, som hårddisken dessutom sitter fastmonterad på i princip direkt ovanpå. Den optiska enheten behöver inte vara av någon specialmodell annat än att den ska ha den gamla ide-anslutningen och konfigureras som slav gentemot hårddiskens master. Du måste också montera bort den lilla plastpanelen runt luckan för släden längst fram på cd/dvd-rom-spelaren, och också det lilla plastlocket på själva släden då de inte får plats inne i din Imac G4.
Fläkten högst upp är också utsatt eftersom det gärna ramlar ned damm även ned i fläkten och som till slut gör att även fläkten börjar låta illa. När du skruvar isär en Imac G4 så passa på att även ta bort den optiska enheten och senare också hårddisken och gör rent ordentligt. Vid behov så passa på att byta fläkt när du ändå är där inne och gräver. Om hårddisken låter som en stenkross så passa på att byta den också.
Med en G4-processor på i vårt fall 700 megahertz och maximalt en gigabyte internminne så kanske inte en Imac G4 är så mycket att komma med, men det är en charmig maskin som ändå kan användas till allt från en gigantisk klocka till att ta fram väderkartan på, eller bara för att den är så oerhört snygg. Det finns givetvis hädare som valt att slakta sin Imac G4 och stoppa i något modernare istället:
Smaken är som baken, men det är svårt att inte uppskatta det enorma arbete som Apples tekniker och designers lade ner på att utveckla världens underligaste, vackraste och galnaste dator.