Vore det inte för Apple skulle Siri finnas i Android-mobiler
Före Apple köpte Siri ville den amerikanska operatören Verizon släppa appen till sina smarta mobiler med Android och skrev kontrakt med startupföretaget bakom röstassistenten.
Kontraktet lät Verizon förinstallera Siri på sina Droid-mobiler. Det gick så långt att reklamfilmer om funktionen spelades in. Men när Apple köpte upp Siri skrotades affären. Genom att köpa företaget säkrade Apple inte bara rättigheterna till den vid det här laget ikoniska funktionen för IOS, men förhindrade också en av sina största konkurrenter från att inkludera liknande funktionalitet i sina mobiler, skriver The Verge.
En annan tidning, The Huffington Post har i en mycket läsvärd artikel som heter "Siri Rises" gått på djupet i historien bakom Siri, från starten som en del av ett forskningsprojekt för den amerikanska säkerhetstjänsten till slutet som en av IOS viktigaste funktioner. Apple köpte upp Siri efter att en av grundarna Dag Kittlaus fick ett samtal från Steve Jobs. De två möttes dagen efter och diskuterade framtiden för tekniken och Apple lämnade ett erbjudande om att köpa företaget.
Siri har gått igenom flera stora förändringar sedan Apples inköp. Från början baserades tjänsten på 2001: A Space Odysseys dator HAL och programmerades för att vara "från en annan värld", "vagt insatt i populärkultur" och full av "torra kvickheter". Bland annat svor Siri en hel del vilket fick tonas ner för att kunna implementeras i en produkt som Iphone 4s. En del funktionalitet mot den verkliga världen fick också strykas. När appen skulle lanseras som en fristående app kunde Siris utvecklare arbeta med olika partnerskap för att kunna ha med till exempel bokning av bord på restauranger (vilket först nyligen kom med i Apples version av Siri), men det blev mycket svårare när startupföretaget blivit uppköpta av ett av världens största företag.
Framtiden då? Av de tre grundarna till mjukvaran bakom Siri är bara en kvar på Apple. Scott Forstall som integrerade Siri i IOS har lämnat företaget. Gary Morgenthaler, en tidig investerare i Siri, tycker att Apple borde expandera röstassistentens möjligheter att göra för automatisering "vad Amazon har gjort för shopping," genom att hjälpa till med livets vardagliga uppgifter. Som exempel nämner han att boka flyg, beställa blommor och ge moderåd. Men oavsett om Apple väljer att ta den föreslagna vägen, eller om de fortsätter att lägga till funktionalitet som att kolla upp sportstatistik och biotider, står det klart att Siri, och röststyrning i allmänhet, är en stor del av Apples framtida planer.
– En snällare, mjukare version av HAL är på väg till marknaden helt klart. Siri är ett affischnamn, men det går långt, långt utöver det, säger Dag Kittlaus till The Huffington Post.