Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Bild: Joacim Melin

Forskare varnar för "paddnacke"

Problem med nacke och rygg är inte ovanligt bland de som sitter många timmar varje dag framför en dator. Nu varnar en forskare vid Göteborgs universitet för problem med nacke och skuldror vid stor användning av surfplattor som Ipad.

Många är de 70- och 80-talister som vuxit upp framför en dator hemma och senare arbetat framför en dator i skolan eller i arbetslivet. Problem med nacke och rygg är därför inte helt ovanligt och många arbetsgivare satsar numera på bättre ergonomi och friskvård för att förebygga denna typ av problem.

Ewa Gustafsson, Göteborgs Universitet

Bild: Göteborgs Universitet

Nu varnar Ewa Gustafsson, ergonom och forskare på Göteborgs universitet, för liknande problem om man tillbringar allt för många timmar med en surfplatta av exempelvis modell Ipad.

"Det är vid långvarigt och statiskt arbete som problemen uppkommer. Vi oroar oss bland annat för effekterna som dessa produkter har på barn som använder dem i skolan" , säger Ewa Gustafsson till 99mac.

Det finns ingen aktuell forskning inom just området surfplattor, men från de erfarenheter som finns från forskning som rör användande av både mobiltelefoner och datorer menar Ewa Gustafsson att det finns överhängande risker för att sitta och arbeta statiskt vid en surfplatta under längre tidsperioder.

"Bäst är att man har sin Ipad i någon form av stativ eller tangentbord så man får en mer upprätt arbetsställning" , säger Ewa Gustafsson, som efterlyser mer pengar till forskning inom detta område.

"Vi söker kontinuerligt anslag för att kunna forska mer inom detta område, men det är svårt då konkurrensen om pengarna är hård. Samtidigt vill vi inte kopplas ihop med tillverkare och på så sätt misstänkas för att gå deras ärenden" , säger Ewa Gustafsson som ändå är hoppfull inför framtiden.

Skriven av Joacim Melin
Kommentarer
5 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.