Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Bild: Joacim Melin

99mac testar

Trådlös hårddisk för IOS och Mac

Små portabla hårddiskar finns det massor att välja mellan. Från Buffalo Technology kommer Ministation Air som erbjuder både USB 3.0 och wifi-anslutningar. 99mac har testat.

Smidiga portabla hårddiskar har funnits i åratal. Det som traditionellt skiljer dessa produkter från varandra är pris, lagringskapacitet och anslutningsmöjligheter. För närvarande är det USB 3.0 eller Thunderbolt som står för nyheterna på anslutningsfronten, men flera tillverkare har också lanserat små hårddiskar med inbyggt stöd för wifi-nätverk och funktioner för fildelning. En av dessa är Buffalo Technologys Ministation Air som vi testat.

Installation och anslutning

Att komma igång kan inte vara enklare. Medan batteriet laddas i enheten kan man ladda ned den kostnadsfria programvaran för exempelvis en Ipad med IOS 4.3 eller senare från App Store. Därefter aktiverar man enheten och ansluter till det trådlösa nätverk som Ministation Air skapar.

Använder man OS X och Mac är det inte svårare än att ansluta till det trådlösa nätverk som Ministation skapar. Därefter använder man funktionen för att ansluta till en server (cmd-k) och anger sedan adressen till enheten och att man ska ansluta till en smb-enhet:

smb://10.10.10.254

Ett användarnamn och lösenord måste anges, vilket man kan konfigurera via IOS-applikationen för Ministation Air eller via en webbläsare i en Mac.

Praktisk användning

I IOS-enheten dyker Ministation Air upp automatiskt när de två kopplats samman och därefter kan man både ladda ned och upp filer till enheten. En rad format för film, bilder, musik och dokument stöds (se faktaruta i slutet av artikeln) och vill man inte ladda ned exempelvis en film till sin Ipad från Ministation Air går det utmärkt att se den över wifi-anslutningen, förutsatt att filmen är i ett format som stöds. Maximalt tre enheter kan strömma HD-material över wifi-anslutningen samtidigt, och maximalt åtta enheter kan vara anslutna till Ministation Air och läsa och skriva vanliga filer.

Samma filer du ser i IOS-applikationen finns på hårddisken om du ansluter till den via wifi eller kabel (USB 2 och USB 3.0) från en Mac, men här kan användaren också läsa och skriva filer som IOS inte kan hantera.

Stödet för trådlösa nätverk är i princip komplett där 802.11b, 802.11g och 802.11n-standarderna finns inbyggda. Detta är viktigt inte bara för klienterna som ansluter till Ministation Air utan också på grund av det faktum att hårddisken samtidigt kan ansluta till ett befintligt trådlöst nätverk med anslutning till internet.

Varför är då detta viktigt, kan man undra? Anledningen är att alla enheter som ansluter trådlöst till en produkt av det här slaget tappar sin anslutning till internet. Ministation Air låter en användare fortsätta använda uppkopplingen samtidigt som det går att komma åt innehållet på hårddisken. Detta är riktigt smart och en välkommen funktion.

Summering

Med fyra timmars drifttid på det inbyggda batteriet och 500 gigabyte lagringsyta finns det åtskilliga användningsområden för en produkt som Ministation Air. Här finns möjligheten att använda den som exempelvis en enkel filserver på konferensresan eller att ta med i bilen när barnen vill titta på film på en eller flera Ipad under en långresa. Ministation Air låter sig också laddas i bilen med rätt USB-adapter.

Med en prislapp på drygt en tusenlapp är det också en prisvärd produkt som löser flera problem istället för att skapa dem.

Skriven av Joacim Melin

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.