Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Klarar inte 1080p

Apples HDMI-adapter ger komprimeringsfel – innehåller fullfjädrad systemkrets

Utvecklarna på Panic dissekerar Apples Lightning AV Adapter och upptäcker att kabeln innehåller betydligt mer än koppar, vilket väcker misstankar om att det inte handlar om någon ren HDMI-signal utan någon form av Airplay.

Den nya dock-kontakten Lightning kan användas till mer än att ladda Iphone eller Ipad. Med tillbehöret Apple Lightning AV Adapter går det att skicka bild från en passande Ios-enhet via HDMI, exempelvis till en tv-apparat eller skärm – men det handlar inte om någon ren HDMI-signal.

Utvecklarna Panic, som står bakom apparna Coda och Transmit, står för upptäckten att kabeln endast tillåter upplösningar på upp till 1 600 x 900 pixel. Det är betydligt lägre än den gamla Dock-kontaktens 1 920 x 1 080 pixel (1080p). Dessutom uppstår små fel i bilden – komprimeringsartefakter – mycket likt en trådlös Airplay-anslutning.

För att undersöka det hela dissekerades en kabel och mycket riktigt har Apple dolt betydligt mer än koppar innanför skalet. Vid kontaktdonet huserar en fullfjädrad ARM-baserad systemkrets tillsammans med 256 MB minne, enligt Panic ett tecken på att kabeln i själva verket skickar komprimerad ljud och bild via någon form av Airplay.

Exakt vad som försiggår är ännu inte helt klarlagt. En anonym person som uppges vara ingenjör på Apple har kommenterat Panic:s inlägg och menar att det inte handlar om Airplay utan någon typ av teknisk kompromiss eftersom Lightning-kontakten inte klarar av att skicka ”rå” HDMI. Det spelar dock ingen roll för slutanvändare, som får finna sig i lägre upplösning än 1080p och komprimeringsartefakter i bilden.

Skriven av Ida Blix

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.