Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Bild: Mark Skrobola Flickr

Vita huset: Det borde vara lagligt att låsa upp mobiler

Ägare av mobiltelefoner borde tillåtas att byta operatör säger Vita huset i sitt svar till ett upprop på nätet mot förbudet som infördes i USA nyligen.

Fler än 100 000 personer har signerat uppropet som protesterar mot förbudet mot att byta operatör till sin mobil som infördes i USA i januari. Frågan gäller huruvida köpare av mobiltelefoner, som får nya enheter till kraftigt reducerat pris mot att de tecknar sig på långa abonnemang, borde kunna ta med sig sina mobiler när de byter operatör.

Flera i telekom-industrin tycker att telefonerna bör låsas eller hindras från att flytta fritt mellan olika nätverk just för att operatörerna ger kraftiga rabatter och samtidigt ser till att fler och fler får tillgång till en mobil, rapporterar Reuters.

Uppropet på nätet menar att förbudet mot att låsa upp mobiler reducerar konsumenternas möjlighet att välja och också sänker andrahandsvärdet på mobilerna.

"Vita huset håller med er 114 000+ personer som tycker att konsumenter borde kunna låsa upp sin mobil utan att riskera att begå brott eller straffas på andra sätt"

Det skriver R. David Edelman, senior rådgivare i frågor kring internet, innovationer och personlig integritet i Vita husets offiella svar på uppropet.

"Det här är extra viktigt för andrahandsmobiler eller andra enheter man kanske köper eller får som present och vill aktivera på det nätverk som passar en bäst – även om det inte är samma nätverk som när enheten först aktiverades. Alla konsumenter förtjänar den flexibiliteten."

Det är det amerikanska kongressbiblioteket som bland annat är ansvariga för att sätta regler och undantag till Digital Millenium Copyright Act som bestämde att mobiltelefoner inte längre ska undantas från det berörda avsnittet i upphovsrätten och därmed utlöste förbudet mot upplåsning i januari.

Kongressbiblioteket sa i måndags att de tror att frågan skulle gynnas av ytterligare debatt.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
5 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.