Alfred 2 släppt
Alfred 2 är en helt omskriven version av det populära verktygen för att arbeta med OS X via tangentbordet. Den största nyheten är arbetsflöden.
Alfred är ett verktyg för att med några få tangenttryckningar effektivt utföra olika åtgärder i OS X, som att hitta och starta program, öppna filer, söka på nätet och mycket mer. De som anammat #Alfred eller liknande verktyg som #Quicksilver eller #Launchbar talar ofta om hur det förändrat sättet de använder sin Mac.
Grundkonceptet i Alfred är att programmet aktiveras med ett kortkommando varvid en ruta med ett tomt textfält visas. Så fort användaren börjar skriva något i fältet ges olika förslag på åtgärder som att till exempel starta ett program.
Alfred har precis släppts i version 2 som är en ordentlig uppdatering av programmet. Alfred är kostnadsfritt att ladda ner och använda, men de verkligt kraftfulla funktionerna finns att tillgå i ett utbyggnadspaket som heter Powerpack. Mer om kostnaden för Powerpack i slutet av artikeln.
Arbetsflöden största nyheten
Powerpack ger tillgång till den största nyheten i Alfred 2: arbetsflöden, eller workflows som det heter i programmet. Ett arbetsflöde i Alfred kan ta en inmatning (det vill säga text som skrivs i Alfred-rutan) eller ett kortkommando och utföra en åtgärd och sedan visa ett resultat. Dessa arbetsflöden kan exporteras och paketeras så att andra användare kan ladda hem dem och importera de i Alfred.
Vad ett arbetsflöde kan göra är mycket flexibelt och illustreras enklast med några exempel i bild och text:
Att få dagens datum visat och ett tryck på Return-tangenten kopierar därefter datumet till urklippet.
Att samtidigt söka efter namnet på en film på IMDB och YouTube samtidigt i varsin flik.
Att beordra systemet att tömma papperskorgen eller starta om datorn.
Att gömma alla program utom Finder och minimera alla Finder-fönster så att skrivbordet syns.
Att ansluta till en specifik server på det lokala nätverket.
Visa det kommande vädret för de närmaste dagarna.
Twittra direkt från Alfred.
Klyschan att "bara fantasin sätter gränsen" kan faktiskt vara en bra beskrivning i detta fall. Inte minst eftersom arbetsflöden kan utföra skript skrivna i olika programmeringsspråk som Python, PHP, Apple Script, Ruby med flera eller utföra terminalkommandon. Med tillgång till detta kan användare med programmeringskunskaper bygga ut Alfred på en mängd olika sätt. En av de mest kraftfulla funktionerna är att kunna presentera sökresultat direkt i Alfred, vilket används av flera exempel ovan som väder och översättningar.
För de som inte själva vill eller kan programmera egna arbetsflödet finns det en uppsjö av färdiga att ladda ned, publicerade på bloggar och andra platser på nätet. Den bästa källan är Alfreds eget forum där användare publicerar sina arbetsflöden och får hjälp av andra att förbättra och hitta eventuella buggar. En annan bra start är David Fergusons blogg. David har nyligen blivit en del av Alfreds team och har skapat ett antal användbara arbetsflöden.
Fler nyheter i Alfred 2
Alfred 2 är omskrivet från grunden jämfört med föregående versionen för att vara snabbare, effektivare och lättare att använda. Inställningarna för programmet har fått en ordentlig översyn och är nu ett fristående program (tacksamt för den som vill växla till det via kommando-tabb).
Teman är en annan nyhet i Alfred 2. Nu går det att skapa teman för hur Alfred ska se ut och inte minst ladda hem färdiga teman som andra skapat. I Alfreds forum finns det en avdelning för teman.
Kostnad för Alfred Powerpack
Powerpack utbyggnadspaketet till Alfred och det kostar 15 pund (cirka 150 kronor) för en användare, 25 pund för familjelicens (cirka 250 kronor) och 30 pund för "Mega supporter" (knappt 300 kronor), vilket innebär en livstid av fria uppgraderingar för en användare.
De som köpt Alfred 1 efter första december kan gratis uppdatera till Alfred 2, de som köpt före första december kan uppgradera med rabatt genom att kontrollera sin licens här.