Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Påskspecial

Roliga påskägg i dina Apple-produkter

Det är påsk och vad är väl roligare än att utforska de hemligheter som Apple och andra mjukvarutillverkare lämnat i din Mac? Ingenting, gissar vi – så här är vår jättelista med roliga, rörande och lite smått galna hemligheter i din Mac.

Det finns gott om små och stora gömda saker i Apples produkter. Ikonen högst upp i denna artikel ser du i Findern i din Mac om du råkar stöta på en annan dator som kör Windows.

Ikonen visar inte en snygg platt skärm utan en gammal omodern "tjock" skärm med Windows ökända blåskärm, eller "blue screen of death" som den också kallas, som dök upp på skärmen när Windows kraschade. Det finns dock betydligt fler roliga, galna, kluriga och lite rörande påhitt från Apple och andra mjukvarutillverkare som vi grävt fram.

Filmtips från Siri

Vore det inte bra om någon kunde summera vad en film handlar om? Siri fixar det givetvis. Än så länge gäller det inte alla filmer men exempelvis Wall-E, Blade Runner, 2001: A Space Odyssey, Inception, Star Wars, Star Trek och Toy Story kan Siri summera med sin speciella humor.

Bono i din Iphone

Har du noterat vem det är som Apple har smugit in i musik-appen i IOS? Silhuetten på sångaren i artist-knappen i IOS musikapp ser ut att vara U2:s sångare Bono, som sägs ha haft bra kontakt med Steve Jobs.

Bono gick efter ett personligt möte med Jobs gick med på att låta Apple släppa en särskild Ipod med egen design och hela bandets katalog inlagd vid leverans.

Din Mac som terapeut

En Mac har gott om kompetens inom områden man knappt kunde ana. Ett av dessa områden är som terapeut. Känner du dig frustrerad eller bara behöver prata av dig har texteditorn Emacs en inbyggd snäll farbror vid namn Doctor Fill som gärna låter dig prata av dig.

Du når den gode doktorn genom att öppna terminalen och där skriva följande:

emacs

Därefter trycker du på esc-knappen på tangentbordet, trycker på x och skriver sedan följande:

doctor

Därefter kan du skriva vad du har på hjärtat. Glöm inte att avsluta varje inmatning med två tryck på return-tangenten!

Den som vill se sin Mac prata med sig själv kan istället för doctor skriva följande:

psychoanalyze-pinhead

Intressanta händelser

När vi ändå är i terminalen och rotar så kan det vara kul att kolla in några av de olika små filer som medföljer OS X.

Vill du exempelvis ha koll på hela tidslinjen för Sagan om Ringen-böckerna? Enkelt, knappa in följande i terminalen:

cat /usr/share/calendar/calendar.lotr

Viktiga födelsedagar i musikens historia:

cat /usr/share/calendar/calendar.music

Födelsedagar för utvecklarna av FreeBSD, operativsystemet som OS X delvis bygger på:

cat /usr/share/calendar/calendar.freebsd

Viktiga datum i datorns historia:

cat /usr/share/calendar/calendar.computer

Apples hemliga LP-skiva

Visste du att Apple släppt en LP? Inte – det är okej, det gjorde inte vi heller. Men tydligen har de släppt en platta med fyra låtar vars titlar känns bekanta:

1. Magic
2. Revolution
3. Boom!
4. Unbelievable

Givetvis är det fyra vanligt förekommande ord från Steve Jobs presentationer under åren. Skivan är som synes gjord i Kalifornien. Bilden ovan dök upp i OS X Lion som en av de bilder man kan sätta på sitt användarkonto.

Där allt började

Nästa gång du köper en applikation via Mac App Store, ta en titt på din applikationsmapp. Datumet på applikationen som laddas ned är innan nedladdningen är avslutad väldigt bekant.

Om du inte har listat ut det ännu så var det den 24 januari 1984 som Macintosh först lanserades.

Inför robotinvasionen

Webbläsarna har givetvis också sin beskärda del av små överraskningar. Firefox är först ut med ett meddelande från våra framtida makthavare:

I adressfältet i Firefox skriver du helt enkelt följande:

about:robots

Google på sned

Google har inte varit snåla med roliga överraskningar genom åren. Några lever fortfarande kvar, exempelvis detta:

Genom att skriva

askew

i sökfältet på Googles hemsida visas sökmotorn på ett lite roligare sätt.

Appleping

En gång i tiden fanns det ett verktyg i OS X kallat Appleping. Verktyget kördes i terminalen för att kunna skicka ping-paket till andra Mac-datorer som kommunicerade över nätverksprotokollet Appletalk. Verktyget finns inte längre i OS X, men i version 10.3 av Mac OS X fick en användare upp följande exempel på hur Appleping användes:

Usage: appleping net.node [data size] [npackets]
or: appleping name:type@zone [data size] [npackets]

examples: appleping 'John Sculley:Macintosh SE@Pepsi' 
or: appleping 6b16.54

Skämtet var, givetvis, om John Sculley. Mannen som Steve Jobs rekryterade som vd för Apple och som senare låg bakom att Jobs lämnade bolaget 1985. Exemplet ändrades i den kommande stora versionen av Mac OS X, 10.4.

Staden Ingenstans

Vill du veta hur vädret blir i staden Ingenstans? Öppna Dashboard och ta fram widgeten för vädret.

Håll nere alt och cmd samtidigt som du klickar på solen i väder-widgeten. Nu kommer vädret för staden Ingenstans att visas.

Textedit

Har du någonsin kollat närmare på vad som faktiskt står i ikonen för den inbyggda textredigeraren Textedit? Det har vi gjort, och det visar sig att ikonen innehåller texten till Apples berömda reklamfilm Here's to the crazy ones.

Brevet är undertecknat av "John Appleseed", namnet som ofta förekommer i Apples exempel.

Skriven av Joacim Melin
Kommentarer
4 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.