Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Bild: Apple

Apple får kritik för synkroniseringsproblem i Icloud

När Icloud lanserades lovade Apple att synkronisering av information skulle fungera utan att användaren behövde fundera eller oroa sig. Flera utvecklare kritiserar nu Apple för att det inte fungerar tillförlitligt.

Efter att Apples tidigare försök till molntjänster fått kritik för bristande funktionalitet satsade företaget stora resurser på #Icloud. Apples tidigare molntjänst Mobileme led av återkommande problem när det gällde bland annat synkronsering av information mellan Mac-datorer och med Icloud lovade Apple att användarna inte skulle behöva oroa sig.

Det skulle bara fungera, meddelade Steve Jobs när företagets nya molntjänst lanserades.

I en lång artikel på webbsajten The Verge är flera utvecklare öppet kritiska mot hur #synkronisering av information via Icloud fungerar. Synkronisering av filer skapade med exempelvis Apples egna applikation Pages, bilder från Iphoto eller bildapplikationen i IOS och böcker eller musik köpt från Itunes fungerar för det mesta utmärkt. Applikationer där en databas är inblandad fungerar däremot så dåligt att många utvecklare överväger att sluta stödja synkronisering via Icloud i sina applikationer.

En applikation som körs i #IOS ska när Icloud fungerar korrekt kunna skriva och läsa samma information i en databas som en applikation som körs i #OS X eller på en annan IOS-enhet utan att information försvinner eller blir korrupt. Detta menar flera utvecklare inte fungerar.

Problemet ligger i en funktion i IOS Apple kallar #Core data, som är vägen en applikation ska gå för synkronisering av databaser via Icloud. En databas är ofta mer komplicerad att synkronisera mellan olika enheter jämfört med exempelvis ett textdokument eller ett kalkylark. Detta dels beroende på att en databas är mer komplex i sin struktur än en vanlig fil, och dels på grund av att endast valda delar av en databas uppdateras när en applikation skriver information till den.

Inte bara oberoende utvecklare är drabbade av problemet - Apples egna app för filmtrailers använder även den Core data och information om vilka favoriter som sparats till Icloud via appen försvinner regelbundet för användare.

En av dessa är utvecklarna av RSS-läsaren Netnewswire, företaget Black Pixel, som efter en längre tids arbete valt att inte inkludera synkronisering via Icloud i en kommande version av sin programvara. Utvecklarna av att-göra-programmet #Things arbetade flera år på en egen synkroniseringstjänst framför att använda Icloud.

Jumsoft valde efter att ha implementerat stöd för Icloud i sin produkt Money att lägga in en äldre synkroniseringsfunktion över wifi där applikationen själv hanterar synkroniseringen. Företaget skrev också information om detta på Apples utvecklarforum, men fick ingen synlig respons från Apples sida.

Utvecklaren Michael Göbel var nyligen kritisk i en text på sin blogg:

"Core data och Icloud-synkronisering är fortfarande ett skämt. Fler utvecklare och företag än jag kan hålla reda på har stött på samma problem och slutligen gett upp synkronisering via Icloud efter att hundratals eller tusentals användare förlorat sin information."

Apples egna utvecklarsupport har inte kunnat lösa de problem som dykt upp. Samtidigt vittnar flera utvecklare om hur utelämnande av stöd för Icloud innebär att en applikation riskerar att uteslutas från att visas upp på förstasidan på App Store vilket kan vara katastrofalt för oberoende utvecklare. "Bygger du inte in stöd för Icloud i din applikation kommer Apple inte att stötta dig på App Store," skriver Michael Göbel.

Många medlemmar i Apples supportforum för registrerade utvecklare upplever också att Apple inte kommunicerar tillräckligt bra. En medlem på utvecklarforumet skriver att Apples dokumentation rörande Core data är undermålig och de kodexempel som Apple själva publicerat är av dålig kvalitet. En allvarlig bugg gällande Core data som dök upp i IOS 6.1 hade inte åtgärdats i IOS 6.1.3 vilket ledde till skarp kritik på Apples utvecklarforum:

"IOS 6.1.3 släpptes idag och löser inte denna allvarliga bugg. Detta innebär att synkronisering via Core data och Icloud inte fungerar och troligen kommer detta gälla till IOS 7 släpps. Alternativet är att Apple överger Icloud Core data-synkronisering helt och medger att det inte fungerar.

Jag förstår inte varför Apple inte löst problemet. Många har rapporterat denna bugg till Apple och de har haft gott om tid att lösa problemet. Det gjorde de inte."

Hoppet om en förbättring av problemet ställs nu till att Apple presenterar en lösning på årets utvecklarkonferens #WWDC. En utvecklare som vill vara anonym säger till The Verge att om inte Apple löser problemet i IOS 7 kommer de helt sluta arbeta med stöd för Icloud.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.