Bild: Joacim Melin

Guide

Vårstäda din Mac

Även om du håller tysk ordning på din Mac är risken stor att hårddisken innehåller många filer som käkar utrymme, helt i onödan – men det gäller att hitta dem och ta bort dem manuellt. Åtta enkla steg är allt som krävs!

För att betona vikten av säkerhetskopiering brukar det sägas att det bara finns två typer av hårddiskar: hårddiskar som redan kraschat och hårddiskar som kommer att göra det.

Detsamma kan förmodligen sägas om utrymmet – om din hårddisk inte redan är full är det bara en tidsfråga tills den blir det. Att lagringsbehovet hela tiden ökar är inte mycket att göra åt, men då är det ju extra onödigt att ha en massa skräp på hårddisken som bara tar upp utrymme.

Att rensa hårddisken låter både segt och tråkigt, och visst, det är väl inte det roligaste man kan hitta på en fredagskväll. Men tvärtemot vad många tror går det både relativt snabbt och enkelt – och belöningen kan bli åtskilliga gigabyte ledigt utrymme.

Ta bort onödiga språkversioner

Om du gjorde en standardinstallation av OS X, eller om du använder den OS X-installation som kom förinstallerad på din dator, har du förmodligen fler språkfiler på datorn än du behöver. Språkfilerna ger möjlighet att köra OS X på olika språk, och vi gissar att du kör det på svenska, engelska eller ett annat språk – men inte 35 olika. Dessa kan du med andra ord tryggt radera, och spara flera hundra megabyte på köpet. Ditt vapen här är lilla verktyget Monolingual, som du kan ladda hem gratis.

Notera att det är själva ”språköversättningarna” som tas bort; varken typsnitt eller möjligheten att läsa t ex webbsidor på främmande språk påverkas.
 OBS! Ta aldrig bort engelska, även om du uteslutande kör OS X på svenska. Engelskan behövs ibland av andra program, och om du tar bort den kan OS X börja krångla.

Radera skrivardrivrutiner

Visst, det ÄR bekvämt att kunna koppla in vilken skrivare på jorden som helst och redan ha drivrutinen förinstallerad. Men hur ofta behöver du den bekvämligheten? Kanske om du ofta är på resande fot och behöver koppla upp dig mot olika skrivare varje vecka, men de flesta av oss har en eller ett par skrivare – och drivrutinerna för de övriga 600 tar bara upp en massa onödig plats på hårddisken. Du hittar filerna under /Bibliotek/Printers och det är bara att dra alla du inte använder till papperskorgen.

Vet du inte exakt vilken skrivarmodell du har, eller orkar inte sortera ut den exakta filen? Bekvämt nog är filerna ordnade i mappar utifrån tillverkare, så om du ser en HP-logga på din skrivare kan du utan att svettas kasta mapparna från Brother, Epson, Canon och så vidare. Du fattar.

Beroende på OS X-installation kan detta spara dig allt från några hundra megabyte till 2 gigabyte.

Ta bort gamla program

Har du koll på din programmapp? De flesta av oss har någon gång installerat något gratisprogram, använt det i tre dagar och glömt bort. Något år senare ligger det en hel drös med program som tar upp utrymme men som aldrig används. Ett tips är att öppna programmappen, trycka cmd-2 för att visa innehållet som lista och ctrl-klicka på listen för att sortera efter senast öppnad. Program du inte öppnat på tre år kanske kan slängas? Om du är bekväm och/eller noggrann kan du använda utmärkta AppZapper som dessutom hittar och rensar inställningsfiler och annat som annars blir kvar i andra systemmappar efter att själva programmet kastats.

Flera användarkonton i din Mac?

Användarkonton tar i sig själva inte upp mycket utrymme alls, eftersom ett tomt konto i princip bara är en mappstruktur med rättigheter. Däremot kan gamla konton innehålla nedladdade filer, webbläsarcache, och så vidare. Att kolla storleken på ett konto är busenkelt: gå till mappen /Användare/, markera det konto som inte används och tryck cmd-i eller Arkiv->Visa info.

Töm papperskorgarna

Ja, du läste rätt, plural. OS X har en, den känner du naturligtvis till och vet hur den töms (annars Finder->Töm papperskorgen). Men har du tänkt på att många program har egna papperskorgar? Exempelvis Iphoto, när du tar bort bilder hamnar de i Iphotos inbyggda papperskorg, och den måste du tömma inifrån Iphoto.

Rensa i Itunes

Om du har en Ipad eller Iphone som du synkar med Itunes kopieras apparna över till hårddisken. Det är praktist om du raderar appen på din Ipad och ångrar dig senare – men om du i likhet med de flesta ofta laddar hem appar som sedan kastas finns risken att Itunes app-mapp svämmar över av gamla appar som du provade i två timmar, kastade och aldrig mer vill använda igen. Vad som gäller här är manuell utrensning, och potentiellt många sköna megabyte som kan återvinnas.

När du ändå är i Itunes kan du kasta ett öga på musikbiblioteket. Om du inte vet med dig att du har grym ordning, gå till Innehåll->Visa dublettobjekt och se om du inte råkar ha flera uppsättningar av låtar, till exempel med olika kvalitet.

Röj i nedladdningsmappen

Ett ofta förbisett ställe, men mappen Hämtade filer tenderar att växa okontrollerat om man inte håller efter. Du laddar hem ett program, installerar det – men glömmer skivavbilden. Du klickar på en länk som leder till ett pdf-dokument som du snabbt skummar igenom – men filen har redan sparats ned på din dator. Och så vidare.

Vårt tips är att sortera på ändringsdatum – filer du inte använt på flera år är förmodligen inte viktiga längre och ska bort. Om de mot förmodan är det, skapa en annan mapp för ändamålet och flytta dem dit så blir det enkelt att hålla nedladdningsmappen ren.

Starta om datorn och njut

För varje minut som din Mac är igång växer mapparna med temporära filer, här finns så kallade swapfiler (enkelt uttryck nedsparat inaktivt innehåll från internminnet), sleepimage-filer (filer som gör att din Mac kan vakna från sömnen snabbare), och på det en massa cachefiler från webbläsare, mailprogram och så vidare.

Därtill kommer att de flesta program håller sig med egna temporära filer, som också tenderar att svälla över tid. Ha som vana att starta om åtminstone någon gång i månaden, om du inte gjort det kommer du att förvånas över hur mycket hårddiskutrymme du återfår efter en omstart.

99mac har tidigare tipsat om programvaran Cleanmymac 2, som automatiserar mycket av vårstädningen. Det kan vara ett alternativ för dig som inte vill in och göra det manuellt. Har du några egna tips, dela gärna med dig i kommentarerna.

Skriven av Simon Grabiec
Kommentarer
2 svar

Det är bara dagar bort tills höstens andra event och vi går igenom vad vi tror kan visas upp av Apple på måndag.

Har du ett par AirPods Pro och har problem med knaster i lurarna? Då kan du ha rätt till gratis reparation.

Inför eventet på måndag har flera rykten cirkulerat om Apples kommande bärbara kraftpaket som tros introducera nästa Apple Silicon-chip.

Det har länge ryktats om att nya MacBook Pro-modeller med ett helt nytt M1X- eller M2-chip ska lanseras denna höst och nu kan det finnas ett datum.

Visst är det väl så att vi alltid har för få laddare eller alldeles för många kablar liggandes i stora ormbon? Men vi har kanske hittat en lösning på det.

Tile kommer med en ny produktserie och nya säkerhetsfunktioner, vi har testat Pro, Mate, Slim och Sticker taggarna.