Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Bild: Adobe

Betaversion av Adobe Lightroom 5 tillgänglig

Adobe har släppt en publik betaversion av fotoredigeringsprogrammet Lightroom 5 för nedladdning. Nya funktioner som en avancerad lagningspensel och bildspel i HD-kvalitet finns bland nyheterna.

Adobe meddelade under måndagen att de släppt en publik betaversion av Lightroom version 5. Det är sju år sedan företaget släppte den första versionen på Macworld i januari 2006. Enligt Adobe är det femte året i rad som de släpper en betaversion på detta sätt.

Nyheter i Lightroom 5

Den nya versionen av programmet har en ny lagningspensel (eng: "healing brush") som kan korrigera fel i bilder. Tidigare gick det bara att åtgärda runda områden, men många felaktigheter i bilder har ojämna former, vilket den nya penseln kan ta hand om.

Det går också att räta upp bilder genom ett klick med ett nytt verktyg. Bilden analyseras och sneda horisontella eller vertikala linjer upptäcks.

Lightroom 5 bjuder på ett radiellt övertoningsverktyg (eng: "radial filter") som kan skapa vinjetteffekter oavsett vad fotografen vill att betraktaren ska fokusera på. Det går att lägga flera vinjetteringar på samma bild.

Programmet kan göra smarta förhandsvisningsfiler av fotografierna. De är mindre och lättare versioner av originalfotografierna som fotografer kan ta med sig exempelvis från studion. Alla redigeringar och ändringar som görs på förhandsvisningsfilerna går att flytta över på originalfilerna väl tillbaka i studion.

Adobe har också uppdaterat funktionen för att tillverka fotoböcker och det går nu att kombinera bilder, videoklipp och musik till bildspel.

Betaversionen är gratis att ladda ned från Adobe. Programmet kan fortfarande innehålla buggar och Adobe uppmanar alla som laddar ned programmet att rapportera hur programmet fungerar. Betaversionen slutar fungera den 30 juni i år. Viktigt att känna till är också att betan inte uppgraderar befintliga Lightroom-bibliotek, det kommer först gå att göra när den färdiga versionen släpps.

Skriven av Ida Blix Joacim Melin

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.