Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Veckans app-tips

Fynd från App Store vecka 17

99mac har letat i djungeln av appar och hittat nya eller uppdaterade som inte bör missas. Veckans skörd innehåller app-tipsaren Appshopper Social, lekfulla Fotostealer, spelet Fish out of water, foto-appen Focustwist, ordspelet Spellrush och appen för snygga layouter Stampsy.

Appshopper Social

Appshopper blev utkastade ur App Store i december förra året för att de kunde misstas för App Store, men är nu tillbaka med en ny social app. Bäst behållning av Appshopper Social får man om man dels har ett konto på Appshopper (går att skapa i appen), och om man kopplar sitt Twitter-konto. Det finns också ett litet program som importerar alla appar från ens dator, Appshopper Importer. När allt det är gjort får man rekommendationer på appar via dels Appshopper själva, men också från Twitter. Man kan bevaka sina redan köpta appar och se om de uppdateras samt skapa en önskelista.

Namn
Appshopper Social
Utvecklare
Appshopper.com
Version
1.0
Pris
Gratis
Krav
Fungerar med Iphone, Ipod Touch och Ipad. Kräver IOS 5.0 eller senare.
Språk
Engelska

Face Stealer

Klistra in någon annans ansikte i realtid via kameran i Iphone, eller välj en bild från fotorullen. 99mac testade att använda da Vincis Mona Lisa och president Obama som följer med i appen, men det går så klart att använda egna bilder också. Med rätt ljus i rummet fungerar det riktigt bra, om man med riktigt bra menar roliga resultat förstås. De färdiga alstrena går sedan att dela via Facebook eller Twitter. Det går också att skicka bilderna via mejl.

Namn
Face Stealer
Utvecklare
Yahoo Japan
Version
1.0.3
Pris
Gratis
Krav
Fungerar med Iphone 4 eller senare, fjärde generationens Ipod Touch eller senare, Ipad 2 eller senare och Ipad Mini. Kräver IOS 5.1 eller senare.
Språk
Engelska

Fish out of water

Utvecklarna bakom Fruit Ninja har släppt ett nytt spel. Konceptet låter kanske inte så himla spännande, man kastar sten på vatten som ska studsa så många gånger som möjligt. Fast man kastar fisk istället då förstås. Det hela är mycket mer beroendeframkallande än man först kan tro. Spelaren får ett gäng olika fiskar med olika studsförmågor att välja mellan. Tre stycken krävs för att göra klart en omgång innan juryn av krabbor sätter sina betyg. Många studsar över långa avstånd är vad som gäller.

Namn
Fish out of water
Utvecklare
Halfbrick Studios
Version
1.0
Pris
7 kronor
Krav
Fungerar med Iphone, Ipod Touch och Ipad. Kräver IOS 5.0 eller senare.
Språk
Engelska

Focustwist

Kameran Lytro tar bilder där fotografen kan ändra fokus när som helst efteråt genom att klicka på olika ställen i bilden. Appen Focustwist säger sig göra samma sak, fast istället för omkring 400 dollar kostar appen några kronor bara. Bäst blir det om man har en riktigt stadig hand alternativt ett stativ och ena motivet är riktigt nära kameran. I appen kan man se vad andra fotograferat för något och när man själv fotograferat kan man dela det via Twitter. Klicka för att se på 99mac:s fina testbild.

Namn
Focustwist
Utvecklare
Arqball
Version
1.2
Pris
15 kronor
Krav
Fungerar med Iphone 3GS eller senare, tredje generationens Ipod Touch eller senare och Ipad. Kräver IOS 5.1 eller senare.
Språk
Svenska, engelska

Gocomics

99mac:s Adrian testade att läsa Kalle och Hobbe i sin Iphone:

"Inte bara senaste strippen utan hela arkiv av serier finns tillgängliga, så mycket som 20 år bakåt. Extra intressant med detta är att det är första gången som hela arkivet av den uppskattade serien Kalle och Hobbe görs tillgänligt på detta sätt... Appen ger vad den lovar, det vill säga fri tillgång till en stor mängd serier, men den kunde vara bättre byggd. Den upplevs som lite buggig och beter sig udda ibland."

Namn
Gocomics
Utvecklare
Andrews McMeel Universal, Inc.
Version
1.0.0
Pris
Gratis
Krav
Fungerar Iphone 3GS och nyare samt Ipad. Kräver IOS 5.0 eller senare.
Språk
Engelska

Spellrush

Spellrush är ett ordspel där 5 x 4 rader med små bokstavsbrickor utgör spelplanen. Genom att hitta ord på spelplanen försvinner bokstäverna och nya ramlar ner från ovan. Det hela går på tid och spelarna kan utmana varandra via Game Center. Appen är gratis, men för 22 kronor får spelaren tillgång fler funktioner så som statistik, att se alla orden efter omgången och skaka för att blanda om spelplanen. Spelaren slipper också reklam och väntetiden mellan spelomgångarna.

Namn
Spellrush
Utvecklare
Tappily
Version
1.0
Pris
Gratis, kostar 22 kronor för extrafunktioner
Krav
Fungerar med Iphone 3GS eller senare, tredje generationens Ipod Touch eller senare och Ipad. Kräver IOS 6.0 eller senare.
Språk
Svenska, engelska

Stampsy

Med Stampsy är det tänkt att alla dina kreativa krafter ska släppas loss. Appen kräver dock ett Facebook-konto för att alls komma igång, vilket säkert sätter käppar i hjulen för några. Det går att koppla appen till sitt Dropbox-konto om man skulle vilja hämta innehåll därifrån – och innehåll behövs. Det hela går nämligen ut på att göra "stamps". Ett sådant dokument kan vara upp till tio sidor långt och layoutas på nästan valfritt sätt. Det går att lägga till bilder, former och text, allt med olika gester med fingrarna. Vill du tillverka fotoberättelser, fanzines, eller en portfolio är Stampsy väl värt att undersöka. När du är färdig kan du dela dina alster via Facebook, men varje färdigt dokument får också en unik adress så att det går att dela med sig även utanför Facebook.

Namn
Stampsy
Utvecklare
Roman Mazurenka
Version
1.2
Pris
Gratis
Krav
Fungerar med Ipad. Kräver IOS 6.0 eller senare.
Språk
Engelska
Kommentarer
9 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.