Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Bild: Bruno Cordioli, Flickr

Nostalgi

Mats köpte Macintosh Plus för 34 000 kronor

För 27 år sedan köpte 99mac-medlemmen powin en ny Macintosh Plus. Detta är vad han fick för den nätta summan 34 000 kronor exklusive moms.

Det är stor skillnad på vad en dator kostade på 80-talet jämfört med idag. Medlemmen Mats powin Rosén hittade ett kvitto och en broschyr från när han köpte en Macintosh Plus – för 27 år sedan.

– Datorn köptes för att bearbeta och slutföra en läkemedelsprövning och var till stor hjälp då även om den var dyr, säger Mats Rosén till 99mac.

Kvittot från augusti 1986 visar att han köpte en Macintosh Plus med en megabyte internminne, extern diskettstation, Imagewriter-skrivare och programmet Mac Write för 33 750 kronor exklusive installation och moms. I dagens penningvärde motsvarar det hela 65 712 kronor.

Macintosh Plus släpptes två år efter introduktionen av Macintosh och var den första modellen med SCSI-anslutning. Till den kunde användaren koppla en extern hårddisk.

Den monokroma skärmen mäter på 9 tum och har upplösningen 512 × 342 pixlar. På den tiden hade musen bara en knapp och tangentbordet var den första med inbyggd numerisk del. Därutöver användes en processor från Motorola på 8 megahertz.

Datorn producerades ändå fram till år 1990, även om andra modeller lanserades under tiden. Macintosh Plus är därmed en av de datorer som Apple producerat längst.

Apple idag

Bara som en jämförelse tittade 99mac på vad man får för omkring 65 700 kronor hos Apple idag. Vår kundkorg stannade på 64 568 kronor.

  • Macbook Air 11" med uppgraderad processor och ramminne

  • Ipad Mini 16 GB med Wifi + 3G och smart cover

  • Iphone 5 32 GB

  • Apple TV

  • Imac 27" med uppgraderad processor, ramminne, fusion drive och installerat Pages

  • Apple USB Superdrive

  • Epson Airprint-skrivare

Broschyren om Macintosh Plus

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
19 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.