Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Aktiekursen steg efter Apples kvartalsrapport

Apple presenterade sin kvartalsrapport under tisdagskvällen. Siffrorna ligger i linje med vad företaget trodde vid sin förra rapport. Vinsten har minskat från förra kvartalet och Iphone-försäljningen ökar inte lika mycket som tidigare, medan det går fortsatt bra för Ipad.

Apples aktiekurs har sedan en rekordnotering i september tappat mer än 40 procent av sitt värde och ligger idag kring 400 dollar per aktie. En del har börjat ifrågasätta om Tim Cook bör sitta kvar som vd. Nu har kvartalsrapporten släppts för deras andra kvartal 2013. Företaget har gjort en vinst på 9,5 miljarder dollar, omkring 63 miljarder kronor, och haft intäkter på 43,6 miljarder dollar, omkring 290 miljarder kronor.

Vinst (miljarder dollar)

Intäkt (miljarder dollar)

Q2 2013

9,5

43,6

Q2 2012

11,6

39,2

Q1 2013

13,1

54,5

Siffrorna ligger helt i linje med Apples riktlinjer från förra #kvartalsrapporten. Anledningarna till att Apple förvarnade om mindre vinstmarginaler är flera. Långsammare försäljning, bytet till att sälja Ipad Mini med lägre vinstmarginal och ett uppehåll, vare sig riktigt eller bara upplevt, i banbrytande produkter har allt vägt tungt på Apples aktiekurs.

Försäljningssiffrorna för Apples andra kvartal 2013 är intressanta och visar att Iphone-försäljningen inte fortsatt att öka lika mycket som tidigare. Det såldes däremot 37,04 miljoner enheter jämfört med förra årets 35,1 miljoner enheter från motsvarande kvartal. Ipad-försäljningen har gått upp till 19,5 miljoner enheter från förra årets 11,8 miljoner enheter. Mac-försäljningen har gått ner till 3,95 miljoner från förra årets 4 miljoner, medan Ipod-försäljningen fortsätter sin långsamma minskning, ner till 5,6 miljoner sålda enheter från förra årets 7,7 miljoner.

De här siffrorna slår många av uppskattningarna från analytikerna på Wall Street, men tystar ändå inte helt ryktena om att efterfrågan på Iphone minskar. I det här kvartalet förra året hade Iphone-försäljningen gått upp 88 procent, jämfört med bara 7 procent ökning det här kvartalet. Men investerare verkar ändå glada då aktien steg något under efterhandeln på Nasdaq efter Apples rapport.

Angående kraven på Cooks avgång

New York Times har gjort en jämförelse med en annan ofta utskälld vd, Steve Ballmer. Microsofts aktie har också fallit sedan han tog över, men det samma kan inte sägas om deras intäkter och vinster som bara ökat. Sedan Tim Cook tog över på Apple har företagets årliga intäkter stigit med 45 procent till 156,51 miljarder dollar och vinsten ökat 61 procent till 41,73 miljarder dollar.

Kommentarer
4 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.