Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Förhandstitt

Whitelines för whiteboard under utveckling

Efter att ha testat Whitelines Link för anteckningsblock har 99mac nu testat en kommande produkt från samma företag, för att enkelt fånga anteckningar på en whiteboard.

Den klassiska svarta tavlan med vita kritor har fått se sig ersatt av whiteboard i allt högre utsträckning. Från hem och enskilda kontorsrum via konferensrum och ända upp till stora hörsalar på universiteten sitter numera vita tavlor som dagligen fylls med anteckningar och illustrationer. Kollegor som brainstormar om företagets nästa produkt eller föreläsare som löser knepiga ekvationer på elegant vis. Inte sällan är resultatet på tavlan något som behöver bevaras för framtiden, men innehållet på en whiteboard är flyktigt och redan nästa morgon är allting förmodligen raderat.

Med de smarta mobiltelefonerna och sina allt bättre kameror är det en vanlig syn vid slutet av en produktiv session att någon eller några fotograferar av whiteboardtavlan. Ett utmärkt sätt att bevara värdefulla anteckningar, men det går att göra ännu enklare. Det finns en app för det.

99mac testade nyligen Whitelines Link, ett speciellt anteckningsblock kombinerat med en app som gör det ytterst enkelt att få rena tydliga anteckningar in i den digitala världen.

Dessa block finns ute i handeln redan men företaget jobbar även på nya produkter och en av dessa är markörer för whiteboard. Konceptet är enkelt: fyra markörer fästs i varsitt hörn av tavlans yta och med en app tas en bild som automatiskt korrigeras.

Än så länge är whiteboard-markörerna fortfarande i prototypstadiet och en modifierad version av appen finns i en intern betaversion. 99mac har fått ta del av dessa och gjorde ett besök på Umeå universitet för att testa hur det fungerade.

Markörerna som fästs på tavlan är i dagsläget klistermärken, men Olof Hansson, produktchef på Whitelines och en av företagets grundare, säger till 99mac att den färdiga produkten troligen kommer att bli magnetisk, för att enkelt kunna flyttas utan att markörerna måste klistras fast.

I praktiken

På en lämplig whiteboard satte vi upp de fyra markörerna på cirka 1,5 meters avstånd. Det finns olika stora markörer beroende på vilken yta som ska täckas, större markörer för att täcka en hel whiteboard finns också, dessa var av mellanstorlek. Medvetet valde vi att inte placera markörerna exakt i linje med varandra, för att testa hur flexibelt det fungerade.

Därefter var det bara att starta appen och precis som i det tidigare testet av anteckningsblocken räckte det med att sikta med kameran på tavlan så skötte appen resten. När samtliga markörer hittas togs en bild som behandlades.

Fler detaljer om hur själva appen fungerar finns i det förra testet. En ny funktion i denna betaversion var möjligheten att välja filformatet PDF istället för PNG som bilderna vanligtvis är när bilderna ska delas. Även utseende har förändrats mot den version av Link som finns i App Store och kan komma att ändras mer innan den nya versionen är klar.

Resultat

Redan i denna prototypversion gav Whitelines ett tillfredsställande resultat. Vi var faktiskt mer imponerade över hur rent och tydlig slutresultatet blev från whiteboard än från anteckningsblocken, då förutsättningarna är knepigare. Det är en större yta som ska täckas, bakgrundsfärgen kan variera mer och det är större risk för blänk med mera.

Belysningen i rummet var långt ifrån perfekt med ljusinsläpp från sidan, blänk från lamporna ovanför tavlan och generellt dåligt ljus. Vi testade att ta flera bilder från varierande vinklar men det behandlade slutresultatet var ytterst konsekvent.

En detalj engående ovanstående exempel: för att kunna flytta runt markörerna under testet tog vi bara bort några smala remsor av skyddspappret på baksidan, vilket ledde till att de inte satt dikt an mot tavlan och därmed orsakade skuggor som kom med i slutresultatet. Vid normal användning blir inte det ett problem och i en nyare betaversion av appen tas dessutom ett större område bort kring markörerna för att minska risken för skuggor.

Omdöme

Redan i prototypstadiet är Whitelines för whiteboard en användbar produkt som ger ett gott resultat. Precis som vi skrev i testet av anteckningsblocken är det inget här som inte går att göra manuellt med den vanliga kameran och en app för bildbehandling. Vinsten med markörerna och Whitelines Link är att på så kort tid som möjligt och minimal arbetsinsats få ett bra resultat.

Det finns en stor potential i denna produkt, kanske ännu mer än i anteckningsblocken. Ett antal personer jag talat med, inklusive min kontakt på universitet, blev intresserade och såg möjligheter. "Detta hade en av mina elever definitivt haft nytta av igår" var en kommentar jag fick. Med permanent placerade markörer i föreläsningssalar och konferensrum kan många personer ha nytta av det samtidigt, speciellt om tavlan måste rensas flera gånger vid samma tillfälle och det därmed inte går att vänta tills mötet är över.

Tillgänglighet

Whitelines hoppas ha färdiga markörer till salu via sin webbshop innan midsommar. Pris är inte satt ännu, men själva appen fortsätter vara gratis som idag.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.