Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Apple TV som mediacenter

Använd Plex i Apple TV utan jailbreak

Det går att relativt enkelt komma åt Plex från Apple TV helt utan jailbreak, genom "kidnappa" Apples egen app för trailrar. Vi har testat och det fungerar.

Apples lilla svarta box som företaget envisas med att kalla ett "hobbyprojekt", det vill säga Apple TV, är en fullfjädrad mediaspelare rent tekniskt, men på grund av att den enbart kan köra Apples speciella version av IOS och att Apple inte i dagsläget vill släppa in tredjepartsutvecklare i denna plattform är produkten mer begränsad än den behöver vara.

Apple har släppt in några tjänster så som Youtube och Netflix i #Apple TV, men utöver dessa är det helt stängt. Detta har länge varit en källa till frustration för de användare som vill spela upp material från egna källor. En av de populäraste mediacenterlösningarna är #Plex som vi berättade utförligt om i början av året.

Med Plex Media Server snurrandes på en annan dator hade det varit perfekt med en app i Apple TV för att ansluta till Plex. Det enda sättet att lösa detta förut har varit att "jailbreaka" Apple TV och på så sätt installera Plex eller andra lösningar. Förutom att #jailbreak kräver hackning av Apple TV:n så är det dessutom inte ens möjligt att utföra det på den tredje generationens Apple TV, den som sålts sedan mars 2012, inte hittills i alla fall.

Bristen på jailbreak har fått användarna av Plex att försöka hitta på andra lösningar och en av de mest kreativa lösningarna är den vi precis testat och den fungerar förvånansvärt bra. Den går i korthet ut på att lura Apples existerande app Trailrar att ansluta till Plex Media Server istället för till Apple.

Lite mer tekniskt handlar det om att avlyssna DNS-uppslagningar från Apple TV och fånga upp alla förfrågningar till trailers.apple.com och skicka tillbaka ett eget svar istället, med resultat från Plex. Alla andra DNS-uppslagningar skickas vidare till den riktiga DNS:en.

Förberedelser

För att genomföra detta krävs en Apple TV och en Mac med Plex Media Center, båda anslutna till ett lokalt nätverk. Vi testade denna lösning på en gammal MacBook Pro från mitten av 2007 som körde OS X 10.7.5 och senaste versionen av Plex Media Center.

Vi började med att öppna Systeminställningar och välja Nätverk för att ta reda på vilket IP-nummer datorn hade. Därefter startade vi vår Apple TV och gick in under Inställningar -> Allmänt -> Nätverk. Apple TV:n var ansluten med Ethernet och därför gick vi in under Ethernet-inställningar och under Ställ in DNS bytte vi från Automatisk till Manuellt och fyllde sedan i IP-numret på vår Mac och tryckte på Klar.

Nästa steg var att ladda hem själva skripten som agerar mellanhand mellan Apple TV:n och Plex Media Center, dessa skript finns på Github. Vi hade inte git installerat på den här datorn och valde då ZIP-filen som vi laddade hem och packade upp. Resultatet blir en mapp med ett antal filer i, de flesta slutar på .py och är Python-skript som går att öppna med vilken textredigerare som helst.

Enligt instruktionerna skulle IP-adresser ändras i filen Settings.py, men det är tveksamt om det alls behövs. Vi ändrade dock rad 26 från "8.8.8.8" till "192.168.1.1", det vill säga att alla DNS-förfrågningar som inte specifikt rör trailers.apple.com skickas vidare till vår router. (8.8.8.8 är Googles publika DNS-server som också fungerar att använda.)

Via Terminalen startades skripten genom att navigera till mappen och skriva:

sudo ./PlexConnet.py

I terminalfönstret kunde vi se att skriptet startat och var redo.

Test

Med dessa steg avklarade startade vi med spänning appen Trailrar i vår Apple TV. Och se, det fungerade på första försöket!

Istället för den vanliga listan på trailrar kom vi nu in i Plex och kunde navigera runt i vårt bibliotek i Plex Media Center.

Extrainformation om filmer visades som det skulle och det gick bra att starta en film och även spola fram och tillbaka. Väntan på att en film skulle starta var lite längre än önskvärt, men det var också enda anmärkningen.

Detta är inte ett fullständigt test och utifrån diskussionerna i Plex forum verkar det som att en del har mer problem än vi hade.

Vi kan i alla fall konstatera att detta är en fullt fungerande lösning för att komma åt Plex i Apple TV helt utan hack. Enda egentligen baksidan är att appen Trailrar inte längre går att använda för sitt ursprungliga syfte, men i vårt fall spelar det absolut ingen roll.

Kommentarer
110 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.