Netatmo Urban Weather Station – snygg väderstation med IOS-app
99mac har testat Netatmo Urban Weather Station, en väderstation som fungerar lika bra som den ser snygg ut, men om den är värd en investering är en annan fråga.
Vädret, det klassiska samtalsämnet som fungerar i alla – väder. Ingen är oberörd av det och de flesta av oss vill gärna veta hur vädret ska bli den närmaste tiden, det är om inte annat uppenbart utifrån den uppsjö av väderappar som finns i App Store.
Vissa har ett lite större väderintresse än andra och vill gärna se tillbaka på historik av tidigare väderförhållande. För den riktigt intresserade är det egna mätningar som gäller och väderstationer för privat bruk har funnits länge. #Netatmo är ett företag som tagit vara på detta intresse och tagit det till en ny nivå med sin nya väderstation som 99mac testat under några månader.
Urban Weather Station är det fullständiga namnet på produkten vars design inte skäms för sig i närheten av Apples produkter. Väderstationen består fysiskt av två stycken mätare varav huvudmätaren placeras inomhus och en något mindre mätare placeras utomhus.
Produkten vore dock inte så intressant i våra ögon om det inte var för den tillhörande mjukvaran och den webbaserade tjänsten som tar hand om alla väderdata och presenterar det på ett bra sätt.
Funktioner
Netatmos väderstation mäter temperatur, luftfuktighet, lufttryck (barometer) och luftkvalité utomhus samt temperatur, luftfuktighet, luftkvalité, ljudnivå och koldioxidnivå inomhus. Allting mäts var femte minut automatiskt och skickas till onlinetjänsten som sparar alla data. Tjänsten är kostnadsfri och har inga begränsningar i lagring eller tid.
Via appar för IOS och Android samt via webben går det att se en överblick över den aktuella situationen inne och ute samt alla historiska data. Det finns även en sjudagarsprognos för kommande väderförhållanden utomhus.
I praktiken
För att komma igång med väderstationen krävs att den först kopplas till en dator med den medföljande USB-kabeln. Via webbplatsen skapas ett konto för onlinetjänsten och därefter kan installationsprogramvaran laddas ned. Den används för att ställa in Wifi-inställningarna så att väderstationen får kontakt med nätet. Det är några steg att genomföra, men det är tydliga instruktioner och det gick lätt att göra.
Vi stötte initialt på problem med webbplatsen som inte fungerande som den skulle för svenska användare, men det löstes snabbt av Netatmo efter att vi rapporterat problemet till företagets kontaktperson.
När väderstationen hade fått kontakt med nätet återstod bara att placera ut mätarna på lämpliga platser och börja samla data. Inomhusmätaren får ström via USB-kabeln kopplad till en strömadapter medan utomhusmätaren använder sig av fyra AAA-batterier som ska räcka i ett år ungefär.
Netatmo rekommenderar att utomhusmätaren placeras relativt skyddat under någon form av tak och helst på en plats som inte har direkt solljus. Beroende på hus och omgivning kan det möjligen vara svårt att hitta en optimal plats, men för oss fungerade det bra under en takkant i nordläge där möjligen lite kvällssol nådde fram.
Avståndet mellan enheterna är begränsat och påverkas av hur fri sikten är. Precis som med andra trådlösa signaler spelar även tjocka väggar och liknande roll. Via mjukvaran går det att se hur väl kontakten är med utomhusenheten samt även status för batterierna i den.
Mjukvara
Den stora poängen med väderstationen är Netatmos app för Iphone och Ipad som visualiserar alla data som samlats in. Ibland kan man råka ut för att företag producerar bra hårdvara, men att den medföljande mjukvaran är ett hastverk som slängs med på köpet för att det ska se bra ut på pappret. Så är inte fallet med denna väderstation, appen är välgjord och det är uppenbart att de lagt mycket tid på den. Appen är dessutom anpassad för både Iphone och Ipad för att ta tillvara skillnaden i storlek på skärmarna på ett bra sätt. Under de tre månader som vi testade väderstationen kom det dessutom löpande uppdateringar och förbättringar, både på webben och i appen.
Som bildspelen nedan visar ger appen en god överblick över läget inom- och utomhus. Det går att titta närmare i detalj på olika värden samt se historiska data i diagram. Via sin tjänst skickas det även ut rapporter då och då i form av pushnotiser. Det kan vara rapporter om att medeltemperaturen stigit de senaste veckorna eller att koldioxidhalten inomhus passerat över en viss gräns.
Omdöme
Det finns få saker att anmärka på när det är dags att ge ett omdöme om väderstationen. Den fungerar som utlovat och bortsett från några borttappade data från en period när enheterna inte hade kontakt med varandra (hände bara en gång) har den varit driftsäker. Lägg därtill att själva enheterna är riktigt läckra i sitt ljusa skal av aluminium och att mjukvaran är väldesignad och rik på möjligheter. För den som är en Apple-användare och väderintresserad är detta en "match made in heaven".
Väderstationen sticker även ut lite genom att den mäter luftkvalité, ljud- och koldioxidnivå vilket är en intressant bonus utöver standardmätningarna. Den enda egentliga frågan är hur intresserad du är av att samla dessa data och om du tror att du kommer att djupdyka ner i historiska värden och hålla koll på inomhusklimatet med mera.
Efter att ha använt väderstationen i tre månader ska det erkännas att för undertecknad faller den under kategorin "kul att ha" snarare än "måste ha". Visst är det intressant att se väderutvecklingen och det är bra att få veta när det är dags att vädra in lite frisk luft i huset, men det kunde gå rätt långa perioder utan att varken app eller webbsida besöktes.
Det ska dock sägas att det var lite kul att kunna kolla temperaturen både inne och ute när man befann sig på annan ort. Rapporterna som levereras då och då hjälper dessutom till att hålla intresset uppe så att produkten inte faller i glömska.
För den dagliga kollen av temperaturen slår väderstationen inte den vanliga termometern på väggen. När man stiger upp på morgonen och snubblar in i köket för att med sömndruckna ögon och en kopp kaffe i handen försöka få en glimt ut genom fönstret och se så inte zombieapokalypsen startat, då orkar man inte ta fram telefonen och leta reda på en app. Då vill man kasta en snabb blick på den där gamla billiga inne/ute-termometern från Clas Ohlson.
Slutsats
Netatmo Urban Weather Station är en bra och snygg produkt där skaparna ansträngt sig för att lyckas med med alla tre punkter, både hårdvara och mjukvara, men även tjänsten som knyter ihop allting. Om den är värd pengarna för dig handlar till syvende och sist om ditt intresse för de data den här produkten samlar på sig.
Väderstation kostar cirka 1 650 kronor hos återförsäljare och säljs bland annat av Apple. En nyhet sedan en kort tid tillbaka är att det går att köpa till upp till tre ytterligare enheter för inomhusmätningar som kostar cirka 700 kronor styck.