Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Callcontrol ger kontroll över röstbrevlådan

Less på den vanliga röstbrevlådan? Iphone har länge haft stöd för en visuell röstbrevlåda, men i Sverige är det bara operatören Tre som stöder tjänsten. Som tur är finns det en app som löser problemet – 99mac kikar på Callcontrol.

Den gamla hederliga röstbrevlådan börjar kanske kännas lite föråldrad när det går att skicka ett meddelande till personen man söker istället för att prata in det där meddelandet efter tonen. När Iphone lanserades 2007 visade de också upp den visuella röstbrevlådan som är något modernare än den vanliga. Tjänsten kräver dock stöd från mobiloperatörerna och i Sverige är det bara Tre som infört stöd för det hela.

Som tur är finns det appar för det mesta. #Callcontrol är en gratis app som erbjuder en relativt lättförståelig visuell röstbrevlåda. För att få appen att fungera är det enda som behövs att du laddar hem den och följer installationsstegen. Det krångligaste med installationen är att ringa fyra olika telefonnummer för att aktivera alla funktioner, men inte ens det är särskilt krångligt och klart på några minuter.

Första gången jag försökte fungerade det inte eftersom appen inte lade till de nummer som behövs i min telefonbok som det är tänkt. En enkel ominstalltion senare var problemet löst.

Sluta avvisa samtal

Med Callcontrol slipper jag avvisa samtal och låta personer höra den tråkiga upptagettonen. Istället kommer det upp en lista med alternativ där jag kan välja att exempelvis meddela 99mac:s redaktör Ida Lindkvist som ringer och undrar var min app-recension är att jag ringer upp om tio minuter.

Ida får höra vad jag valt och kan välja att acceptera att jag ringer upp och lägga på, eller att tala in ett meddelande. Hon kan dessutom välja att ange ett alternativt nummer jag kan ringa upp på. Jättebra om hon ringer från jobbmobilen där bara ett växelnummer syns, eller om hon tänker vara någon annanstans när tiden passerat.

Callcontrol ser till att jag kommer ihåg vad jag lovat också, när tio minuter passerat får jag en påminnelse om att ringa upp.

En annan funktion som känns användbar är appens snabbfrånvaro med en mängd alternativ. Bra när jag vet att jag kommer att vara oanträffbar under en viss tid, exempelvis under ett jobbmöte.

Vissa alternativ är mer seriösa än andra, det går att välja mellan alternativen ”är på möte”, ”är på kundbesök” och ”är bakis” för att nämna några. Är det jobbtelefonen kanske det sista alternativet är dumt att välja på arbetstid när chefen söker dig.

Ljudfil sparas direkt i mobilen

Om någon lämnar ett röstmeddelande sparar Callcontrol det som en MP3-fil som det går att lyssna på direkt i appen. Det betyder att jag slipper ringa upp den gamla röstbrevlådan och trycka mig igenom menyerna där och kan lyssna på meddelanden enkelt och hur många gånger jag vill.

Smidigt för de gånger när någon lämnat ett telefonnummer att ringa upp eller en adress som jag inte hinner skriva upp första gången jag hör meddelandet. Det går också att mejla MP3-filerna till valfri mottagare.

Finns betalfunktioner också

Grundversionen av Callcontrol är gratis att ladda hem och använda. Nya användare erbjuds automatiskt Pro-tjänsten gratis under tre månader tillsammans med tio inbjudningar att ge bort till vänner. Varje inbjuden vän som laddar ned appen ger två extra gratismånader. Därefter kostar Pro 25 kronor i månaden, eller 19 kronor per månad om du registrerar dig för ett år.

Pro-tjänsten är inget måste då gratisversionen erbjuder samma funktionerna med vissa begränsningar. Du har till exempel färre alternativ att välja mellan i snabbfrånvaron och dina interaktiva svar.

Omdöme

Jag tycker att Callcontrol är en bra visuell röstbrevlåda och jag har inte en tanke på att återgå till min vanliga. Jag tycker däremot appen kanske gör sig bäst på en jobbtelefon, även om jag gärna fortsätter att använda den privat.

Den främsta anledningen till att Callcontrol stannar i min telefon är för att det är så smidigt. Det är skönt att röstmeddelanden sparas istället för att jag måste ringa upp min gamla röstbrevlåda. Framöver slipper jag dessutom att avvisa samtal.

Det finns kanske lite väl många alternativ att välja på i en del lägen, även om det inte är något som direkt stör. Jag kan inte komma på något tillfälle då det skulle kännas rätt att lägga in ”diskuterar manlighet med George Clooney” eller ”tycker det är skönt att komma igång igen på F&S”.

Namn
Callcontrol
Plattform
IOS
Utvecklare
Aurora Innovation AB
Version
2.7.0
Pris
Gratis
Krav
Kompatibel med Iphone, Ipod Touch och Ipad. Kräver IOS 4.3 eller senare. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Svenska, engelska
Kommentarer
3 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.