Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Skriv med Ipad

Logitech Fabricskin – fodral och tangentbord i ett

Logitech har byggt in tangenterna i fodralet med sitt tangentbord Fabricskin som 99mac testat under några veckor. Hela paketet blir tyngre förstås, och är det värt det?

Tangentbord till Ipad är lite av en vattendelare, för vissa är det ett självklart hjälpmedel för att kunna skriva längre texter medan det för andra tar bort poängen med en surfplatta jämfört med en bärbar dator.

Oavsett åsikt i frågan är det svårt att komma ifrån det faktum att ett externt tangentbord gör det effektivare än att skriva direkt på skärmens tangentbord. Allt fler byter även till Ipad som huvuddator och då kan ett tangentbord vara den där lilla skillnaden som gör det möjligt att ta steget fullt ut.

Logitech Fabricskin Keyboard Folio för Ipad

Logitech har tillverkat tangentbord för datorer sedan länge tillbaka och var tidigt ute med tangentbord för Ipad. Det senaste tillskottet i deras produktutbud heter Fabricskin Keyboard Folio för Ipad som lanserades i april i år. Det är ett heltäckande fodral till Ipad av foliotyp men med den extra finessen att det sitter ett tangentbord i locket.

Microsoft Surface

Om det låter och ser bekant ut kan det bero på att Microsoft gjorde en stor grej av sina skärmskydd med inbyggda tangentbord vid lanseringen av Surface.

Enligt Logitech är Fabricskin det första Bluetooth-tangentbordet där tangenterna är sömlöst integrerade med materialet. 99mac har testat den version som kallas Urban Grey med en utsida av vävd textil i två nyanser med en tydlig tygkänsla. Insidan har en kraftig gul färg och känns som ett mellanting mellan plast och läder, Logitech kallar det för textilmaterial. Både utsidan och insidan är vattenavvisande och därmed är tangentbordet skyddat från smuts och vätska på ett sätt som andra tangentbord inte är.

Tekniskt sett ansluts externa tangentbord trådlöst med Bluetooth vilket gör att inga kablar krävs för anslutning, däremot krävs någon form av strömkälla. De flesta tangentbord drar inte speciellt mycket ström och har vanligtvis inbyggda laddningsbara batterier vilket är fallet med Fabricskin. Tangentbordet laddas med den medföljande USB-sladden och ska räcka i tre månader när det är fulladdad, räknat på två timmars användning om dagen.

Inbyggt i fodralet finns ett antal magneter som hjälper till att hålla locket stängt (och släcker skärmen på Ipaden likt Apples egna skärmskydd) i ihopfällt läge och att hålla Ipaden på rätt plats i uppfällt läge.

I praktiken

Första intrycket av fodralet är att det är välbyggt och robust. Den yttre vävda ytan är behaglig att beröra och så är det även med den inre ytan som inte är så gummiaktig som man kan tro utan påminner närmast om konstläder. Däremot ger inte hårdplasten som omsluter själva Ipaden samma eleganta intryck, den känns just plastig och har nästan obehagligt vassa kanter. Skyddar gör den dock bra, väl på plats känns Ipaden väl omhändertagen.

Det går inte att nämna första intrycket utan att ta upp vikten. Ipad med Retina-skärm väger mycket i sig och placerad i Fabricskin blir totalvikten märkbar, så pass att den väger nästan två hekto mer än Macbook Air 11 tum. Vår våg visade 1 240 gram för Ipad i Fabricskin jämfört med 1 079 gram för Macbook Air. "Oj vad tung den är!" har också varit reaktionen vi fått när vi låtit andra hålla i fodralet.

Installationen, om man ens kan kalla det, var enkel. Det var bara att placera Ipaden i hårdplastskalet och fälla upp skärmen i skrivläge för att aktivera tangentbordet och sedan kontrollera att det dök upp under Bluetooth-enheter i Inställningar. Inga andra inställningar behövde göras, därefter var det bara att börja använda tangentbordet.

Ett tips är att se till att sidoreglaget som stänger av ljud är i samma position som motsvarande reglage i skalet innan Ipaden placeras i det, annars går reglaget inte att använda.

Det är lätt att placera skärmen i rätt vinkel för att använda tangentbordet tack vare relativt kraftfulla magneter i fodralet som också gör att skärmen blir mycket stabil när den väl är på plats.

Tangentbordet aktiveras automatiskt när skärmen placeras i skrivläget och en liten lysdiod uppe till höger på tangentbordet tänds då med grönt ljus en liten stund. Därefter växlar det över till blått ljus för att indikera att Bluetooth-kopplingen till Ipaden är ansluten. En liten, men elegant detalj.

Fabricskin har två lägen, ett skrivläge för att använda tangentbordet, se på film med mera och ett liggande läge för att bara använda Ipadens skärm. Det liggande läget är nästan helt platt och jag kunde sakna det vinklade mellanläget som många andra fodral av typen folio erbjuder.

Att skriva med

För undertecknad var detta första mötet med ett tangentbord för Ipad och jag var nyfiken på känsla och träffsäkerhet samt om jag skulle se någon nytta i ett externt tangentbord överhuvudtaget. Efter att ha använt tangentbordet i tre veckor och tagit med det på några resor har jag hunnit bli bekant med det och bilda mig en uppfattning.

Känslan i tangenterna är på det hela taget bra, det finns en tydlig taktil återkoppling när de trycks ner. Det är inte lika bra som till exempel tangentbordet i Apples bärbara dator, men ändå bättre än jag hade trott bara utifrån bilder på Fabricskin-tangentbordet.

Vad gäller träffsäkerheten hade jag lite problem med att placera vänster hand rätt ibland, helt enkelt därför att det saknas tangenter jämfört med ett vanligt tangentbord. För att kunna ha så stora tangenter som möjligt har Logitech tagit bort tangenterna för tabb och skiftlås och istället slagit ihop dem med Q respektive A. Det är en bra kompromiss, men man måste komma ihåg att placera vänster hand lite längre ut än man är van vid. En liten förhöjning på F- och J-tangenterna hjälper pekfingrarna att hitta rätt, precis som på många andra tangentbord. Med händerna på rätt plats går det att få upp helt acceptabel fart i skrivandet.

Tangentbordet är anpassat för den nordiska marknaden och det innebär dedikerade tangenter för våra svenska tecken Å, Ä och Ö. Dessa är mindre än övriga tangenter, men det var ett mindre problem än jag först befarade.

Något som inte slagit mig förrän jag påbörjade detta test var att det virtuella tangentbordet på skärmen givetvis inte behövs när ett externt tangentbord är anslutet. Detta gör stor skillnad då det täcker nästan halva skärmen i vanliga fall.

En annan detalj i IOS som jag inte tänk på tidigare var att flera etablerade snabbkommandon som kommando-A, kommando-C, kommando-V med flera fungerar precis som i OS X för att markera all text, kopiera, klistra in et cetera. Även kommando-Z för att ångra fungerar.

Textmarkering i IOS har alltid varit en akilleshäl i mina ögon, den fungerar, men är omständlig och fipplig. Att snabb kunna markera text med skift-pil eller hela ord med fn-pil (eller all text med kommando-A) gör stor skillnad och gav mig ökad acceptans för tanken på att på allvar använda Ipad för skrivande.

Specialknappar

Utöver att fungera som ett vanligt tangentbord har Logitech byggt in funktionstangenter med direktaccess till olika funktioner för att göra användaren effektivare.

Längst uppe till vänster finns en speciell hem-knapp som har samma funktion som den fysiska hem-knappen på Ipad. Det gick snabbt att lära sig använda den knappen för att lämna en app och gå till hemmaskärmen, förmodligen för att knappen sitter på samma plats som escape-tangenten normalt gör.

Resten av tangenterna på översta raden har specialfunktioner som aktiveras med funktionstangenten (märkt "fn"), som finns längst nere till vänster precis som den gör på Apples bärbara datorer. Det går bland annat att låsa skärmen, gå till sökfunktionen i IOS, byta språk på tangentbordet, visa eller gömma det virtuella tangentbordet, starta bildspelet, växla mellan musikspår och justera ljudvolymen. Även höger och vänster piltangent har specialfunktioner för att snabbt markera hela ord.

Omdöme

Tre veckors användning av Fabricskin har cementerat min uppfattning om att externa tangentbord absolut har ett värde för Ipad-användare som skriver mycket. Det går att bli snabb och träffsäker med det virtuella tangentbordet på skärmen, men fysiska tangenter är fortfarande en klass bättre. Lägg därtill att det dessutom finns specialfunktioner på tangentbordet och möjlighet till effektivare textmarkering samt tillgänglighet till traditionella snabbkommandon.

Externt tangentbord för Ipad är alltså generellt sett en vinnare, men är just Logitech Fabricskin det rätta tangentbordet? Både ja och nej.

För den som bara skriver på sin Ipad hemmavid kan ett löst fristående tangentbord som till exempel Apples fullstora Bluetooth-tangentbord vara en bättre investering. Fabricskin är förvånansvärt trevligt att skriva med, men det är fortfarande ett kompakt tangentbord med vissa kompromisser.

Fabricskin passar bäst för den som i princip alltid vill ha tillgång till ett extern tangentbord och kan leva med att alltid släpa på den extra vikt det innebär, för den extra vikten är inte obetydlig. Det är främst vikten, men även tjockleken som gör att fodralet inte är den bästa lösningen för alla.

Bortsett från vikten är priset också en fråga att beakta. Fabricskin kostar cirka 1 400 kronor. Fodralet och tangentbordet håller hög klass och priset är inte orimligt för den som är på jakt efter precis denna lösning, men det är fortfarande relativt mycket pengar och det finns billigare lösningar än så.

För den som bara vid enstaka tillfällen vill ta med sig tangentbord kan det vara värt att istället skaffa ett lättare och tunnare fodral utan tangentbord och kolla in några av de fristående tangentborden från Logitech eller andra tillverkare.

Ipad med tangentbord vs. Macbook Air

Det går inte att nämna Ipad med tangentbord utan att också prata om det andra alternativet: Macbook Air 11 tum. Inte minst då en Macbook Air faktiskt märkbart mindre än Ipad med Fabricskin. Vad som är bäst är närmast en filosofisk fråga och det är definitivt en högst personlig sådan. Det hela handlar om hur mycket man föredrar Ipad och IOS över Mac och OS X.

Macbook Air är en av Apples mest lyckade datorer någonsin och de flesta användarna mycket nöjda, för att inte säga lyriska. Den blev dessutom ännu bättre i och med uppdateringen i juni med Haswell som gav riktigt imponerande batteritid.

Jag är själv kluven i frågan, å ena sidan föredrar jag Mac för att jag kan göra så mycket mer och är generellt sett effektivare. Det finns fortfarande många saker som inte alls går att göra på Ipad eller inte görs lika effektivt där. Jag skulle inte kunna eller vilja gå över till Ipad på heltid.

Samtidigt finns det vissa områden där Ipaden glänser och där själva upplevelsen och känslan helt enkelt är bättre, som att läsa och bläddra med mera, inte minst sedan Ipad fick Retina-skärm. Hastigheten i den fjärde generationens Ipad är också riktigt trevlig. Det finns en njutning i att beröra och svepa på skärmen, det är nästan som att man fysiskt tar tag i digitala objekt.

Just skrivande är fortfarande bättre på Mac, men ett externt tangentbord likt Fabricskin överbrygger den bristen till stor del. Sedan är det förstås en fråga om pris också, en Ipad med Fabricskin är fortfarande ett antal tusenlappar billigare än den enklaste Macbook Air-modellen.

Slutsats

Fabricskin är en bra och smidig produkt för den som alltid vill ha tillgång till ett externt tangentbord till sin Ipad, som vill ha ett rejält skyddande fodral och som är beredd att betala för kvalité.

Den stora nackdelen är att totalvikten blir hög. Det är inte bara Logitechs fel, det beror till stor del på att Ipad med Retina-skärm väger mycket, men det är ändå värt att tänka på innan köp. Utöver det är priset på cirka 1 400 kronor också lite i överkant, om än inte helt orimligt utifrån vad man får för pengarna.

Den som vill ha en lätt och smidig produkt för skrivande och inte redan äger en Ipad med Retina-skärm bör dock fundera en extra gång på om inte en Macbook Air är ett bättre alternativ, totalt sett.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.