Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Programtips

Liva upp din Mac med animerade GIF:ar

Till liten nytta men mångas glädje är nätet fyllt av roliga animerade GIF:ar. Med ett nytt litet program kan du få ständig tillgång till dem i din Mac.

Bildformatet GIF, Graphics Interchange Format, har funnits med sedan 1987 och var ett av de ursprungliga sätten att visa bilder på webben. I version 89a av formatet, från just 1989, tillkom möjligheten att visa en sekvens av bilder som en animation. I version 2.0 av den på nittiotalet populära webbläsaren Netscape Navigator fanns ett tillägg till GIF-formatet som gjorde så att animeringen kunde loopas, det vill säga visas om och om igen. Detta spred sig snabbt till övriga webbläsare och animerade GIF:ar blev en fluga med små animeringen av ikoner och liknande.

På grund av den begränsade paletten på maximalt 256 färger blev senare GIF omsprunget av JPEG-formatet som kunde visa miljontals färger och effektivt komprimerade bilder och därmed passade bättre för bilder på webben. Plus att folk ledsnade på grävande gubbar och dansade figurer.

GIF-formatet levde i en ganska tynande tillvaro fram till för några år sedan då det fick ett uppsving igen för små och mycket korta videoklipp av dråpliga händelser och liknande. GIF är inget bra format för video egentligen där filerna snabbt blir stora och det helt saknas stöd för ljud. Det gjorde att klippen blev begränsade till någon eller några sekunder och avsaknaden av ljud hade en charm i sig likt gamla tiders stumfilmer.

Med bättre datorer och snabbare bredband går det numera relativt kvickt att ladda hem och visa en animerad GIF-bild trots att den är en hel megabyte stor eller mer. Numera är alla dessutom utrustade med små videokameror i mobiltelefoner och digitalkameror och möjligheten att spela in bebisar som ramlar eller söta kattungar är större än någonsin.

Allt detta sammantaget har lett fram till att Gifs skapats. Det är ett program som ligger som en ikon i menyraden med ett enda syfte; att närsomhelst ge tillgång till animerade GIF:ar från nätet. Överst i fönstret ligger ett sökfält och i bakgrunden används sajten Giphy som sökmotor för att hitta animerade GIF:ar.

Programmet är knappast ett oumbärligt program, men kul som förströelse och billig underhållning. Det är enkelt och har inga andra funktioner än att det går att klicka på en GIF-bild för att ladda hem den, men det fungerar bra för sitt ändamål. Gifs är gratis och finns att ladda ner i Mac App Store.

Namn
Gifs
Plattform
OS X
Utvecklare
Zachary Hamed
Version
1.0
Pris
Gratis
Krav
OS X 10.6 eller senare, 64-bitars processor
Språk
Engelska
Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.