Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Norge nekar Apple att göra 3D-karta av Oslo

Apple får inte tillstånd att flyga över Oslo för att samla in 3D-data till sina kartor och samarbetar nu med den amerikanska ambassaden i Norge för att hitta en lösning på problemet.

När Apple lanserade sina kartor tillsammans med IOS 6 förra året var Flyover-vyn en av de främsta funktionerna. Funktionen visar upp en 3D-vy av flera städer runt om i världen, bland annat Stockholm och Köpenhamn. Men i Oslo saknas vyn eftersom att Apple inte får tillstånd till att flyga över staden, rapporterar norska nyhetstidningen Aftenposten.

Apple samlar in data till vyn med hjälp av ett litet flygplan utrustat med kameror som flyger runt byggnader. All insamlad data används sedan till kartorna i både IOS och OS X (kommer i och med nästa version OS X Mavericks). Norges säkerhetstjänst säger att den insamlade datan har för bra kvalitet och vill inte att information om konfidentiella byggnader i Oslo blir offentlig.

På grund av förbudet samarbetar Apple med den amerikanska ambassaden i Norge som i sin tur är i kontakt med Oslos borgmästare Fabian Stang. Han har kontaktat Norges försvarsminister för att se om de inte kan tänka om i frågan eftersom han tror vyn är relevant för turister.

"Jag tycker de nya kartapparna är väldigt spännande – och de är också relevanta för turister, både de som är här och de som funderar på att åka hit. Jag har därför frågat ministern om möjligheten att uppnå det här, samtidigt som vi bibehåller de säkerhetsåtgärder som andra än jag måste tänka på."

Norges försvarsminister säger att de ska göra en internutredning för att fundera på hur de ska ställa sig till den här typen av frågor i framtiden och ska då samtidigt passa på att undersöka hur grannländerna löst problemet.

I Apples hemland USA finns ingen flyover-vy över Vita huset, försvarsdepartementet eller CIA:s huvudkvarter, skriver Aftenposten. I Stockholm är säkerhetspolisens huvudkvarter censurerat, medan motsvarigheterna i Köpenhamn finns med.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
25 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.