Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Brydge – tangentbordet som förvandlar Ipad till bärbar dator

Det externa tangentbordet Brydge är frukten av ett framgångsrikt Kickstarterprojekt och får Ipad att likna en bärbar dator. 99mac bad Johan Rogberg att ta med det in i testlabbet.

Tangentborden för Ipad blir mer och mer sofistikerade och fulla med funktioner. Vissa väger nästan lika mycket som Ipaden själv. Frågan är om fördelarna med ett fysiskt tangentbord är tillräckligt stora för att det ska vara värt att bära runt på nästan dubbla vikten.

Tillbehören har delat upp Ipadanvändare i två läger, de som inte ens använder sin bärbara dator längre och de som argumenterar för att man lika gärna kan köpa en Macbook Air. Är kombinationen Ipad och tangentbordet Brydge bra nog för att kunna substituera datorn eller krävs det fortfarande en vanlig bärbar dator för att kunna vara produktiv?

Brydge för Ipad

99mac har haft flera varianter i testlabbet tidigare, bland annat Logitech Fabricskin, men nu har alltså ytterligare en utmanare i segmentet Ipadtangentbord hittat in till testlabbet, denna gång i form av Brydge som förvandlar din Ipad till en bärbar dator. Något som vi har sett tidigare hos Windows 8-hybrider som Acer Iconia W510.

Brydge är ett nystartat amerikanskt företag som under 2012 lanserade sitt tangentbordsprojekt på crowdfunding-sajten Kickstarter. De lyckades slå sitt ursprungliga mål på 90 000 dollar med hästlängder och samlade in hela 797 979 dollar, motsvarande 5,2 miljoner kronor.

Själva produkten finns nu att köpa i tre versioner, Brydge med högtalare, Brydge+ och Brydge+ med högtalare; alla kompatibla med andra generationens Ipad eller senare. Denna recension avser Brydge vilket är budgetmodellen i mattsvart polykarbonat. De två andra modellerna tillverkas i aluminium som enligt beskrivningen matchar utseendet och känslan av Ipad perfekt. Skillnaderna mellan Brydge och Brydge+ är endast det yttre och prislappen.

Första intryck

Första intrycket är att tangentbordsdockan är robust för att vara av plast. Brydge flexar ytterst lite om man verkligen försöker, dock inget som ges tillkänna i vardagligt användande. Den matta ytan gör sitt jobb och känns okej, men om man vill ha en premiumkänsla bör man istället satsa sina pengar på Brydge+.

Något som kan ses negativt är vikten som med sina 546 gram gör att kombinationen Brydge och Ipad väger in på hela 1,165 kilogram, alltså aningen mer än 11,6" Macbook Air som väger 1,08 kilogram. Det bör dock poängteras att designen Brydge använder kräver en viss vikt i tangentbordsdelen för stabilitet i uppfällt läge.

Likt andra Ipadtillbehör ansluts tangentbordet via Bluetooth. Det unika med Brydge är att den har två moduler, en för själva tangentbordet samt en för högtalarna. Förutom det fungerar parningen som man kan förvänta sig, förstagångsinstallationen går på några sekunder. Sett till den mer fysiska delen av installationen finns två saker som bör uppmärksammas.

För det första sitter gummiklamrarna anpassade för andra generationens Ipad 2 monterade som standard. För att kombinera tangentbordsdockan med en Ipad av senare modell (generation tre och fyra i skrivande stund) levereras ytterligare en uppsättning gummiklamrar separat. Fördelen med den här designen är en större chans för kompatibilitet med framtida generationer, ett byte av gummit i gångjärnen kommer troligtvis vara tillräckligt.

Det andra kan vara ett större problem, gummiklamrarna har en liten chans att vika sig vilket blottar Ipaden för aluminiumet i gångjärnet. Detta är något som vore fatalt för Brydge som produkt om det inte så enkelt gick att undvika, Ipaden måste ha en väldigt specifik vinkel för att gummit ska vikas bort.

Väl placerad i tangentbordsdockan sitter Ipaden fast ordentligt, det krävs en hel del kraft för att rubba den. Gångjärnen är tröga, vilket kan ses negativt i användning, dock upplever jag att en bra avvägning mot stabilitet har gjorts. Kombinerat med vikten på Brydge gör det att du kan trycka på din Ipad utan att vare sig hålla i baksidan eller att den välter. Ipaden kan med hjälp av gångjärnen utnyttja designen av en bärbar dator fullt ut genom att kunna vinklas cirka 150 grader vilket är en stor fördel för Brydge jämfört med många andra produkter där endast en förvald vinkel finns tillgänglig.

En annan fördel med det datorlika utseendet är att kombinationen är enkel att ta med sig, i väskan känns Brydge och Ipaden som en produkt. En känsla som följer med även vid användning. För det är faktiskt vad du köper, ett tangentbord som aspirerar på att inte bara komplettera din Ipad, utan att bli ett med den.

I nedfällt läge används Smart Cover-funktionaliteten för att både låsa Ipaden och stänga av tangentbordet, som båda vaknar igen när den öppnas. Magneterna som håller Ipaden på plats när den är stängd fungerar som de ska, och längst fram hittar vi som bekant från Appleprodukter en urgröpning för att underlätta öppnandet.

Högtalarna i Brydge lämnas bäst orörda då de förutom att erbjuda stereo inte har några som helst andra fördelar mot den inbyggda högtalare rent ljudmässigt. Jag skulle rekommendera att inte använda dem alls då högtalarna enligt Brydge förkortar batteritiden betydligt, en batteritid som annars ska räcka i "flera månader."

Skriva med Brydge

Tangentbordet levereras endast med amerikansk layout vilket betyder att både trycket och tangenternas form och plats skiljer sig ifrån vad vi är vana att se i Sverige. Det går att ställa in att använda svensk layout i IOS och man vänjer sig snabbt och inom några dagar hittar fingrarna rätt bokstäver ändå.

Med det sagt är tangentbordet välbyggt, tangenterna känns robusta och har samma yta som resten av tangentbordet. Vid hårt tryck flexar tangentbordsdockan tyvärr lite (någon millimeter), det är inte märkbart vid normal användning.

Tangenterna är en av Brydges starka punkter, de har en bra utformning och sitter med ett betryggande avstånd från varandra. Kombinerat med den helt klart godkända slagsträckan och de relativt hårda och taktila tangenterna hålls felen till ett minimum.

Fingrarna hittar alltså oftast rätt. Det vanligaste felet i text härstammar från att man inte ges tillräckligt mycket tid att lyfta på fingrarna innan tangentbordet skriver ut ytterligare ett tecken. Detta händer mig någonstans mellan tre och sju gånger per sida och är orsaken till den största frustrationen i användet av Brydge.

Värt att nämna rent komfortmässigt är att det sitter två gummibitar i framkant för att skydda skärmen. Andra recensenter har uttryckt klagomål på placeringen då gummit ska vara obekvämt för handlederna, men det är inget jag har upplevt som störande.

Kortkommandon fungerar som man förväntar sig, även om Kommando-tangenten sitter väldigt långt åt vänster till följd av det begränsade utrymmet, vilket gör det svårt att använda vanliga kommandon såsom "Kommando-Z" och samtidigt behålla flytet i skrivandet.

Kompromisser i layouten såsom ovanstående problem med Kommando-tangenten är något man tyvärr får acceptera hos Ipadtangentbord, Ipaden är trots allt bara 24 centimeter bred. Ett annat exempel är att Brydge inte valt att låta de vertikala piltangenterna dela utrymmet för en tangent utan istället kortat ned vänster Skift. Vad man tycker om detta är självklart personligt, men för inbitna Appleanvändare skulle det förstnämnda troligtvis vara att föredra.

Det största problem med IOS som en plattform för produktivitet är idag dess avsaknad av stöd för mus (eller mer relevant i detta fall, styrplatta). Detta gör att hoppa runt i dokument till en utdragen pina som helt avbryter skrivandet. Tangentbordskombinationer som "Alternativ–piltangent" och "Fn–piltangent" avhjälper till viss del, men det är fortfarande en stor nackdel i jämförelse med bärbara datorer.

Funktionstangenter

Brydge leveraras med hela 14 Ipadspecifika tangenter i överkant, inkluderat bland annat en hemknapp där man vanligtvis hittar escape, tangenter för att reglera volym och ljusstyrka, mediatangenter, sök och byte av tangentbordslayout.

Dock har Brydge gått lite långt med tangenter dedikerade för funktioner som ärligt talat aldrig kommer att användas. Istället för F4 återfinns till exempel bildspelstangenten, som namnet antyder startar bildspelet. I det övre högra hörnet sitter en annan onödig tangent som faktiskt förstör mer än den hjälper till, där sitter nämligen lås/stäng av. Den sitter precis över Backsteg och jag lyckas låsa Ipaden minst en gång om dagen. Det behöver kanske inte sägas att det ger upphov till irritation.

Omdöme

Efter att ha använt Brydge står det klart att Ipaden fungerar riktigt bra som bärbar dator. För att skriva längre texter såsom den här recensionen är ett tangentbord ovärderligt. Men så fort man börjar försöka göra mer än att bara skriva inser man Ipadens begränsningar. En riktig dator är fortfarande att rekommendera så fort något mer avancerat ska utföras.

Om ni nu är övertygade om att köpa ett Ipadtangentbord, är Brydge ett bra val? Är det en produkt som jag helhjärtat kan rekommendera?

Ja, det kan jag, den gör sitt jobb nästan klanderfritt. Brydge passar dock bäst för till exempel studenter som både behöver skriva mycket och konstant förflyttar sig, med Brydge är det bara att fälla upp Ipaden och är du redo att börja skriva.

Priset ligger på 135 dollar (varav 35 dollar i frakt) och är rimligt med tanke på vad man får, vikten likaså. Denna typ av tangentbord måste väga en del för att kunna användas i praktiken.

Om man avskräcks av den svarta plasten kan man självklart välja premiummodellen, Brydge+ och lägga till 70 dollar. Då får man en tangentbordsdocka som smälter in med Ipaden fullständigt och ser helt naturlig ut, som om Apple själva tillverkat den. Jag rekommendera dock inte att spendera ytterligare 30 dollar på att få högtalarna i "Brydge+ med högtalare" som faktiskt inte är bättre än Ipadens inbyggda.

Men om vikten trots allt är ett problem bör man kanske kolla på Logitechs Ultrathin Keyboard Cover som väger 355 gram och finns att köpa för runt 800 kronor. Vill man däremot vara mer stationär, framförallt i hemmet, kan separata tangentbord såsom Apples egna trådlösa tangentbord vara ett bättre val då de har möjlighet att vara lite större och därmed enklare och snabbare att skriva på.

Ipad med Brydge mot bärbar dator

En recension av ett Ipadtangentbord som transformerar din Ipad till en bärbar dator vore ofullständig utan att jämföra med Macbook Air 11,6 tum som både är lättare och tunnare än kombinationen Ipad + Brydge. Är det ett bättre val?

För mer avancerad användning är svaret ett rungande ja, men om endast traditionella Office-applikationer ska användas fungerar Ipaden ofta väldigt bra. Den höga pixeldensiteten gör att mer än tillräckligt mycket får plats på skärmen, särskilt då IOS är anpassat för mindre skärmar och utnyttjar utrymmet bättre.

Vad som tydligast skiljer produkterna åt är att en Ipad och ett tangentbord snarare är ett komplement till en stationär dator medan en mindre bärbar fungerar utmärkt för sig själv. Jag skulle aldrig kunna se mig själv endast använda en Ipad som det ser ut idag. Men den utökade funktionaliteten hos en dator medför också ett högre pris, att gå Ipadvägen är markant billigare förutsatt att man redan äger en kraftfullare dator.

Slutsats

Brydge håller vad den lovar i allt utom högtalarna vilket får ses som klart godkänt. Kombinerad med en Ipad känns det inte som två produkter, tangentbordsdockan smälter utmärkt ihop med Ipaden till en enhet. Priset ligger helt rätt i förhållande till konkurrensen, du får valuta för de 135 dollar, motsvarande 880 kronor, du betalar. Det bör också noteras att Brydge inte är tillgänglig på den svenska marknaden utan måste importeras från USA (med en leveranstid på 7 arbetsdagar i mitt fall).

Brydge kan alltså förvandla din Ipad till en kompetent maskin för arbete, så länge man inser begränsningarna i mjukvara samt yta på skärmen och tangentbordet.

Namn
The Brydge
Produkttyp
Externt tangetbord för Ipad.
Varianter
Bryge med högtalare, Brydge+ och Brygde+ med högtalare, de två senare i aluminium.
Pris
Kostar från 99,99 dollar, 35 dollar i frakt via Paypal. I skrivande stund kan rabattkoden "Geekbeat” användas för att få 20 procent rabatt på tangentborden.
Tangentbordslayout
Amerikansk
Krav
Andra generationens Ipad eller senare och Bluetooth.
Skriven av Ida Blix Johan Rogberg
Kommentarer
5 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.