Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Smarta vägguttaget Qgate styrs med IOS-app

Det smarta vägguttaget Qgate kan mäta exempelvis effekt, temperatur, ljus och ljud. Tillsammans med det inbyggda SIM-kortet och en IOS-app kan användare fjärrstyra saker i hemmet. 99mac:s Simon Grabiec har testat vad Qgate går för.

Ett fjärrstyrt vägguttag, kan det vara en het pryl? Tankarna går till mojänger i landstingsgrå hårdplast som säljs på tyska elektroniksajter, sådana som ser ut att vara designade av personer som tycker att Commodore 64 representerar höjden av kreativitet. Och vars enda funktion är att kunna dra på värmen i sommarstugan hemifrån, så att den är varm när man kommer fram. Spännande, eller hur?

Ja, faktiskt! På papperet är nämligen Qgate sexigare än något annat vägguttag vi använt. Först och främst är det snyggt, så snyggt att det belönats med designpriset Red Dot Award. Men framförallt är det betydligt smartare än ett vanligt fjärrstyrt vägguttag: den här grunkan är fullsmockad med teknik och styrs med en IOS-app från din Iphone eller Ipad. Och när vi skriver ”fullsmockad med teknik” så menar vi fullsmockad.

Möjligheterna är nämligen följande: Till att börja med kan du naturligtvis slå av och på strömmen manuellt på distans, annars vore det inte mycket till fjärrstyrt vägguttag. Om du vill automatisera av-/påslagen finns såväl en temperatursensor, en ljussensor och en mikrofon som oberoende av varandra kan användas för att trigga funktionerna. Inbyggt finns även en effektmätare och en radiolänk, men inte för FM-radio utan för trådlös inkoppling av upp till 10 extra sensorer (som ska släppas ”senare i höst”).

Qgate har också ett inbyggt SIM-kort och kräver därför inte Wifi eller någon annan form av internetuppkoppling, den kräver faktiskt inte ens 3G utan nöjer sig med en simpel GSM-signal. Tillverkaren har avtal med en mängd olika operatörer, vilket i Sverige betyder att så länge något av näten från Tre, Telenor, Tele 2 eller Telia har täckning så fungerar fjärrstyrningen. Qgate kan tas med på resan, på tillverkarens sajt finns en lång lista på länder med roamingavtal (de flesta europeiska länder finns med, och många utomeuropeiska också). I en del länder krävs förstås en reseadapter för den rent mekaniska kompatibiliteten med vägguttaget i väggen.

Enkel installation

Installationen är relativt enkel: Sätt in Qgate i väggen, varpå diodlisten börjar flimra i vitt. Efter någon minut har Qgate kopplat upp sig och flimrandet övergår till ett fast sken. Klart. För att styra uttaget behövs dock två saker: IOS-appen (som du hämtar gratis på App Store) och ett konto, som du registrerar på qgate.com (också det gratis). Det krävs en id-kod som finns tryckt på förpackningen för att appen ska veta vilket vägguttag som ska styras. (Du kan senare lägga upp flera Qgates i samma konto, om behovet skulle uppstå.) Du väljer namn och lösenord och dessa ger sedan tillgång till Qgates webbgränssnitt, vilket ger möjligheten att styra Qgate från en vanlig webbläsare. Nu är vi igång, och det är tyvärr nu problemen börjar.

Till att börja med är apparna sega. Vi testar med en Iphone 4, vilken i och för sig inte är något under av hastighet längre, men att hela tiden få ett ”please wait”-meddelande är tröttsamt. Men hastigheten är ändå det minsta problemet. Betydligt allvarligare är att det finns buggar i såväl appen som webbgränssnittet. I stället för att göra en enda riktigt bra fjärrstyrningsapp har Qgate satsat på en arkitektur som innebär att varje funktion laddas som en egen modul i Qgate-appen. Dessa appar heter Q-appar.

Att funktionerna delats upp på det här sättet har sina fördelar men är rätt omständligt. I och med att endast en app kan köras åt gången tvingas man välja om strömmen ska slås på när vägguttaget registrerar ljud ELLER om man vill sätta en timer som bryter strömmen om 30 minuter. Det finns en app som slår på strömmen om temperaturen sjunker under ett angivet värde (tänkt att styra ett värmeelement), och en annan app som gör samma sak men då temperaturen stigit över ett visst värde (tänkt att styra luftkonditionering). Det här hade väl kunnat lösas enklare?

Effektmätarappen är den buggigaste av dem alla – för att få fram statistik över vår förbrukning måste vi skrolla fram och tillbaka i appen flera gånger, och hur vi än gör raderas all statistik varje gång vi stänger ner appen. Att få fram statistik över elförbrukningen en hel månad skulle alltså kräva att Iphonen har Qgate-appen igång dygnet runt. När vi fick ett inkommande samtal och gjorde misstaget att svara i telefonen nollställdes statistiken.

Även inställningarna i olika Q-appar nollställs varje gång man byter Q-app, vilket är surt när man lagt ner en massa tid på att göra ett tidsschema till exempel.

Utveckling pågår

I rättvisans namn ska sägas att Qgate verkar ta allvarligt på problemen. Efter att vi gjort Qgates svenska presskontakt uppmärksam på våra svårigheter att använda apparna tog det inte ens en vecka för Qgate att släppa en uppdaterad IOS-app som fungerade betydligt bättre. Q-apparna känns dock fortfarande långt ifrån färdiga, trots att även dessa uppdaterats under vår testperiod, och också de blivit bättre. Grafiken är primitiv, en hel del tyska har dröjt sig kvar i såväl menyer som hjälptexter, och varje gång man byter app slås strömmen av. Irriterande.

Allt det här hade varit acceptabelt om Qgate hade varit en rolig, billig pryl, för den är onekligen kul att leka runt med i några timmar. Så är nu inte fallet. Qgate är svindyr. Tre olika paket finns, det som säljs av den svenska representanten Induo heter Rio och kostar 2 250 kronor. I priset ingår 20 megabyte datatrafik per månad, som ska räcka till ”all icke-kommersiell användning”.

Det finstilta i manualen som medföljer upplyser oss dock om att uttaget klarar ”max 8 000 av/på-cykler”. Det är inte mer än 11 av- och påslag per dag i två år innan uttaget blir utslitet och kasseras. Enligt den svenska återförsäljaren avser dock siffran 8 000 så kallad induktiv last, och anges på grund av den tyska TÜV-certifieringen. När det gäller rent resistiv last (som till exempel vanliga glödlampor eller värmeelement) ska Qgate klara över 100 000 reläväxlingar.

Om man beställer från Qgates internationella webbutik kan man även välja mellan paketen Berlin för 99 euro (vars abonnemang erbjuder tre månader gratis och sedan kostar det 4,98 euro/månad) och Sydney för 49 euro (9,98 euro i månaden efter de tre första gratismånaderna). Bindningstiden är 24 månader, dvs 3 gratis + 21 betalmånader. Därefter gäller 1 månads uppsägningstid, annars fortsätter abonnemanget till samma pris.

Det gäller att tänka på att det inte är möjligt att i efterhand uppgradera från abonnemang till fastpris/flatrate på grund av att de inbyggda SIM-korten skiljer sig mellan modellerna. Som leksak betraktat är Qgate alltså alldeles för dyr. Som premiumprodukt är den å andra sidan alldeles för ofärdig.

Därtill är Qgate alldeles för opålitlig för att vi ska våga lita på den i kritiska tillämpningar, exempelvis som temperaturvakt i sommarstugan eller som barnvakt. Förmodligen är det bara en tidsfråga tills varenda elektrisk apparat hemma har ett eget IP-nummer och kan fjärrstyras på något sätt, men tills dess är Qgate det närmaste man kommer utan att behöva investera i avancerade styrsystem med avsevärt högre startkostnad. För den som verkligen vill fjärrstyra hela hemmet; persienner, garageport, larm och så vidare är Qgate i dagsläget inte den bästa lösningen. Men det kan snabbt ändras om de får ordning på apparna och de tillbehör som ska släppas i höst.

Skriven av Simon Grabiec
Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.