Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

11 smarta tips för IOS 7

IOS 7 är fyllt av nyheter, här är elva handfasta tips på nyheter, funktioner och inställningar som gör det nya systemet ännu trevligare att använda. Allt från att stänga flera appar samtidigt till att blockera kontakter.

1. Stäng en eller flera appar i appväxlaren

Appväxlaren i IOS 7 har fått ett nytt utseende där en miniatyrbild av skärmen visas ovanför programikonen. Några saker fungerar också annorlunda, som när appar ska avslutas:

  • För att stänga en app: dra miniatyrbilden uppåt.

  • Det går att dra två eller tre bilder samtidigt för att stänga flera appar, använd ett finger per bild.

Appväxlarn visar alltid den senaste använd appen i mitten. Det gör att man smidigt kan växla mellan två appar fram och tillbaka.

2. Sökning från alla hemskärmar

I IOS 6 fanns Spotlight-sökningen som en egen skärm till vänster om första hemskärmen. I IOS 7 finns inte den skärmen kvar, sökningen nås istället genom att dra skärmen nedåt (dra inte från överkanten, då aktiveras istället notiscentret).

Det är ingen nyhet i IOS 7, men ett bra tips i sammanhanget: Det går att påverka vilken ordning de olika typerna av resultat visas. Man kanske vill att Spotlight först ska hitta appar, sedan anteckningar och därefter brev istället för standardupplägget. Då går man in under Inställningar > Allmänt > Spotlight-sökning och drar och flyttar runt de olika typerna där.

3. Se tiden för skickade medddelanden

Meddelanden är en annan av alla appar som ser radikalt annorlunda ut och är fylld av små animeringar som gör den mera levande. Det finns även en del nyheter, som att det går att dra åt vänster för att se tiden när de skickades.

4. Påverka hur namn visas i Meddelanden

I meddelanden visas inte hela namnet överst i en konversation. Det går det påverka hur namnet visas. Gå in under Inställningar > E-post, kontakter, kalendrar och skrolla ner till Kontakter och välj Kortnamn. Där går det att ställa in om kortnamnet bara ska vara förnamnet eller till exempel förnamn och efternamnsinitial. Det går även att slå på eller av att smeknamn ska användas i första hand. Smeknamn är ett eget fält i Adressbok som kan läggas till varje kontakt.

5. Svep från vänster för att gå tillbaka

Det finns en ny funktion i IOS 7 som gör att man kan gå tillbaka till föregående skärm genom att svepa från vänstra kanten. Det fungerar till exempel i Inställningar för att gå tillbaka.

6. Kontrollcentret finns även i liggande läge

Kontrollcentret fungerar även i appar som är liggande. Svepningen sker från nedre kanten precis som tidigare, långsidan i detta fall. Layouten på kontrollcentret ser då annorlunda ut.

7. Stäng flikar i Safari

Flikarna i Safari ser helt annorlunda ut i IOS 7, likt ett gammaldags kartotek. Flikarna har kryssrutor för stängning men det går även bra att stänga en flik genom att dra den åt vänster (inte höger däremot).

8. Se title-text i Safari

På tal om Safari, det går äntligen att se title-text i bilder numera. För fans av webbserien XKCD har det varit frusterande att inte kunna läsa den lilla extrakommentaren som låg som title-text i HTML-koden och dök upp som en gul liten ruta när muspekaren hölls över bilden i datorn. Nu går det genom att hålla fingret på bilden, när menyn för att spara bilden visas så står title-texten ovanför.

9. Slå av automatiska uppdateringar

IOS 7 kommer med automatiska uppdateringar av appar i App Store, men det går att slå av för den som det behagar. Öppna Inställningar och skrolla ner till Itunes och App Store. Där finns en speciell inställning för uppdateringar.

10. Blockera kontakter från telefon, meddelanden och Facetime

99mac har tidigare tipsat om att använda en tyst ringsignal för att slippa återkommande telefonsäljare. Med IOS 7 finns det nu en möjlighet att helt blockera kontakter. Gå in under Inställningar > Telefon > Blockerade och lägg till de kontakter som du önskar blockera helt.

När en kontakt är blockerad så märks det överhuvudtaget inte att denne försöker nå dig. När kontakten ringer dig kommer denne att mötas av en upptagetton.

Eftersom det krävs att kontakten redan finns i telefonen kan det vara smart att fortfarande lägga in återkommande telefonsäljare under en gemensam kontakt, precis som i vårt tidigare tips. Sedan är det bara att blockera den kontakten och ingen av dessa säljare kommer att komma fram. Finns det väldigt många telefonnummer i din kontakt kan det verka som att telefonen (eller snarare Inställningar-appen) låser sig, men det är bara att vänta en stund medan den läser in alla telefonnummer.

Uppdatering 3 oktober: Ovanstående påstående att det krävs att kontakten finns i telefonen stämmer inte riktigt. Det går utmärkt att blockera ett enskilt telefonnummer direkt från listan över senaste samtal genom att trycka på i:et och skrolla ner till "Blockera den här uppringaren".

11. Notiser på skärmen går att dra bort

När en notis kom i överkanten på skärmen i IOS 6 fick man vara så god och vänta på att den skulle försvinna igen, något som kunde vara frustrerande i till exempel spel där tiden var knapp och notisen täckte viktiga funktioner i spelet. Med IOS 7 finns det nu ett litet handtag längst nere på notisen som indikerar att den går att dra uppåt för att tas bort direkt.

Fler tips

#IOS 7 är fyllt av små och stora nyheter och vi kommer att återkomma med ännu fler #tips. Missa inte heller vår upptäcktsfärd i IOS 7 som publicerades i onsdags.

Kommentarer
31 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.