Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Tips

Visa kontaktinformation på låst skärm

Ett enkelt men smart tips är att placera kontaktuppgifter och annan viktig information på den bakgrundsbild som visas vid låst skärm och på så sätt öka chanserna att bland annat snabbt få tillbaka en borttappad telefon.

Tänk dig att din telefon glidit ur din ficka på bussen och någon annan plockar upp den, hur får du enklast tillbaka den? Förutsatt att upphittaren är hederlig, och vill se till att den rätta ägaren återfår telefonen, finns det lite olika sätt. Denne kan lämna in telefonen till busschauffören som tar den till bussbolagets hittegodsavdelning eller lämna in den direkt till polisen.

Båda sätten kan fungera, men det vore smidigast om upphittaren kunde kontakta dig direkt. Eftersom du är en säkerhetsmedveten person har du förstås låskod på din telefon, så det gamla tricket att leta reda på och ringa upp en kontakt märkt "Hem", "Mamma" eller liknande fungerar inte.

Borttappat läge en av nyheterna i IOS 7

Den givna lösningen för en Iphone med IOS 7 och funktionen "Hitta min Iphone" aktiv är att sätta den i borttappat läge, både för att skydda den och för att öka chanserna att få tillbaka den. Men för att göra det krävs att du loggar in på icloud.com eller använder en annan IOS-enhet med Hitta Iphone-appen på. Omedelbar information går däremot att ge på ett annat sätt, som denna guide handlar om. Vi kommer att återkomma till aktiveringslåset i IOS 7 i en kommande artikel.

Text på bakgrundsbilden elegant lösning

Du skulle kunna sätta ett klistermärke med kontaktinformation på baksidan av telefonen, men det är varken vackert eller flexibelt. En elegantare lösning är istället att lägga in dina kontaktuppgifter direkt i bakgrundsbilden på skärmen. Idén är på intet sätt ny, men smart.

Ibland är det mer än kontaktuppgifter som det är bra att andra snabbt kan se. Om olyckan är framme och du har allvarliga allergier mot vissa läkemedel eller annan medicinsk information som är viktig att delge sjukvården är det också smart att placera denna information på din bakgrundsbild. Bär du idag ett organdonationskort i din plånbok skulle ditt ställningstagande i den frågan också kunna vara något att placera på skärmen.

IOS 7 ställer till det

Det finns en liten förändring som kom i IOS 7 som gör lösningen med kontaktinformation i bakgrundsbilden lite mer komplicerad och inte fullt så tillförlitlig. Om telefonen är inställd att visa notiser vid låst skärm och det inkommit en oläst notis kommer denna att visas och skärmen och hela bakgrunden blir då suddig.

Om notiscentret är tillgängligt vid låst skärm går det då att dra ner handtaget för att visa det och sedan upp med det igen. Därefter syns bakgrundsbilden som vanligt igen utan någon notis ovanpå. För den som inte känner till detta "trick" är dock ett stort hinder i praktiken. Vad värre är, om notiscentret är inställt på att inte visas vid låst skärm finns det inte heller någon möjlighet att se bakgrundsbilden så fort det inkommit en notis som täcker den.

Visningen av bakgrundsbild med kontaktinformation i IOS 7 är alltså olika tillförlitlig beroende på inställningar för notiscentret och för om enskilda program får visa notiser på en låst skärm eller inte. Det vore önskvärt i framtiden om Apple på ett snyggt sätt byggde in lättillgänglig kontaktinformation vid låst skärm som en etablerad funktion i IOS utan att aktiveringslås och borttappat läge måste aktiveras. Tills vidare är dock en bakgrundsbild bättre än inget alls.

Skapa bakgrund i datorn

Att lägga text ovanpå en bild är något som går att göra enkelt i de flesta bildbehandlingsprogram på datorn. Två bra program för Mac som inte kostar skjortan är Acorn och Pixelmator, men även OS X eget Förhandsvisning har faktiskt enklare redigeringsmöjligheter som bland annat innefattar ett textverktyg.

I och med IOS 7 är det inte riktigt lika enkelt som förr att göra en pixelperfekt bakgrund på grund av att den omtalade "parallax"-effekten som zoomar in bilden och rör den i förhållande till hur telefonen rörs. Ett bra tips är att lägga på 200 pixel extra runt om bilden, vilket innebär följande bildstorlekar:

  • Ipad 2 och Ipad Mini: 1424 x 1424 pixel

  • Ipad 3 och Ipad 4: 2448 x 2448 pixel

  • Iphone 4S: 1360 x 1040 pixel

  • Iphone 5: 1536 x 1040 pixel

Tänk på att göra texten relativt liten i mitten eller något ovan mitten för att den inte ska kapas av parallax-effekten eller hamna under övrig text på bildskärmen.

När du är nöjd med din bakgrundsbild för du över den till telefonen och ställen in den som bakgrundsbild för låsskärmen. Det finns många olika sätt att föra över bilder, men inget är klockrent utan det handlar om vad du mest är van vid. Du kan mejla bilden till dig själva, skicka den med Imessage till dig själv, använda den inbyggda bildströmmen, synkronisera bilden från Iphoto eller Aperture, använda Dropbox med mera.

Skapa bakgrund direkt i telefonen

Ett alternativ till att göra iordning bakgrundsbilden på datorn är att göra den direkt i telefonen, då slipper du besväret att föra över bilden. Det finns faktiskt en app speciellt för att skapa kontaktinformation på bakgrundsbilden som heter If Found Lock Screen.

För den som vill ha lite större kreativ frihet i att påverka utformningen finns det dock bättre alternativ, utbudet av appar för att skapa grafik är stort i App Store. En av de smidigare är Over som kostar 15 kronor. Den appen är speciellt gjort för att placera text över bilder och är föredömligt enkel att använda jämfört med de alternativ vi testat.

Det kan krävas lite experimenterande för att få texten i rätt storlek och på rätt position, men det är enkelt att göra en ändring i Over, spara bilden till kamerarullen och testa den som bakgrund. Precis som i datorn är det viktigt att tänka på att göra texten relativt liten i mitten då mycket yta på sidorna inte visas när den ställs in som bakgrund.

Ställ in som bakgrundsbild för låst skärm

Det finns några olika sätt att ställa in en bild som bakgrundsbild. Ett är att leta reda på bilden i appen Bilder och sedan klicka på ikonen för att dela bilden. Om bara en bild är markerad kommer det längst nere upp en möjlighet att använda bilden som bakgrundsbild. Det finns en möjlighet att påverka skalning och position av bilden och därefter ett val om bilden ska användas enbart för låst skärm eller hemskärm, eller båda.

Fotnot: Kalle Karlsson är ett fingerat namn och alla eventuella likheter med en verklig Kalle Karlsson är ett rent sammanträffande.

Namn
Over
Plattform
IOS
Utvecklare
GoPotluck, Inc.
Version
2.2.1
Pris
15,00 kronor
Krav
Kräver IOS 6.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Engelska

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.